Planetes – Svemirsko more

 

ŽANR: tvrda naučna fantastika/seinen

ORIGINALNI NAZIV: プラネテス, Puranetesu

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

MANGAKA: Makoto Jukimura

PREVODITELJKA: Dunja Ilić

ZEMLJA: Japan

GODINA IZDAVANJA: 1999-2004.
OCENA:

Sa obzirom na to da se prethodni serijal iz Manga edicije polako ali neumitno privodi kraju, izabrali smo novi o kom ćemo pisati od početnog pa do poslednjeg tankobona. Odabir je bio poprilično izazovan, pošto je Čarobna knjiga ovu svoju biblioteku obogatila nekolicinom jako kvalitetnih priča, no ova nam je žanrovski ponajviše bliska. Ujedno se odlučujemo za kratke i kratke-kratke pripovesti da upotrebimo književnu odrednicu. Za duge serijale pre svega treba da posedujemo ono što je kod čitave redakcije iluzornost, metrima dugačka prazna polica, kao i strpljenje za dugogodišnje praćenje heroja kroz slike i reči. Pa se usredsređujemo na minijaturna remek-dela. Osim toga to nam daje mogućnost da češće menjamo svetove, odore i pustolovine u kojima ćemo se izgubiti na neko, ne sasvim predodređeno vreme.

Počeci su nešto najvrednije što imamo, ne samo u književnosti i stripu, već uopšteno govoreći, na svetu postoji malo uzbudljivijih stvari od klice začetka nečeg novog do tada neistraženog. Zapravo, ma šta bilo u pitanju, u tom trenutku stvarate mikrokosmos. Iako ne možemo sa sigurnošću ustvrditi kako bilo koja radnja ili kompletna industrija utiče na pojedinca, možemo da pretpostavimo. Progresivni ste, samim tim postajete društveno važna jedinka. Svaki korak napred i svaka okrenuta stranica potpomažu evolucioni proces koji vas neumoljivo gura ka vašem maksimumu, ka tome da stvarate. Možda je suviše filozofska misao da je čitanje mange gradnja nečeg što će ostaviti dubok trag, ali na nivou jedinke – da, promenilo vas je, a vi ste potom promenili još nešto, stvarajući domino efekat. Naposletku, ko može da vam plati to zadovoljstvo kada okrenete prvu stranicu sasvim novog serijala. U neku ruku, i samo to je dovoljno da krenete u avanturu reči, i slike.

Makoto Jukimura – mangaka poznat po radu na: ヴィンランド・サガ, Vinland Sagi.

Pripovest prati posadu broda sakupljača otpada koji lebdi svemirom preteći Zemlji na više načina. Likovi proživljavaju sopstvene drame manje i veće. Koje ih čine živim, sa dilemama, stavovima, boli i nadasve ličnim težnjama. Sve se dešava na relaciji brod – bolnica – Zemlja. Budućnost vrlo uverljivog prikaza, jako lako ćete poverovati da je ovo moguća sutrašnjica. Hladna je, ali i uzbudljiva. Junaci imaju šansu da uživaju u svemirskom moru, ali i da povlače paralele i da ih mori nostalgija. Potpuno istovetna onoj koja će da vas muči dok se ne dokopate drugog tankobona.

Zanimljivo u ovom serijalu je to što je dinamika spora, a narativ izrazito ozbiljan čak i sa povremenim iskakanjima u uobičajene manga skečeve i gegove. Što je poprilično drugačije od Alite koja je više šonen, dok je ovo seinen i iako fantastika, utisak je da je gekiga. Što je izvanredan kompliment Jukimuri, ne postoji ništa teže od toga da se fantastika prikaže realističnom. Utemeljeno na stvarnim mogućnostima razvoja čovečanstva i tehnike, ali je urađeno izvanredno. Crtež je standardan, vrhunske mangake je jako teško razlikovati, prosto su naučili stilizovati slično jedni drugima. Ali imaju svoje pečate, ovde su to tamne strane, koje pojačavaju značenje kako priče tako i osobenosti autora.

Ne biste smeli da propustite ovakav dragulj, možda ćemo ga ukoliko sutra tražiti svemirskim prostranstvima, a u toku je i Mangomanija u okviru novogodišnje Stripomanije i možete dva prva tankobona nabaviti po povoljnijim cenama. Svemirsko more čeka da se njime prošetate, priuštite sebi to zimovanje.

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI