Recenzija Games.con-a 2017.

Nesmir od tri dana

Došao nam je decembar sa vrlo malo (ne)očekivanog snega (ove godine barem nije iznenadio putare) i znatno više očekivanom oskudicom raspoloženja i love (ko tvrdi da novac direktno ne korelira sa srećom se nikad neće smejati u poršeu, nego će plakati dok se peške vraća kući nakon žurke u „Tramvaj“-u jer mu je „pobegao“ poslednji dnevni). Pošto se osećam milosrdno, olakšaću ti patnje, o smrtniče – o Games.conu  trodnevnom, (15, 16, i 17.12) zime 2017. godine, divaniću ja.

Iako i dalje „mlađan“ kao konvencija, ovo mu je tek druga godina, Games.con broji veliki broj posetilaca (rečeno u brojkama oko 20, 000). Koncepcija kona je slična, sad već, standardnoj  šemi, koju su „Digital & Entertainment Festivals“ i udruženje  ,,Valinor“ organizovali sa gotovo religijskim obožavanjem (krstim se levom i desnom).

Pod navedenom šemom podrazumevamo već pominjani „Market Square“ (Artist Alley u gigantskom, Jinchuuriki obliku), konferencija industrije „Horison“, predavanja u režiji Kristijana Šarca i Mire Satarić o pisanju (malo hvalimo šefa), predavanja Bogdana Čurguza o oklopima i Dore Samove o Japanu (gošća iz Bugarske, jačamo komšijske odnose do sledećeg rata), kviz znanja,  kao i radionice Hari Poter štapića i elfskog jezika, a ukoliko ste slučajno ogladneli mogli ste da svratite do „Malih kuvara koji su kuvali za vas. A tu je bila i mala škola crtanja Nikole Dragaša, igre za stolom, priručne štand-knjižare (ne moram da okupim družinu kompanjona u cilju pronalaženja zagubljenih delova o Geraltu od Rivije) i, naravno, kosplej.

Apropo kospleja (čiju organizaciju su vodili u ime udruženja Valinor prvog dana Anja Zlatanović, gde su nastupali kosplejeri koji se nisu takmičili već uveličali događaj svečanim otvaranjem, a drugog dana na velikom finalnom događaju Ljubica Čurguz – Wiccana Cosplay i Bogdan Čurguz – Bendershield cosplay) napomenuću da je bio prisutan veći broj učesnika, mada tehnički problemi oko ozvučenja, usled „stani, pani“ raspoloženja učesnika, ni ovog puta nisu, nažalost, izostali. Doduše, ova nezgoda nije obeshrabrila kosplejere da prikažu svoje umeće, nimalo zbunjeni, ni ometeni.

Dok nas je Borivoje O.F. Naumovski zabavljao jedinstvenim spojem stand-up-a i kospleja, žiri u sastavu Dora Somova, Tomislav Bukatarević i Armin Seferović dodelio je nagrade…

U kategoriji  „GAMING“, pobednici su Dragoljub Vuković (Ezio, „Assassin’s Creed”), Andrea Milanović (Angewomon, „Digimons”) i Korina Cvijanović (Vladimir, „LOL”), dok su u kategoriji „POP KULTURE” nagrade osvojili Sanja Batušić (Xena, „Warrior princess“) , Bojana Vukotić – Red Banshee Cosplay (Hela, „Thor: Ragnarok“) i Zlatko Kelemenić (Uruk-hai, „LOTR“). Novina je bio nastup LARP grupe „Angeleon“ koja je svojim nastupom levelovala za primer, priklavši usput Damjana Silbaškog, izazvala Lich Kinga na dvoboj vredan opevanja u pesmi i kovala Eziove zavere dostojne kalibra GOT-a.

Naravno, ko je imao želju, mogao je da se okuša u igranju kako novih tako i retro igara, testira i osvoji vrednu kompjutersku opremu. Ceo događaj se odigravao na tri bine (Main Stage, Stag3 i Squage) i u tri hale Sajma (hale 2, 3 i 3a – simbolika trojke?), koje su nam  i donele tri dana zabave, te se ispostavlja da sreća ili sporo baulja ili udara iznenada, „iz vedra neba pa u rebra“ maniru, u trojkama.

Naš specijalno unajmljen fotograf, mister Ajdačić (Lazar Ajdačić), je bio još jedna od prisutnih trojki te bacite okac na njegovu umešnost.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI