Pesma zaborava

ŽANR: Naučna fantastika/horor

ORIGINALNI NAZIV: Oblivion song

SCENARISTA: Robert Kirkman

CRTAČ: Lorenco de Feliči

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2018.

OCENA: 7

 

Čini se da je stanje sve bolje na strip sceni, ma koliko mi kukali da nema ovoga ili onoga. Moj zaključak proizilazi iz činjenice da je sve više primera poput ovoga koji upravo držim, to jest, dela koja tek što se pojave na svetskoj sceni, dobiju i naše izdanje. I to je odlična vest za nas čitaoce. Mada, poznajući ljude koji se bave stripom, mogu vam reči da su ti urednici i veći fanovi od nas, a o njihovoj entuzijastičnosti ne treba trošiti reči, jer novca ovde nema, svi smo tu zato što volimo stripove i, u ovom konkretnom slučaju, fantastiku kao žanr, mada nisam gadljiv ni na nešto van žanra.

Kada je autor jedan od najpoznatijih stripadžija novijeg doba, onda u startu imate velika očekivanja. Ali kada je taj autor obeležen serijalom koji ima hiljade stranica i TV serijom po istom, koja nikako da završi uprkos padu gledanosti (možda pomalo pod uticajem virusa koji stvara žive mrtvace uvek gladne ljudskog mesa), onda se sa još većom radoznalošću iščekuje iskorak u drugi žanrovski okvir. Ukratko, teško je pretpostaviti kakvog je kvaliteta novi serijal, jer za razliku od prethodna dva autorova poznata serijala ima primese naučne fantastike i moraćemo prosto da proverimo kako se snalazi izvan okrilja svog horor žanra.

Robert Kirkman – autor je čuvenog serijala „Okružen mrtvima”, kao i serijala „Izgnanik”, a čak i ako niste stripofil znate za njih zbog TV serija koje su veoma popularne, mada ekranizacije nikad ne mogu dočarati sve. Radio je, takođe, na „Mutantima”, „Kapetanu Americi”, „Spajdermenu”, „Fantastičnoj četvorci”, „Gospodarima svemira”, „Utvari”, „Spavnu” i mnogim drugim.

Lorenco de Feliči – crtač je zaslužan za stvaranje „Gasolin”, nekih epizoda „Čudesnog Spajdermena” kao i već spomenutog serijala „Okružen mrtvima”, uz neke, nama manje poznate. Kao kolorista radio na serijalu „Siročad”, a naslovnice za „Dilana Doga”, „Lukasa” i „Karavana”.

Priča počinje u svetu gde vam život ovisi od brzine i spretnosti. A našem junaku Nejtenu Kolu nije cilj samo da spasava glavu od džinovskih i neopisivih čudovišta. On spasava ljude, vraća ih kući. Naknadno doznajemo da se u nekadašnjoj prestonici Amerike, Filadelfiji, pre deset godina odigralo nešto neobjašnjivo. Otvorio se prolaz ka novoj dimenziji i odneo dvadeset hiljada stanovnika u Zaborav, kako su nazvali novi svet. Ali nakon deset godina stvari se vraćaju svojim tokovima i niko sem Nejtena ne misli više na ljude u Zaboravu. A i on to čini iz čisto sebičnih razloga – jer mu je brat tamo negde, što dovodi do sukoba sa devojkom i sa vladom. Naizgled jednostavna priča, ali da li je Nejtenu brat baš toliki motiv? Ko je i zašto otvorio portal ka Zemlji? Da li ljudima u Zaboravu treba spasavanje? Sve to ćete saznati ako pročitate strip… Možda.

Pomalo jednostavan scenario, barem na početku, moraću da sačekam drugi tom serijala da bih vam dublje analizirao taj deo. Ipak mogu reći jednu sjajnu stvar koja krasi ovaj serijal, Kirkman obilno koristi naučeno u „Okružen mrtvima“, pa tako ne dobijamo superheroje, čak ni heroje, samo obične ljude koji su se našli u takvoj situaciji i reakcije su im ljudske baš kao i motivi. Crtež sjajno prati radnju, svaka emocija na licima je jasna i raspoznatljiva, da ne govorim da je crtač ispratio i ono ’obični ljudi’ pa su takve i seksi scene takve da bismo ih mogli doživeti vi ili ja. Ova mešavina naučne fantastike i horora će vas zadovoljiti, mene jeste, osim u trenutku kada sam shvatio da ću morati čekati drugi tom da se vratim u Zaborav, a verujem da ćete i vi osetiti zov pesme iz Zaborava.

About Author