Sajamski specijal – Duge noći, crne zastave

Sve u univerzumu je podložno promeni. Dobro, skoro sve, jer su jedino plastična hirurgija, ljubav, glupost, pisana reč, život i smrt sigurice, a za život nisam sigurna. Sama vampirica Tesla Harlana Drake nam o tome besedi: ,, Život je kratak i zato je neprocenjiv.“ Pitam se šta bi dotična govorila o knjigama ili, svih mi prokletih duša, o stripu? Možda će nam Dejan Stojiljković, autor romana ,,Duge noći, crne zastave“, i Ivica Sretenović, ilustrator, razrešiti ovu misteriju na predstavljanju ,,Dugih noći, crnih zastava“ u strip-formatu u SKC-u 01.11.2018.?

AVKF:Da li ste uvek želeli da se bavite pisanjem tj. ilustracijom?

DS: Pa, ja jesam. Ja sam prvo crtao, pa sam shvatio da sam užasan u crtanju, te sam svoj prvi nindža roman napisao u trećem razredu osnovne škole.

IS: Uvek sam crtao i stripove, ali sam onda skapirao da ne znam da pišem, pa sam ostao samo da crtam.

AVKF: Odakle je došla ideja za stvaranje ,,Dugih noći i crnih zastava“ u obliku knjige?

DS: U obliku knjige? Pa, moja majka je poreklom iz Toplica i baš prekoputa naše kuće tamo ima jedna kula za koju se veruje da je mesto Ivana Kosančića. Ja sam tu dolazio na letnje raspuste osamdesetih godina prošlog veka kao što svi odlaze kod babe i dede na selo ili na more. Ja sam tamo stalno slušao pesme o Ivanu Kosančiću i Toplici Milanu, pa je odatle sve došlo. Ja sam sebi rekao: ,,Jednog dana ću napisati knjigu o Ivanu Kosančiću.” i ja sam napisao dve.

AVKF: Kako je stvorena ideja da roman ,,Duge noći i crne zastave“ bude pretočen u strip-formu?

DS: Igor Marković se dosetio da bi bilo lepo da ,,Konstantinovo raskršće” uradi u obliku stripa, kao i ,,Duge noći, crne zastave”, što je bio malo teži poduhvat. Imali smo sjajne saradnike, pre svega Ivicu, koji je odradio najveći deo posla, a tu su i Aleksa Gajić, Beka, Rajić, Stojković.

AVKF: Kako ste se svi okupili povodom realizacije saradnje?

IS: Pa, kao što je Dejan rekao, Igor Marković iz ”System Comics-a” je imao tu ideju. Mene je poznavao, a Dejana je znao još od pre, ja sam mu pokazao neke table koje sam radio. Njemu se to svidelo i palo mu je na pamet da bih možda ja bio pravi čovek za ,,Duge noći, crne zastave”. Onda je on to poslao Dejanu, Dejan se složio, i tako je to krenulo.

AVKF: Da li ste radi da podelite neki savet sa mladim autorima stripa ili knjiga?

DS: Ne znam šta sad da kažem mladim autorima knjiga. Jedini savet koji mogu da im dam jeste da ne moraju da objave sve što napišu, to je najvažniji moj savet. Štaviše, treba da objave samo ono što misle da je dobro, jer kod mladalačkih knjiga se često dešava da kad se postane malo srednji i malo stariji, da se stide svojih prvih knjiga. Recimo, ne znam da li znate, ali Ivo Andrić nije dozvoljavao za života da se štampa ,,Ex ponto”, njegova prva knjiga. Tako da nemojte da objavljujete na mah, razmislite, triput meri – jednom seci.

IS: Što se tiče crtanja stripova, mislim da je jedna bitna stvar da čitaju što više stripova . Ja sam tako počeo, smatram da je to pravi put, jer nije dovoljno biti dobar likovni umetnik da bi se bio dobar crtač stripova. U pogledu zanata, preporučujem gledanje velikih autora i dodavanje nečeg svog, i mnogo rada. Ako nisu spremni da sede u sobi po osam-deset sati svakog dana, možda crtanje stripova nije za njih.

Dakle, prigrabite olovku i papir, te se bacite na posao jer svašta vreba u neistraženim nepoznanicama ljudskog uma. Doduše, ni neki peškir nije na odmet, kao oruđe protiv panike.

About Author