Otkrovenje – Buđenje franšize

ŽANR: superheroji/epsko-naučna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Masters of The Universe: Revelation

IZDAVAČ ZA REGION: Makondo

TVORCI PRIČE: Kevin Smit i Rob Dejvid

SCENARISTA: Tim Šeridan

CRTAČICA: Mindi Li

KOLORISTA: Riko Renci

NASLOVNA STRANA: Stjepan Šejić

ILUSTRACIJE POGLAVLJA: Stjepan Šejić i Dejv Vilkins

TIPOGRAF: Deron Benet

ZEMLJA: SAD

PREVODILAC: Bojan Bosnić

GODINA IZDAVANJA: 2022.
OCENA:

Tom koji služi kao svojevrsnu uvod u prošlogodišnju Netfliksovu animiranu seriju, čiju smo prvu sezonu imali prilike da vidimo iz dva dela. Makondo je odlučio dati veliku podršku ponovnom buđenju nekad izuzetno popularne franšize kod nas. I to tako što je prvi u svetu objavio takozvano deluks izdanje za kolekcionare. To se najviše odnosi na tvrde korice, ali i na propratni materijal, u ovom slučaju, u vidu impresivnih ilustracija.

Franšiza koju je 1981. godine stvorila firma Matel je od nastanka proizvela niz različitih proizvoda: više serija igračka, poprilično animiranih televizijskih serijala, brojne strip edicije i celovečernji film. Crtani filmovi i stripovi bili su ’80-ih godina veoma popularni i na teritoriji nekadašnje SFRJ (pretežno u Hrvatskoj gde je TV Zagreb emitovao, animiranu seriju u produkciji Filmationa, jednom nedeljno), iako je franšiza stvorena prvenstveno zarad igračaka. Deca su mrzela pouku na kraju epizoda isto koliko su volela crtač. Nedeljni stripovi izlazili su u Politikinom Zabavniku, a štampana su i specijalna izdanja Star Comicsa i drugih izdavača. Akcijske figurice Gospodara svemira prodavale su se uz dodatak mini-stripova sa pričom koja uključuje lik uz koji je prodavana. Radnja prvih mini-stripova se u mnogočemu razlikuje od kasnije kanonske priče. Kada je animirani serijal Hi-Men i Gospodari svemira završen, Filmation je 1985. godine snimio dugometražni animirani film, koji je bio uvod u proizlaški serijal o Ši-Ri, princezi moći, stvoren da bi se privukla i ženska publika, kao protivteža muškom ekvivalentu. Jedna od stvari koje će se zauvek pamtiti među ljubiteljima je nezaboravni glas Alana Openhajmera i Skeletorov smeh.

Tim Šeridan – scenarista iz DC-jeve škole. Radio na serijalima Betmen, Supermen, Mladi titani i Šazam!.

Mindi Li – crtačica malo poznata kod nas. Iza sebe ima serijale kojih nema kod nas: Crimson Lotus, Bounty, Bitch Planet i CVO.

Nad Eternijom se nadvila zla kob, više nego ikada ranije, kralj je otrovan od strane bića iz dubina svemira i leka nema. U potrazi za rešenjem, Hi-Men odlazi u prošlost i upoznaje prvog nosioca mača moći. Paralelno sa tim, posmatramo dešavanja na Zmijskoj planini i saznajemo poprilično o prošlosti Skeletora, Zle Lin pa i Hordaka u dobroj meri. Što ovaj tom čini kanonski važnim. Završni deo priče je mnogo brz, i iako zaokružen jasno je otvorenog kraja i naslanja se na Netfliksovu seriju. Preporučujemo da se ispoštuje redosled, ali nije neizostavno.

Iznimno bitan tom, jer menja ustaljene priče heroja iz korena. Ovo se ne viđa tako često, pogotovo ne u relativno mladim franšizama. Ali sve je urađeno uverljivo i u dobrom ukusu. Vrlo dobar uradak, a posebno snažan utisak ostavlja nevidljivi narator. Mana je što priča nije dosta duža, zaista se može uživati u njoj. Crtač je klasična američka škola, sa mnoštvom detalja okoline i sveta, a sa minimalizmom na licima. Verujemo da će vam strip biti pravo pravcato Otkrovenje.

Tajne neograničene moći stekao sam onog dana kad sam isukao svoj mač i uzviknuo: Sive Lubanje silom! Ja imam moć! Straško je postao Borbeni Mačak, a ja sam postao Hi-Men, najmoćniji čovek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor! Kultni početak epizoda, tako zapaljivo, adrenalin već kola vašim venama. Trebate smirenje? Pravi način da umirite čežnju je kupovina ovog toma, verujte nam na reč, leči nostalgiju. Eternija treba heroje poput vas!

About Author