Ratno stanje u trećoj sezoni Prostranstva

Prošli mjesec SyFy je izbacio kratku, ali učinkovitu najavu za treću sezonu Prostranstva. Ove sedmice su izbacili punokrvni foršpan koji nas je oborio s nogu. Sudeći po svemu, treća sezona, ni manje ni više, seriju vodi u rat, onaj pravi međuplanetarni, s masivnim svemirskim krstaricama i ostalim što ide uz to.

S obzirom da smo u prve dvije sezone vidjeli da su ljudi pravi čarobnjaci kada je u pitanju prikazivanje skupocjenih setova i scena uz budžet kablovske televizije koja nije ni blizu velikana, ovdje ili su dobili novu finansijsku injekciju ili su jednostavno nadmašili sebe u odjelu za specijalne efekte.

Podsjećanja radi, Prostranstvo je jedna od najkvalitetnih naučno fantastičnih serija u posljednje vrijeme rađena prema istoimenom književnom serijalu Džejmsa S.A. Korija koji do sada ima 7 romana, a planirano je ukupno 9. U to ne računamo povremene izlete u vode novela i kratkih priča.

Serija radnju smješta između Zemlje, Marsa i Vanjskog pojasa, stavljajući galaksiju u opasnost pojavom misteriozne organizacije što testira drevno biološko oružje poznato kao protomolekul, tvar koja proždire sve pred sobom i gotovo je neuništiva.

Osim standardne posade Rosinantea, koje je prošla sezona ostavila u neugodnoj situaciji kada je protomolekul u pitanju, u ovoj sezoni ćemo imati priliku gledati lik marsovskog marinca, Bobi i političarke sa Zemlje, Krisdžen, u nešto većoj ulozi sudeći po foršpanu.

Prostranstvo se vraća na male ekrane 11. aprila.