Ranxerox – Stefano Tamburini, Tanino Liberatore

Strip Ranxerox se pojavio u pravo vreme. Svetlost dana je ugledao krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada su počeli da se ruše tabui vezani za seks, drogu i rokenrol u filmu, muzici i u stripu. Strip scenarista Stefano Tamburini i crtač Tanino Liberatore stvorili su jedno unikatno delo koje odiše teškim nihilizmom i besmislenim nasiljem. Po čemu je Ranx poseban u odnosu na ostale stripove i stripove slične tematike pozabavićemo se u narednim redovima.

Radnja nas vodi u Rim osamdesetih godina prošlog veka koji je postao prava prestonica svega onog već viđenog u Sodomi i Gomori. Kriminal, prostitucija i narkomanija cvetaju na svakom ćošku, masovna ubistva dođu kao dobar dan, a organa reda skoro da i nema. U takvom ambijentu živi naš antijunak Rank Xerox, android sačinjen od delova fotokopir mašine kome su njegovi tvorci, buntovni studenti koji su proglašeni teroristima, programirali bioelektronske elemente zahvaljujući kojima može da se drogira, pije, jede i vodi ljubav. On im je jedina veza sa spoljnim svetom odakle im nabavlja sve neophodne stvari za život. Pored toga vreme provodi vršeći bezrazložno nasilje nad onima koji mu se učine antipatičnim i sa svojom simpatijom Lubnom, promiskuitetnom dvanaestogodišnjakinjom koja je takođe uživalac droga.

Kao osvetu za odsećene prste u jednom tuči dobio je udarac u glavu prilikom čega  mu je slomljen potenciometar za agresivnost koji je ostao na maksimalnom nivou. U momentu kada su ga njegovi „roditelji“ popravljali u njihov stan je upala racija i pobila ih ostavivši tako našeg junaka kao siroče sa visokim stepenom agresivnosti koja je i glavni pokretač njegovih i Lubninih avantura.

U prvoj glavi Rank Xerox upoznajemo Ranxov svet. Kao što sam naveo u prethodnom pasusu, Rim je prestonica bluda i razvrata. Podeljen je na više nivoa sa tim što Metro ide do tridesetog nivoa jer nadalje vlada potpuna anarhija. Ranx važi za jednog od najvećih probisveta sa tridesetog nivoa. Prisustvujemo događajima koji su doveli do toga da ostane sa visokim stepenom agresije, a ova epizoda svoju kulminaciju dobija Lubninom otmicom i pohodom našeg junaka da spasi svoju draganu. Tamburini i Liberatore su bili prinuđeni da promene ime svog junaka u Ranxerox zbog pretnje tužbom od strane istoimene kompanije koja je smatrala da im strip pun nasilja i eksplicitnih reči šteti ugledu.

Druga glava RanXerox nas vodi u novu priču. Naš junak, zajedno sa Lubnom odlazi kod poznatog slikara koji je istovremeno i diler. Lubna biva ponovo oteta, a Ranx postaje prinuđen da uradi jedan posao za njenog otmičara kako bi je oslobodio. Ono što sledi su litri prosute krvi, gomila iznutrica i odsečenih udova i luda jurnjava sa vremenom koja će svoju kulminaciju dostići na Brodveju.

Srećan rođendan, Lubna je direktni nastavak prethodne glave. Naši junaci su se nastanili u Velikoj Jabuci kako bi okušali sreću. Ranx se zaposlio kao taksista, dok je Lubna našla posao dadilje. Pritom stan dele sa Timotijem koji ima fetiš ka automobilskim nesrećama i sa kojim dele kiriju napola. Naš par upada u ljubavne probleme zbog nedostatka novca zbog čega mu Lubna postavlja ultimatum da joj kupi specijalni rođendanski poklon, u suprotnom će ga ostaviti.  Ubrzo Ranx, zajedno sa Timotijem, polazi u još jednu avanturu koja je garancija za novu turu nasilja. I kako se nekada govorilo da svi putevi vode u Rim tako će se i naši junaci na kraju ove epizode vratiti na mesto odakle je počelo naše druženje sa njima.

Fokus priče Bi-bap za Lubnu je na njoj i njenim drugaricama. Dok Ranxa ostavlja kući da joj nasnimi omiljenu seriju, ona sa drugaricama odlazi da kupi drogu. Ubrzo im sreća okreće leđa kada zagriženom fanu Elvisa Prislija uvrede njegov muzički ukus. Sve bi bilo u redu da u pitanju nije psihopata koji ozbiljno shvata kritike na račun svog idola i koji je spreman da svoje neistomišljenike iskasapi motornom testerom.

I, Me, Mine Incorporated spada u jednu od najtragičnijih epizoda iz Ranxovog opusa. Lubna je ostavila Ranxa jer je našla drugog dečka, pravog dečka kako je tvrdila koji joj pruža sve što on nije mogao da joj pruži. On slomljen saznavši za to kreće da je pronađe i nakon mukotrpnog truda uspeva u tome. Potom se ubije, sagorevši svoja strujna kola u nervnom rastrojstvu.

Fanovi stripa su bili šokirani ovom epizodom, ali pravi šok je usledio ubrzo u pravom životu. Tamburini, alfa i omega ovog sripa, je okončao svoj život prevelikom dozom heroina ostavivši tako Ranxa da počiva. Jeste da je Ranx vraćen u život u epizodama Amen! kako bi bio iskorišćen u političke svrhe i Joj, robot! gde saznajemo kako su se naši junaci upoznali, ali ipak to nije to. Ne bih hteo da osporavam kvalitet poslednje dve epizode ali bez Tamburinija to nije strip uz koji smo uživali. To bi bilo isto kao kada bi Motorhead nastupao bez Lemija ili Queen bez Merkjurija. Sa Tamburinijem je umro i Ranx.

Sada par reči o Ranxovim kreatorima. O Tamburiniju se nema šta novo dodati posle gore napisanih redova. Svojim buntovnim stavom je stvorio pravo cyberpunk remek delo puno nasilja, eksplicitnih scena seksa i necenzurisanih psovki. Kao crtač je radio samo na prvoj epizodi koristeći se tušom, a strip je uspeo da pogura u italijanskom časopisu Kanibal (Canniabale). Tamburini mu je, zajedno sa drugim crtačem Andreom Pacijencom, bio ispomoć. Pacijenci je ovo bilo jedino učešće u kreiranju Ranxovih avantura. I on je, poput Tamburinija, podlegao od prekomerne doze droge ostavivši iza sebe kratku, ali zavidnu karijeru.  Što se tiče Tamburinija ostaje nam žal što nas je napustio u najboljim godinama svog stvaralaštva uskrativši nas tako za neka genijalna dela u budućnosti. Scenario za šestu odnosno sedmu epizodu su radili Alan Šaba i Žan – Lik Fromental. Ne mogu reći da su loše odradili svoj posao, ali Tamburini je nezamenjiv.

Liberatore važi za jednog od najgenijalnijih crtača u Italiji. Njegovim preuzimanjem olovke ovaj strip je doživeo svoje prosvetljenje. Koristeći flomastere i drvene boje, ponekad čak i karmin i šminku uspeo je da dočara atmosferu bludnog Rima i njegovih stanovnika. Zahvaljujući njegovom talentu strip se popeo stepenik više kada su epizode počele da izlaze u Frižideru (Frigidaire). To je bila prekretnica da se strip probije van italijanskog tržišta, a najveći uspeh je objavljivanje u slavnom Heavy Metal-u.

Jedan od velikih fanova Ranxeroxa bio je legendarni Frenk Zapa koji je, zadivljen Liberatoreovim talentom, poželeo da mu upravo on uradi omot za album Čovek iz utopije i da ga prikaže kao Ranxa.

O samim junacima nema šta da se doda. Ranx predstavlja klasičnog probisveta koji bi zbog upućenog mrkog pogleda razbio nos njegovom vlasniku, čak iako je reč o sedmogodišnjem detetu . Zbog toga je Aleks iz Paklene pomorandže u odnosu na njega pravo nevinašce. Ni Lubna nije zlato, zagrizla zavisnica od droga koja bi sve učinila da se domogne svoje doze dopa. Često verbalno maltretira svog momka koji jedino prema njoj oseća mrvicu ljubavi. U nekim situacijama je zlobnija od njega. Mnogi kritičari su ovaj par poredili sa Lepoticom i Zveri, ali što se mene tiče ne zna se ko je ovde zlobniji.

Domaći čitaoci su dobili priliku da se prvi put upoznaju sa ovim fenomenalnim stripom zahvaljujući izdavačkoj kući Makondo koja se još jednom pokazala kao eminentni izdavač kvalitetnih stripova. U jednom integralu u kome su sakupljene sve Ranxove avanture vas očekuje nezaboravna vožnja ulicama na kojima caruje kriminal i blud pa ako niste gadljivi na nasilje i psovke ovo je štivo koje morate da nabavite.