Pali anđeo – Vilijam Hjortsberg

Vilijam Hjortsberg, koji nas je napustio u aprilu ove godine, je bio jedan od onih pisaca koji nije bio pretjerano produktivan u smislu izbacivanja knjiga na tržište. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je izbacio polovinu svog opusa od 8 knjiga i upravo u tom periodu je napisao roman koji je danas postao kultni klasik i po mnogima njegov najbolji roman, Pali anđeo (Falling Angel, 1978).

Ideju za roman je dobio još u srednjoj školi kada je napisao kratku priču slične tematike, a poslije ju je razradio u roman. I to maestralan roman, o kojem svi imaju samo riječi hvale. Ja spadam u te koji ga hvale na sva usta. Poslije je roman objavljen serijski u Playboyu, da bi, konačno, 1978. bio izbačen kao roman. Treba naglasiti i da skoro 40 godina nakon prvobitnog izdavanja, ovaj roman ide nanovo u štampanje, što govori samo po sebi o njegovom kvalitetu.

Mračna je to priča, koja počinje i sve vrijeme je tvrdokorna detektivska misterija u maniru Rejmonda Čendlera i Dašijela Hameta, napisana u prvom licu, sa autentičnim rečenicama i frazama svojstvenim samo tim velikanima, i polako klizi u vode natprirodnog i okultnog do samog klimaksa na napuštenoj stanici podzemne željeznice i kraja u Ejndželovom stanu.

Bio je petak trinaesti i jučerašnja snježna oluja se razvlačila ulicama poput ostataka kletve.

Heri Ejndžel je privatni detektiv u Njujorku 1959. koji prihvata posao izvjesnog Lua Sajfera, čovjeka nepoznate nacionalnosti, iako ima francuski pasoš i po sopstvenim riječima „samo je putnik“. Lova je velika, a zadatak jednostavan. Ući u veteransku bolnicu i vidjeti šta se dešava sa Džonijem Fejvoritom, s kojim Sajfer ima neriješenih poslova od prije Drugog svjetskog rata.

Fejvorit je bio veoma poznat pjevač prije rata, u stilu Frenka Sinatre, ali je regrutovan na vrhuncu slave 1943. i poslat na sjevernoafričko bojište gdje je ranjen i vraćen kao biljka, fizički i psihički unakažen. Naravno, kako Ejndžel otkriva, Fejvorit nije u bolnici godinama i sve vrijeme je njegov odlazak prikrivan.

Kako priča odmiče, Ejndžel upoznaje plejadu raznolikih likova, jer ima na raspolaganju koliko god vremena mu je potrebno i koliko god novca. Sajfer zaista želi doći do Fejvorita. Ali kako kojeg lika upoznaje, tako iza sebe ostavlja trag leševa, svaki misteriozno ubijen i sve dublje ulazi u vode crne magije i vudua, kojima je Džoni Fejvorit bio opsjednut.

Jedina svjetla tačka njegove istrage je upoznavanje mlade vudu svećenice zvučnog imena, Epifani Praudfut, čiji je otac Fejvorit, glavom i bradom, koji je tih godina prije rata po svemu sudeći kršio mnoge norme. Ta putena svećenica, kojoj je seks govor s bogovima voodooa, mu postaje uspješan saučesnik u istrazi i rješavanju misterije po imenu „gdje je nestao Džoni Fejvorit“.

Ukoliko ste gledali film Anđeosko srce (Angel Heart, 1987), koji je rađen po ovom romanu, sa Mikijem Rurkom kao Ejndželom i Robertom de Nirom kao Sajferom, onda znate kako se stvari odvijaju iako ima priličnih razlika između knjige i filma. Sjajan film, mračne atmosfere zahvaljujući maestru Alanu Parkeru.

Sjajno napisan, roman vas veoma uspješno stavlja u tijelo Herija Ejndžela i u živopisno dočaran Njujork te 1959. godine, tako da imate dojam da zaista kročite ulicama tog velegrada. Hjortsberg je ovom mješavinom žanrova i te kako iznenadio mnoge i napisao vjerovatno jedan od najoriginalnih romana ikada napisanih te tako dokazao da je moguće raditi veoma uspješne mješavine žanrova.

Roman je ovo koji će se svidjeti svima, jer je u samoj osnovi krimi misteriozni noir roman, protkan blagim psihološkim hororom jer Hjortsberg ne pokušava prepasti nasilnim scenama, kojih ima dvije-tri, jer bez njih ne može, već vas pokušava prepasti onim što ne znate, a mislite da znate. I tako, zajedno sa Ejndželom se uplićete u klupko misterije i okultnog.

Navodno je Hjortsberg prije svoje smrti napisao dugo očekivani nastavak ovog romana, ali da li je to tačno, vidjet ćemo. Preporuka, ali definitivno preporuka za sve.