Promocija zbirke Regia fantastica 3

Mira Satarić o promociji antologije „Regia Fantastica 3“

U nedelju, 1. jula 2017. godine, u klubu „Ventil“ održana je i zvanična promocija treće u nizu Regije, čiji je urednik Tihomir Jovanović, a u izdanju beogradskog Udruženja „Fanovi naučne fantastike Sci&Fi“. I ovoga puta, Regia fantastica je okupila značajna imena regionalne SF scene, čak 34 autora iz cele bivše Jugoslavije, koji su u svojim kratkim pričama obrađivali dve teme „2001 – Odiseja u svemiru“ i „Sanjaju li androidi električne ovce“. Obe teme odabrane su povodom jubileja – 50 godina od nastanka ovih dela, odnosno 50 godina od snimanja filma i nastanka romana Filipa K. Dika. Regia 3, osim priča uključuje i dva eseja, kao i prevod priče Artura Klarka „Stražar“.

Regia fantastica nastavlja dalje, pa će u sedećem, četvrtom broju, pisci moći da pišu priče na teme inspirisane likom i delima Artura Konana Dojla – 2019. godine obeležava se 160 godina njegovog rođenja – dakle, priprema SF okruženje za Šerloka Holmsa ili profesora Čelendžera.

Osim predstavljanja same zbirke, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa radom i aktivnostima ovog udruženja, jer je druženje u klubu „Venti“ osim predstavljanja zbirke imalo i još jedan lep povod – 14. rođendan Udruženja (osnovani su 7.7.2004).

Tako smo od Svetislava Filipovića – Filipa, predsednika Udruženja, imali prilike da saznamo koji su sve to izdavački poduhvati kojima se ovo društvo bavi osim pomenute Regije – do sada imaju preko 7.000 strana teksta u svoja dva fanzina (Terra – čiji br. 25 je već spreman, ali će izaći krajem godine, kao i SF Portal – čiji će strip specijal posvećen „Zoni sumraka“ izaći u septembru) uz projekte kao što je “Regia Fantastica”. Filip i Tihomir su veoma aktivni i kada je u pitanju umrežavanje sa drugim festivalima na regionalnoj sceni i promocija rada i aktivnosti udruženja, a najavili su u narednih godinu dana i sopstvenu, jednodnevnu SFTerraCon konvenciju sa gostima iz cele bivše Jugoslavije i zanimljivim programom.

 

Do neke sledeće prilike, želimo Udruženju „Fanova naučne fantastike Sci&Fi“ puno sreće u daljem radu, a čitaocima preporučujemo Regiju fantastiku 3 ali i njihova ostala izdanja. Uživajte!