Otvaranje 17. „Salona stripa”

Šta bude kad ubacite pisca-studenta-kosplejera nubaru u reviju kostima?

Obično večeri koje provodim lajkujući fotke na Fejsbuku i gledajući klipove ćelavog personalnog trenera koji pokušava da objasni da je gojaznost zdravstveni, a ne estetski pojam. Dok klimam glavom, rejdž mi prekida poruka Ljubice Dolašević Čurguz sa zanimljivom ponudom. Naime, Ljubica je htela da ugura moj gymfriendly organizam u jednu od svojih kreacija na ’’Valinorovoj’’ reviji kostima 26.09.2019. godine.

,,Zašto, moliću lepo?’’

Radi otvaranja ovogodišnjeg međunarodnog „Salona stripa’’ u SKC-u u Beogradu. No, gde je strip, tu je i Sofija – pristala sam drage volje.

Došao je i taj 26.septembar te sam uputila čizme i gomilu dodatne opreme u Studentski kulturni centar. Nisam čestito ni kročila unutra kad sam naletela na prijatelja Marka Isailovića, jednog od manekena, koji me je uputio gde je svlačionica jer je moj unutrašnji kompas konstantno razmagnetisan. U svlačionici su me sačekala već poznata lica – Bojana i Ksenija, klan Čurguzovih (Ljubica, Stefan i Bogdan), Anja, Vedrana, Petar, Radmila, Marija, Miloš, Nina, Angeleonci Dragoljub, Vladimir Feba, Igor, Milica, Vlada, Milovan, Ivana, Veronika, Bokica, već pomenuti Marko, Alisa, Ana, Jihi, Ludvig i ja.

Bilo je rada – upleti kosu (moja je, kao i uvek, otkazivala poslušnost), našminkaj, natuci štikle. Izuzetak su bili Marko i moj brat Andrija, jer su na njihove (nesrećne) glave prilepljene maske belohodača iz serije ’’Igra prestola’’. Onda su usledile radnje zatezanja i pritezanja, uz povike,  ’’Sofijaaaaaaaaa, pomagaj!’’(koliko puta sam bila probodena i pogođena, zamalo da otmem Febinu slavu kralja teatralnog umiranja). Sređeni i utegnuti, okupili smo se iza scena u raskupusanoj grupi kao da čekamo u redu za kafu ’90-ih. Muzika je odjeknula, organizator Miki Pješćić i Ljubica su najavili reviju, a mi smo duboko udahnuli, umirili tresuća kolena i odmarširali svoje. Šepurili smo se, plesali na sceni, igrali se sa decom i fotografisali (kosplejeri vole dobre fotke više no Plazma keks) na međunarodnom festivalu koje je ove godine okupio preko četiri stotine ilustratora stripa, čiji specijalni gosti su bili ilustrator Nedeljko Dragić (HR), umetnik Ljubomir Kljakić (RS), ilustrator Geto (RS), ilustrator i autor stripova R.M. Gera (RS, RŠ), ilustrator Brana Nikolić (RS) i pisac Olivije Dobremel Dobbs (FR).

Bilo je sjajno, ali zamorno, te Vam, uz naklon, želim laku noć!

Vaša,

Evie Frye