Reči blistavosti – Brendon Sanderson

˶Reči blistavosti“ druga knjiga Arhive olujne svetlosti nam donosi nastavak priče započet romanom ˶Put kraljeva“ američkog pisca Brendona Sandersona.
Roman nam daje odgovore na mnoga pitanja postavljena u prvom dijelu, ali i istovremeno otvara vrata još neotkrivenih misterija i novih zagonetki.

Ubistvom aletskog kralja Gavilara, Dalinarovog brata od strane Ubice u bijelom, prije šest godina, stvoren je Zavjet osvete i pokrenut rat protiv Paršendija, ali sada Szet – sin – sin Valano, opet napada vladare širom Rošara služeći se svojim moćima da osujeti sve tjelohranitelje i utekne progoniteljima.

Njegova glavna meta je visoki knez Dalinar, za kojeg smatra da je pravi kralj Aletkara, a njegov sinovac Elokar samo marioneta u stričevim rukama. Dalinarova vodeća uloga u ratu protiv Paršendija djeluje kao dovoljan razlog, ali Ubičin gospodar ima daleko dublje pobude.

Nekadašnji vojni rob Kaladin se uzdigao do čina kapetana i zapovjednika kraljevskih tjelohranitelja, što je izazvalo polemike, jer je to prvi put da se niskorodni ˶tamnooki“ uspne na tako visok položaj. On sada mora i Dalinara i kralja da čuva kako od Ubice u belom, tako i od unutrašnjih neprijatelja i zavjera, sve vrijeme se krišom trudeći da ovlada svojim novootkrivenim neobičnim moćima koje su povezane sa Sil, njegovim častsprenom.

Na drugoj strani, Paršendiji otkrivaju stare tajne i svoje mjesto u događajima vezanim za mitsku katastrofu ˶Pustošenje“.

Šalan i Džasmin opterećene bremenom nevjerovatnog otkrića pravog porijekla Praznonosaca kreću na put ka Smrskanim ravnicama, ali uslijed velikog brodoloma, Šalan će se naći sama i posegnuti ka svojim moćima, što će je uputiti na stazu samootkrovenja.

˶Reči blistavosti“ krasi još razigranija Sandersonova mašta, iako se na prvi pogled čini preopširna, što su i neki čitaoci zamjerili, čitajući uviđamo, da svaki opis, ilustracija i lik imaju svoje mjesto u dugoročnom planu.
Pristupajući karakterizaciji svojih likova dublje, nego u prvom dijelu, Brendon nam otkriva novu paletu ljudskih osjećanja u pogledu njihovih želja, strahova i motivacije, sa akcentom na Šalanin lik koji je mnogo kompleksniji nego što na prvi pogled djeluje.

Kao i ˶Put kraljeva“ i ovaj dio predstavlja nezaobilaznu stanicu za sve ljubitelje epske fantasike, a i one koji bi to mogli postati pročitavši ovaj serijal, a mi ostali s nestrpljenjem ćemo očekivati nove avanture naših omiljenih junaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.