Recenzija stripa ,,Život je dobar ako ne odustaješ“ ili ,, Kad te strip košta glave“

Spoljašnje vs. Unutrašnje šibanje

Kad se tipovi u metalnim košuljama šibaju metalnim mačevima (simboličnim produžecima određenih udova, op op ) sa komšijama, to se zove istorija. Kad se ljudi u odelima šibaju na poslu od osam ujutru do šest sati popodne, a posle dođu kući na drugačiji tip šibanja (ovaj put sa samim sobom) to nazivamo stvarnost. I mada svako od nas povremeno ,,uživa“ u glasovima (možda nisu stvarni, ali imaju stvarno dobre ideje), zaboravljamo koliko su te unutrašnje bitke važne iako nisu vidljive.

Idejni crtač i pisac stripa ,,Život je lep ako ne odustaneš“ iliti „It’s a Good Life If You Don’t Weaken” je  kanadska persona zvana Set. U pitanju je Setova polu-autobiografska grafička novela čiji glavni protagonista je pomalo ćutljiva osoba, ,,izgubljena u nekom svom svetu” (kako mi na nerve ide ta fraza).

Novelu je izdao “Modesty stripovi” (ovo je reizdanje) u papirnom od 200 strana i  pdf  formatu dok je predgovor napisao Matko Vladanović.

 

Set je pa…Set

Novela je prvobitno izdata 1996.g, nakon Setovog serijala ,,Palookaville” od 9 delova. ,,Život je lep ako ne odustaneš” odlikuje skoro potpuno obična životna priča-mladić koji živi sa ostarelom majkom i bratom Stivenom (Stevan za Balkance) čiji repetitivni vicevi nemaju apsolutno nikakav smisao (Dilanov Gručo je bog-otac za ovog lika). Sve u svemu, naš protagonista ima relativno sređen život, mada tu i tamo osećamo neke iskre čemera koje savršeno opisuju plave nijanse tonova u noveli. Jedini način da protagonista na nekom zamišljenom zmaju (Fuhur xD) odleprša od svakodnevnice je skoro pomamnim traženjem knjiga malo poznatih crtača. Njegova pomama raste u opsesiju kad otkrije strip u novinama ,,Njujorker” čiji se autor potpisuje kao ,,Kalo”. Opsesija Kaloom će Seta koštati veze sa ženom Ruti, jer koliko god je ona bila puna elana i trudila se da upozna Seta (saznala je i pravo Kalovo ime-Džek Kalovej), Set ne obraća pažnju na nju i veza puca posle kratkog vremena. Set ostaje usamljen i potpuno se prepušta svom ,,zadatku”.

 

Setov stil je veoma interesantan: najviše vidimo uticaj crtanja stripa iz 1940ih i 1950ih godina prošlog veka (prevashodno stripa ,,Peanuts”  Čarlsa M.Šulca). Set je šašavo-prefinjen – crtež je na granici između karikature i dečjeg žvrljanja, atmosfera je melanholična, ponekad setna, dijalog je sarkastičan i ciničan. Ono što posle nekog vremena dođe do izražaja je akcenat koji je Set bacio na arhitekturalne detalje. U poređenju sa živopisnim zgradama, ljudske siluete su apstraktne, gotovo nematerijalne, sa prisutnošću jakih senki. (lol, sad je autorka zapanjila samu sebe ovom analizom!) Novela je prvobitno štampana na papiru sa žutim nijansama radi postizanja fotografskog efekta sepije, tj. ,,starinskog izgleda“.

 

Kanadski superstar

Novela je osvojila nagrade i hvale – dve nagrade ,,Ignatz“ (za velika dostignuća u svetu stripa) 1997.g, a novelu su preporučivali časopisi „The Comics Journal‘’, ‘’GQ‘’,  ‘’Herald’’ i ‘’Rolling Stone‘’ (opaaaa, bravo Sete!). Kritika (jednom da i oni budu zadovoljni) su počeli da hvale Seta i autor je postao gotovo plemić u Kanadi (priređena mu je samostalna izložba u ,,Art Gallery of Ontario” u Torontu); čak je jedan kanadski rok bend snimio pesmu i spot sa istim nazivom.

 

,,Život je dobar ako ne odustaješ“ definitiiiiivno nije jedna od onih novela u kojoj će vas sačekati maskirani osvetnici, brza kola ili žene sa nogama od Srbije do Australije. Niti je jedna od onih novela koje će te uvesti u neki tebi nepoznat svet. Ovo nije ,,portal“ u nešto drugo nego prikaz sadašnjeg sveta-vidimo usamljenost, gorčinu, besmisao ljudskog postojanja i opsesiju. Sve je to još i lako progutati dok vas ne pukne saznanje da se svaka opsesija tiho prikrada i raste sve dok je hranite svakim delom sebe. A kad shvatite da nemate šta više da predate, da ste žrtvovali sve i da ste potpuno goli u mraku, onda nastaje strah, ili još gore, potpuna praznina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *