Recenzija webstripova ,,Nemi Montoya“ i ,,Slack Wyrm“

(Ne) anksiozan zmaj i zla metalika

Stiže nam proleće (Weeee, oseća se u vazduhu! Wait, ne, to je smog!), a to znači daaaaa…

Ne, ovo nije takav blog (motivacija je skuplja od ševija impale), mada ne bi bilo loše da umesto čipsa pojedeš jabuku i izvedeš psa u šetnju jer je papagaj konačno prepustio egzistenciju Sekaču tokom zime.

To jednostavno znači da je vreme da se malo trgnemo iz letargije i zato ću pisati (a vi žmirkajte) o dva web stripa – „Nemi Montoya“ i „Slack Wyrm“.

Gik u crnom

Metalika. Sva u crnom. Sekta. Loše raspoložena. Predstavljamo vam Nemi Montoju, glavnu protagonistkinju  istoimenog  webcomica čiji je autor norveška državljanka, Lise Mire. Sad, strip-situacija u nordijskim zemljama je malo neobična – konstantno se rade reprinti američkih izdanja, dok je domaćim autorima, osim retkim izuzecima, slabo dostupno tržište. ,,Tadašnja“  Nemi se zvala ,,Crna strana“ (“Den svarte siden’’, nastala je 1997.) i pičila je u strip časopisu ,,Lašonov ludi svet“ (“Larsons Gale Verden“) . Izdavač ,,Lašona“ je rekao da će preuzeti rizik izdavanja, iako ne veruje da će strip da isprati više od dvadesetoro. Joke’s on him, ,,Lašonov ludi svet“ danas više ne postoji, a ,,Nemi“ se izdaje u preko 600 000 primeraka mesečno u Skandinaviji i postoji više od pedeset reizdanja. Ilustracije su, uglavnom, u boji, dok likove akcentuju debele crne linije.

Nemi je ne baš krhki devojčurak, pripadnik je fantazi i metal zajednice. Naša crna dama (yeah, I did that!) voli strip i sve što vole njeni drugari – dakle, pijanke, dobru svirku i naravno, fantastiku (SW, LOTR, GOT…)   te nemojte da idete sa njom u kupovinu jer će sam novčanik postati mitsko stvorenje (nestao usred pazarenja igračaka ili slatkiša xD).  No, Nemi ima i kakav-takav socijalni život u kom dominiraju dečko Grim (u čijem slučaju je citat moga poznanika odgovarajuć: ,,Tvoja je ljubav bolna.“) , Nemin ćalac, kombinacije, Evilina (Nemina maćeha) i ortakinja Sian koja se trudi da je ,,izvede na pravi put“ (što nju ne tangira mnogo). Uključivanje poznatih citata, obrađivanje socijalnih pitanja i satiričan humor  čine ,,Nemi Montoyu“  sigurnom kolonijom za sve autsajdere. Strip možete da pročitate na fejsu i sajtu posvećenom Nemi.

Lenji zmajček i užasan svet

Kad je Australijanac (sunarodnik Hjua Džekmena. Pakujte jezike nazad u labrnju!) Džoš Rajt stavio diplomu za ,,Istoriju i književnost“ pod mišku, pomislio je da bi konačno mogao da se bavi svojim snom (ah, ta naivna, nevina dušica!) i postane autor knjiga za decu, nije znao da će mu biti potrebno skoro deset godina raznih peripetija (i mnogo dosadnih poslova) da svoju zamisao i ostvari. Knjige je napisao, ali cvrc, nisu dobro prošle kod (balave) publike jer je kritika smatrala da je autorov humor suviše mračan za ,,male anđele“ (tj. krvopije, ljubi ih majka!) Džoš se prešaltovao i ostao u poslu ilustratora, ,,ne znajući šta radi“.  U Džošov magnum opus  spadaju  sledeći stripići – ,,The Big Fight Behind The Old Gymnasium“, ,,The Lair Up There”, ,, King Kang Comics”, ,,Plotless, pointless, pathethic”, ,, May Hemlock” i ,naravno, ,,Slack Wyrm”, naša nova beba (sa krljuštima, ali mi ne osuđujemo!)  o kojoj ćemo sada da češljamo jezik.

,,Slack Wyrm“  je mini-strip čije web izdanje je daleko nadmašilo popularnost papirne verzije.

,,Crv zabušant“ ili ,,Opušteni crv“ je duhovit  pogled na sadašnju svakodnevnicu, samo se tu šetkaju neki vitezovi, plemići, zatupljeni ljudi, kocke želatina, gavran, zombi i jedan zmaj oko mističnog zamka, uklete šume ili baksuznog grada-sela Spadija. Glavni baćko, ,,najveći od Ucveljitelja“, zmaj je mirno gledao svoja posla (palio gradove, kidnapovao princeze, leteo bez dozvole) kad je naseobina Spadi stvorila kult, a zmaja proglasila za božanstvo istog kulta.        Ambivalentan i bez nekih posebnih ambicija, zmaj je prihvatio novonastalu situaciju, promenivši samo mesto (location, location, location xD), ali ne i zanimacije (dremanje, dremanje i samo dremanje).  Tu je naš zmajček, nažalost, shvatio da se određene stvari očekuju od njega a njega tako mrziiiiiiii.

,,Crva zabušanta“ odlikuje karikaturalni crtež i kratka, precizna interakcija između likova. Stripovi do 31.broja su rađeni u crno-beloj tehnici, pa onda prelaze u šareniš boja, uz stalne napomene da smo svi mi iste stoke, sa istim problemima.  Zato čvrsto sumnjam da bi se ijedan psihijatar iznenadio ako bi mu, još danas, u kancelariju uleteo tzv. ,,vatreni crv“ i zatražio hitnu konsultaciju. To bi bio verovatno najzanimljiviji pacijent koga je psihić ikad imao.

 

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI