Pisac u svom zenitu

ŽANR: drama

ORIGINALNI NAZIV: Lessons

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTOR: Ijan Makjuan

ZEMLJA: Engleska

PREVODITELJKA: Marija Pavićević

GODINA IZDAVANJA: 2022.
OCENA:

Edicija Avantura reči je mesto gde Čarobna knjiga smešta do sada neprevođene bisere šeste umetnosti ili one koji su u prošlosti bačeni pred svinje i prošli neopaženo poput Srca tajge. To nam govori da se u ovoj ediciji ne igra na sigurno, ni najmanje. Ovde publika ne dobija šta želi, nego što joj je potrebno, i to je najveći razlog zbog kog je izdavaštvo kao posao izuzetno teško. Udovoljavanje čitaocima vodi u geto sa strogo iscrtanim granicama koje se ne smeju preći ni po koju cenu. S druge strane leži ideal da je umetnost veća od dobiti i treba voditi računa o obe oprečnosti da bi bio uspešan. U takvoj situaciji se izdavači opredeljuju za ovakve edicije gde odlaze izvan poznatog i otkrivaju čarolije novih svetova, običaja i načina. Veoma nam je drago zbog velikog broja izdanja u okviru ove edicije, to govori poprilično mnogo o izdavaču i njegovim stremljenjima. Uprkos tome što publika ima drugačije zamisli, drže se onih bilion lampiona što osvetle put koji vodi direktno u književnost pošto okrenete prvu stranicu koja vodi u neku od sadašnjih i budućih knjiga edicije.

Izbor zavisi od mnogih faktora, ali prednjače cena, uticaj koji donosi i prijemčivost. Kada se sve izvaga objavljuje se delo koje može prvenstveno da otplati samo sebe. U izdavaštvu to nije jednostavno, jer imate visoke rabate knjižara, skladištenje, štampu i gomilu troškova dok knjigu spremite za štampu: od lekture i prevoda pa na dalje. S tim da se štampa na određen datum plaća dodatno, a publika za to vreme očekuje ili još gore, čeka popuste, koje izdavač na kraju mora da da pritisnut nadolazećim obavezama. Naravno, za to vreme ne prestaje uvek prisutna želja za još, još i još… U takvoj konstelaciji se mali često gube zbog nemogućnosti da izdrže sve pritiske i budu svoji. Veliki su zaslužili svoju gabaritnost, porasli su izdržavajući i ostajući karakterni u okruženju koje traži samo poltrone. Zbog svega toga treba da, makar mi, iz umetnosti, budemo zahvalni što postoje dovoljno stameni izdavači da izgledaju kao klisurine u svojoj težnji da pokažu da je ovo mnogo više od posla.

Ijan Makjuan – dobitnik je Bolindžer Evrimen Vodhaus, Nacionalne nagrade književnih kritičara, Bukerove nagrade za satirični roman Amsterdam (čak pet nominacija) i Vitbred. Studirao je književnost i magistrirao na katedri za kreativno pisanje. Na književnoj sceni debituje 1975. godine sa zbirkom pripovedaka Prva ljubav, poslednji obredi, za koju dobija nagradu Somerset Mom. Na srpskom jeziku je zastupljen sa delima: IskupljenjeSolar, Dete u vremenu, Mašine kao ja, Sanjar, Nedužan, Zakon o deci, Orahova ljuska, Geometrija tela, Betonski vrt, Subota i Čezil Bič. Čak je i Zorica Đergović-Joksimović analizirala njegovo pisanje u knjizi: Ijan Makjuan: polifonija zla.

Lekcije, je teška životna drama jednog prosečnog Engleza, ali se širi i na njegovu porodicu. Stoga, u jednu ruku postaje recenzija dvadesetog veka i svih njegovih promena, kojih kroz priču protagoniste i sami postanete svesni. Glavni lik je niko, na hiljade sličnih sudbina se odigralo, baš zato nam je blizak. Zato je ovo sveevropska pripovest, ne isključivo engleska. S obzirom na to koliko događaja junak dotiče, makar u mislima, ovo je na neki način istorijski atlas modernog starog kontinenta. Ima naš narod kletvu: dabogda živeo u zanimljivim vremenima. Tačno to dobro opisuje i priču i njenog nejunaka.

Jedini pravi opis Ijana Makjuana je pisac u svom zenitu. Pošto je na književnoj sceni četrdeset i devet godina, to možemo sa pravom da izjavimo. Istinski pripovedač sa faktički besprekorno izbrušenim stilom. U ovom romanu nema fantastike, kao u Sanjaru, ali je objektivno fantastičan. Slabih strana nema, s tim da će naši čitaoci imati drugačiji doživljaj gotovo svakog događaja koji je menjao lice Evrope i sveta, a to autor spominje i prikazuje iz vizure običnog Britanca. Iz tog razloga će verovatno biti oporih reakcija, koje ne mogu umanjiti vrednost dela.

Svaki ozbiljan čitalac će želeti da pročita i poseduje ovu knjigu, jer promišlja o životu i promišlja sam život. Sigurno će obogatiti svaku kolekciju savremeni biser na putu klasika. Samo mu dajte dovoljno godina, garantujemo da će dobro da ostari.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author