Nova generacija heroja

 

ŽANR: epska fantastika/omladinska fantastika/alternativna istorija

ORIGINALNI NAZIV: Midnight Falcon

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTOR: Dejvid Gemel

ZEMLJA: Engleska

PREVOD: Marko Vojnović

GODINA IZDAVANJA: 1999.
OCENA:

Ova knjiga je poprilično iskristalisala sliku zbog koje je urednik edicije Beskrajni svet fantastike, Marko Vojnović toliko fasciniran likom i delom Dejvida Gemela. Imali smo priliku čuti gospodina Vojnovića, i na osnovu njegovih reči zaključiti u koliko ogromnoj i sveobuhvatnoj meri utiče lični ukus urednika na politiku izdavačke kuće i upravo tu dolazi do izražaja ono o čemu se konstantno govori – načitanost. Umeće da se prepozna dobra knjiga, ali, ne samo to, nego i dela koja će imati prođu na tržištu, jer dobra priča nema uvek komercijalnu vrednost, a ovo je ipak posao. Čarobna knjiga evidentno podržava svoje urednike i ima poverenja u njihov izbor i projekte. Što je jako profesionalno i daje rezultate, jer vidljiv je kvalitet i sve veće poštovanje publike prema ljudima iz senke.

Sledi taj poseban mesec u godini za sve ljubitelje pisane reči, naravno zato što se tradicionalno u oktobru u Beogradu održava Sajam knjiga. Usled nesrećnih okolnosti poslednje dve godine nije održan ili ne u punom obimu, što je mnogo uticalo na percepciju i doživljaj čitalaca koji su se okrenuli drugim izvorima nabavke hleba nasušnog. Čini nam se da apsolutno više ne postoji osećaj ushićenja i iščekivanja događaja. Možda je delom zbog platežne moći prosečnog kupca knjige, ali sumnjamo da su u pitanju cene usled poskupljenja papira, entuzijazam nije zgasnuo, usmeren je na alternative. Navike teško umiru, to svi znamo, ali biće zanimljivo videti u kolikoj je meri velelepna kulturna manifestacija neophodna, a u kojoj je meri stvar društvenog i poslovnog statusa. Knjige su večne bilo događaja poput sajma ili ne, u ovom ili onom obliku zauvek će se čitati u to smo uvereni.

Dejvid Gemel (1948–2006) je britanski pisac fantastike. Radio je kao kamiondžija, izbacivač i novinar. Napisao je preko trideset romana, istorijsko-epske fantastike, i dva trilera objavljena pod pseudonimom Ros Harding. Na srpski jezik su prevedene knjige: Legenda, Skitalac, Poslanje izgubljenih junaka, Parmenion: Lav Makedonski, Mračni princ, Kralj iza zatvorene kapije i trilogija Troja.

Novi tom, novi likovi, priča stara koliko i svet, ratno-porodična drama sa primesom ljubavnih storija što život menjaju, preoblikujući ga po svom nahođenju poput gline. Kada na to dodate dobrano velikodušan upliv junačke i epske fantastike otprilike dobijemo okruženje i okolnosti u koje su bačeni mladi Riganti. Glavni junak je Bejn, otpadnik i izopštenik koji beži poteri na početku. Prelepo zelenilo planina domovine zameniće sivilom tuđine. Ali i tamo ga prate njegovi bogovi šeji i čuvaju mu ono jedino što ima – život. Kamen daje mogućnosti stanovnicima, pa je tako Bejn nagrađen ljubavlju, gubitkom i plamenom osvete. Što ga gura ka novim raskršćima i postaje gladijator vremenom se bogati i doživljava da mu svrha bude ispunjena. Sledi povratak kući gde nije dobrodošao, ali bogovi i sudbina imaju zacrtanu stazu junaštva kojom mora proći i završiti u legendama koje se prepričavaju kraj ognjišta. Da biste i vi čuli priču ne preostaje vam ništa drugo do da je pročitate.

Autor nas je poprilično iznenadio moramo priznati korišćenjem potpuno novih aktera, likovi iz prethodnog toma su samo podrška novoj plejadi heroja. Pored ovoga, mnogo je bolje izbalansirano učestvovanje fantastike i nefantastike u pripovesti. Gemel je izuzetan poznavalac evropske istorije , ovom prilikom je iskoristio preoblikovanu i prilagođenu verziju legende o El Sidu. Protagonisti su dosta zaokruženiji da tako kažemo, potpuniji i puniji nego u prvom delu. Manja slabost je ta da povremeno duži i brza gde nema potrebe za tim, no uspeva naposletku to pomiriti u velikoj meri u jedan lep sklad.

Avanturistički romani i knjige uopšte su nešto što će vam jesen učiniti podnošljivijom dok napolju urla sila nepogode i tuče grom. Fotelja je sklonište koje branite srčano-hrabro gladijatorskim mačem Ponoćnog Sokola svog.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author