Sajamski specijal – Val Romeo

Otkad pamtim, bila sam okružena knjigama, stripovima, grafičkim novelama, kvadratima i oblačićima, prašnjavim listovima. Kao mlađu me ni šejtan nije mogao isterati iz kuće, te sam oko osme zapatila omiljenu pošast mog mi ženskog roditelja – akademsko bledilo. Kad sam pročitala svaku knjigu koja mi je dopala šaka u vikendici na planini gde je razbibriga umela da bude retka, prošetala sam se do sređenog podruma i nanovo otkrila ujakov i majčin štek stripova. Bilo je tu zbirki poput ,,Zabavnika“, „Zlatne serije“, ,,Lunovog magnus stripa“, ,,Stripoteke“, ali i pojedinih poput ,,Princa Valijanta“, ,,Korto Maltezea“, primerak ,,Gospodara prstenova“, (ovo može da potraje) ,,Mandraka“, ,,Fantoma“, ,,Džejmsa Bonda“, ,,Ripa Kirbija“, ,,Konana“, ,,Domina“, ,,Romea Brauna“, ,,Akse“, ,,Modesti Blejz“… Ono što miševi i poplava nisu uništili, iščitala sam od korice do korice i počela opet, a vrata stripa mi je ponovo odškrinula i prijateljica Marta koja me je upoznala sa Dajlanom, pardon, Dilanom Dogom. Tu na scenu stupa i naša sagovornica, izvrsna Val Romeo, italijanska autorka nekoliko epizoda u dilanologiji, a potom i ilustrator ,,Morgana Losta“ i mnogih drugih ostvarenja.

AVKF: Kako ste završili u svetu stripova i grafičkih romana?

VM: Moja ljubav prema figurativnim umetnostima je rođena sa mnom, oduvek sam se osećala kao umetnik. Negovala sam svoju strast ka umetnosti od detinjstva i okolnosti života su me vodile na put ka stripovima.

AVKF: Šta i ko Vas inspiriše?

VM: Osećam se inspirisano kada govorim istinu i, o osećanjima, jer osećam da duhovno ,,čitam“ svoje obožavatelje. Osećam se inspirisano kad uspem u operaciji manipulisanja lepote prema osećanjima koja su nekad haotična, a nekad harmonična.

AVKF:  Dilan Dog, Nathan Never, Morgan Lost su poznati zaštitni znaci „Sergio Bonelli Editore“. Želite li dijeliti pod kojim okolnostima ste postali autori „Bonelli“?

VM: Tražila sam svoje mesto u svetu umetnosti, uplitala se u svaku okolnost pa je sudbina nagradila moje napore. Primetila me je izdavačka kuća ,,Serđo Boneli Editore“ , koja mi je dala priliku da budem deo odličnog tima.

AVKF:  Kako ste došli do ideje o Morganu Lostu?

VM: Uspeh Morgana Losta, po mom mišljenju, garantuje njegova multiformna ekspresivnost. Da bih bolje izrazila punoću lika, vodila sam se glumačkim veštinama glumca Iana Somerhaldera.

AVKF: Na kraju, da li imate nešto da nam poručite?

VM: Uvek imam nešto da poručim preko svojih crteža, samo ako želite ponovo da me saslušate. Vidimo se uskoro opet!

Svakako se vidimo, draga Val! Ponesi peškir i ne paniči, ipak te štite najbolji od najboljih!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author