,,GEA” (1999-2007) – ŽENSKO U MUŠKOM (BONELIJEVSKOM) DRUŠTVU

Buckle up, kiddies, we have quite a ride to hop on! Da li je neko od ovde prisutnih čitao ,,Geu“? Nije? Kakav propust, sram vas bilo! (Kažite vašem psihijatru da sam se šalila, spusti taj žilet, sine!)

,,Gea“ je presedan što se tiče nama već poznate izdavačke kuće “Sergio Bonelli Editore“. Zašto, pitate se vi? Prvo, ,,Gea“ je prvi i jedini tzv. ,,zaokruženi“ serijal u Bonelijevskoj (sad već omatoreloj) škrinji sa blagom. Oooh snaaap!!! Drugo, ilustrator i scenarista je jedan te isti baja (idejni tvorac stripa Luka Enoh), koji se nije menjao tokom osamnaest (i specijal ,,Gea u svetovima različitosti“) brojeva serijala. I pod (waaaaaait for it) tri, Enoh je uložio veliki napor u razvoj likova – dakle, naša Gea odrasta, od buntovne ribe sa tinejdžerskim bubama do mlade ratnice koja se bori za živote na planeti koja igra u kolu ,,propast sveta“. Strip, na nesreću, nije dobio popularnost kakvu zaslužuje jer Boneli i dalje gura samo velikane poput ,,Dilana Doga”,  ,,Martina Misterije” i balkanska strip-publika nije mnogo naklonjena ikakvim promenama.

GeaCrtež  je veoma detaljan i Enoh je razvio sopstveni stil kome je dodao i nijanse mangi, čime je strip dobio na dinamičnosti. Tako se pojavljuju odredjene ekspresije vezane za manga likove i radnju (mini-crteži i izrazi lica). Akcenat je na šakama, jeziku i mišićima, ali je zanimljiv i varijetet u telima likova. Ženski junaci su priča za sebe – nema visokih štikli, korseta, niti je svaka junakinja obdarena velikim parom mlečnih žlezda. Sorry, boys!

Fantastična stvar je što je dragi nam Lukica napravio amalgam i u ,,Geu“ umešao horor, ezoteriju, humor, socijalne teme, poeziju i naravno, dobru muziku (,,Dženesis“, Nik Kejv…). Enoh se baš bacio na istraživanje – ezoterične i filozofske teme su veoma istražene i prilično edukativne. Pisac teksta je od stripa naučio (la) više o svetskoj mitologiji nego spavajući nad udžbenikom u dva ujutru u srednjoj školi. Humor je veoma zastupljen i situacije u koje likovi upadaju nateraju stomak da vibrira dok  te baka Rada s drugog sprata čudno gleda, krsti se i govori da si ćoman i sektaš. Socijalne teme su ,,gorke“ i često se inače izbegavaju – prava pripadnika LGBT zajednica, AIDS, priče o žrtvama nasilja i švercovanja ljudi, mržnji prema imigrantima, trgovina organima itd. ,,Gea“ je Enohova borba protiv stereotipa svih vrsta.

Likovi su sledeći- Gea, zaštitnica, Kaljostro, Gein mačak koji joj pomaže u tamanjenju uljeza, Leo, Gein hendikepirani prijatelj, jedini dokaz bega iz friend-zone,  Zig, Leov gej drug-ragbista, Paula i Vik, Geini ortaci iz škole, Diva, demonka Ardat-Lili koja priprema invaziju uljeza na Zemlju, Ujak, misteriozni Gein šef koji se stara za info i šuške, i Teškaš, posebna kategorija zaštitnika koga Gea posebno ne miriše zbog njegove bajne i produhovljene ličnosti (notice the sarcasm xD).

gea2Čime se, u stvari, bavi Gea? Pa, kad ne štreba za školu, svira u bendu, maltretira Lea i partija (Svirke! Svirke! Svirke!), Gea se obračunava sa uljezima na našoj ravni postojanja, tj. Zemlji. Ako je uljez bezopasan, Gea ga pošalje u Limbo, neku vrstu galaktičke stanice (nema benzina, ekološki, jelte), a ako su pripadnici rase Djavola, Gea ih šalje tamo gde sunce (doslovno) ne sija i to u više komada. Medjutim, kako serijal odmiče, osećaju se strah, nesigurnost i nasilje – rat je neminovan, kataklizmičan i postavljaju se mnoga etička pitanja jer crno-belo gledanje stvari više ne postoji. Zaraćene strane donose ekstremne odluke i nastaje zagonetka – ko ima više prava na teritoriju? Gea je ključ svega, ali čak i njoj postaje sve teže da prati tzv. ,,ispravni“ put, jer je taj put sad zamagljen. Konačni okršaj se bliži, a sva je izvesnost da će pobeda, kome god pripadne,  biti Pirova.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.