Poslednje putešestvije Žan Klod Mezijera

Dana 23.01.2022 je uobičajeni prolazak Haronovog spejs-šatla kroz zonu zgusnute materije ostao zauvek upamćen po prijemu jednog izuzetnog putnika. Na svoje poslednje putovanje se otisnuo jedan od najvećih strip umetnika od kako je sveta i veka, njegovo barokno veličanstvo – Žan-Klod Mezijer, slava mu!

Deveta umetnost ne bi imala ni delić sjaja i autoriteta koji danas poseduje kod brojnih fanova, niti bi bila izbliza uticajna i značajna da nije franko-belgijske škole stripa. A potonja bi bila daleko siromašnija da nije par velikana koji su višestruko zadužili vizuelnu umetnost, ne samo u stripskim vinjetama, već i u fuziji sa filmskom umetnošću i inspiracijom koju su pružali mnogim režiserima i mutimedijalnim artistima.

Jedan od njih je pomenuti Mezijer, čije je delo i filozofski kvalitet umetničkog promišljanja i prakse ostavilo predubok trag, toliki da trenutno nije sigurno da li smo u mogućnosti da pojmimo doseg ovog izuzetnog genija stripa i ilustracije.

Rođen je 23.09.1938. u Parizu, a zahvaljujući starijem bratu biva uvučen u fantastične svetove velikana poput Eržea, Frankina i Morisa, tada na vrhuncu slave i uticaja na stripsku scenu. Može se reći da su pomenuti umetnici svojim karikaturalnim stilom dosta uticali na njega, ali se on nije zadržao na takvoj vizualizaciji, već je nastavio da istražuje unutrašnje svetove i došao do stepena kreativnosti jednog Mebijusa, sa kojim je svakako u rangu i teško je odvojiti njihov uticaje na umetnost.

Avanturistički duh ga šalje u Ameriku gde odlazi da neko vreme živi kao kauboj i iskusi bliski kontakt sa prirodom i ruralnom sredinom, što se često može videti u njegovim crtežima koji su jednako inspirisani svetlima velikog grada, kako i prerijskim pejzažima koje je ujedinio u moći svoje imaginacije i dao im pun sjaj svemirske opere u radovima. Prvi i neostvareni pohod na Meksiko i svet vesterna su sprečili njegovi roditelji, jer je imao samo šesnaest godina, a saputnik je trebao da mu bude niko drugi do veliki Mebijus, čija bi ih majka ugostila. Fascinacija vesternom kreće sa Taličnim Tomom, a nastavlja se realnim iskustvom. Budući da je vestern, uz sapunicu osnova svemirske opere, može se reći da je maestro od malena tačno znao šta želi i o čemu sanja i nije se libio da te snove materijalizuje.

Po povratku u Francusku se ponovo sreće sa nadahnutim scenaristom, Pjerom Kristinom (koga je prvi put upoznao u podzemnim skloništima za vreme nacističkih bombardovanja, kada je imao dve godine), sa kojim se baca na opsežno istraživanje naučne fantastike u podžanru svemirske opere. U toj sinergiji nastaje i njihovo besmrtno delo, Valerijan i Lorelina, dopadljiva i filozofična svemirska avantura dvoje mladih avanturista, što je postalo ozbiljan i obiman projekat na kojem se radilo dugi niz godina. Pored pomenutog remek-dela, poznat je i po ništa manje vrednim Lady Polaris i Canal Choc.

Brojni projekti na kojima je radio su svi do jednog vredni pomena, ali bih ovom prilikom izdvojio fanatično insistiranje Lika Besona na Mezijerovoj vizualizaciji filma Peti Element, koji, pored režiserskog nadahnuća, svoj ogroman uspeh duguje upravo crtačevoj imaginaciji futurističkih predela koji su u filmu verni prikaz baroknog duha raskošne franko-belgijske škole i autorovog dubokog artističkog promišljanja. Lik Beson je 2017 napravio film Valerian and the City of a Thousand Planets, koji predstavlja delimičnu adaptaciju obimnog serijala.

Još jedna stavka vredna pomena je inspiracija Džordža Lukasa Mezijerovim radom u svemirskoj operi Ratovi Zvezda. Likovi Luka Skajvokera i Leje Organe su pod direktnim uticajem Valerijana i Loreline.

Prelaskom u metafizički prostor, u kojem ćemo svi završiti, Mezijer je ostavio toliko dubok trag da se samo fizički može smatrati mrtvim, a njegovo delo i franko-belgijska škola stripa će svakako nastaviti da obogaćuju imaginaciju i bude kreativne potencijale mnogih zvezda i zvezdica u nastajanju, kao i da ulepšavaju živote ljubitelja stripova i srodnih umetnosti. Slava ti, Maestro!

About Author