Nova izdavačka zvezda na srpskom strip nebu

 

 

ŽANR: horor/triler

ORIGINALNI NAZIV: Pandemonium

IZDAVAČ ZA REGION: Golconda

SCENARISTA: Kristof Bek

CRTAČ: Stefano Rafaele

KOLORISTA: Mari-Pol Alijar

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2012.
OCENA: 9

 

Zadovoljstvo mi je da mogu saopštiti ovako sjajnu vest. Naime, stripsko srpsko nebo je bogatije za zvezdu sa nazivom Golconda. Ovaj izdavač će se većinski oslanjati na već započete serijale ili one nikad završene kod nas, zavisi kako gledate. Tako da su na početku tu Magični Vetar, Julija, Priče i Creepypasta. Što ne znači da će strip albumi biti zanemareni, naprotiv, već ih je nekoliko i izašlo. A ovaj pred vama otvara novu ediciju.

„Crno ogledalo“ je naziv koji će edicija nositi i u njoj će biti objavljivana dela koja naš portal najviše zanimaju. A to su ona koja spadaju u naučnu fantastiku, horor i takozvani slipstrim. Pojam slipstrim označava dela fantastične ili nerealistične književnosti koja prelazi konvencionalne žanrovske granice između naučne ili epske fantastike i književnosti glavnog toka.

Naziv je skovao i smislio Brus Sterling u članku 1989. godine. Okarakterisao je to ovim rečima: „…to je ona vrsta dela koja vas jednostavno nagoni da se osećate veoma čudno: baš kao što vas na to nagoni način života u dvadesetom veku, ukoliko ste osoba određenog senzibiliteta.” Slipstrim se stoga naziva i „prozom čudnovatog” što je podjednako dobra definicija. Džejms Patrik Keli i Džon Kesel, urednici knjige Veoma čudan osećaj; antologije slipstrima, tvrde da u srcu tog žanra leži kognitivna disonanca, te da on nije toliko žanr koliko književni efekt, nalik na horor ili komediju. On spada negde između spekulativne proze i književnosti glavnog toka. Neka od tih dela koriste elemente naučne fantastike. Zajednički ujedinjujući činilac jeste izvestan stepen nadrealnog.

Kristof Bek – scenarista mnogih stripova, neki od poznatijih su Bunker, Sara, Utočište, Prometej i Apsolutna nula.

Stefano Rafaele – crtač brojnih dela, izdvajamo rad na: Lazarus Ledu, Betmenu, Konanu, Mutantima i Novim bogovima.

Glavna junakinja dovodi, od tuberkuloze bolesnu, kćer u sanatorijum, isti Vejverli Hils u kome je ona pobedila ovu gadnu i smrtonosnu bolest kao devojčica. Ovo je najčuvenija bolnica za lečenje tuberkuloze na teritoriji SAD. Nesvesna je da je ovo poslednje mesto u kojem bi želela da leči ćerku… Bela smrt kosi, da li će ikada otići iz ukletog i krvlju nevinih žrtava, grozomornim ludilom, obeleženog mesta!? Gde duše upokojenih vrište u beznađu, tražeći spas, dok se klopka bezumstva i ništavila steže oko njih.

Jedan od najstrahotnijih lokaliteta na planeti je bio inspiracija za ovaj jako dobar horor. Baš ta poveznica sa realnim događajima čini ovaj strip boljim. Stalno se pitate koji užas je samo mašta autora, a koji odraz onog šta ljudi ljudima mogu učiniti. Nepretenciozna priča, i možda baš zato i dobijete malo više nego što na početku očekujete. Nema zamerki na crtež, koji dodatno popravlja jako, jako dobar kolor. Na momente baš kolor doprinosi tome da osetite epohu i stravu kojom su junaci okruženi.

Na kraju krajeva morate kupiti ovo izdanje, rođena je nova zvezda, a kakve su to babinje bez poklona i podrške? Dakle, podržite Golcondu kupovinom, da bismo imali još mnogo ovakvih izdanja. Sigurno ću vam pisati redovno o delima iz ove edicije, pa ćete se lakše odlučivati za nabavku. Do tada, čitamo se i u drugim stripovskim sazvežđima.

About Author