SFTERRACON 2

Izveštaj o događaju kom smo prisustvovali.

Drage naše autostoperke i autostoperi, još jedan uspešan SFTERRACON u organizaciji udruženja „Fanovi naučne fantastike SCI&FI” je iza nas. U prostorijama Centra za obrazovanje i kulturu Božidarac, na istom mestu gde je pre nekoliko nedelja održana i promocija našeg „Fantastičnog vodiča 01”, fantastičari su se okupili ponovo. Ovaj put smo se družili sa predstavnicima regionalnih udruženja i nekoliko istaknutih predavača.

Nakon više sati neformalnog upoznavanja, konvenciju je otvorilo predavanje pisca, dramaturga i pokretača projekta Rastko, Zorana Stefanovića, o naučnoj fantastici u srpskom stripu. Zoran nas je sa izuzetno visokim nivoom detalja uputio u istoriju jugoslovenskog i srpskog stripa, povezujući elemente izlaganja na interdisciplinarni način.

Usledilo je predavanje o fantastici u filmu, prilikom kojeg nas je osnivač i direktor Festivala srpskog filma fantastike, Jovan Ristić, proveo kroz dešavanja u srpskom filmu fantastike od samih početaka i filma „Faun” od koga su ostali sačuvani samo fragmenti, pa sve do problema i anegdota iz domena organizacije domaćih filmskih festivala, kao i o promena čijih su oni bili pokretač.

 

Usledio je intervju sa prof. dr Zoranom Živkovićem koji nas je, uz ozbiljne poruke i poduke o nadahnuću za pisanje, uveseljavao dogodovštinama sa Stanislavom Lemom u Poljskoj, kao i anegdotama iz profesorske sale sa studentima.

Dinko Osmančević, pisac i kolumnista, razonodio nas je svojim aforizmima nekoliko nezaboravnih minuta. 

Istovremeno, mogli su se videti na delu vrhunski majstori crtanja – Željko Pahek i Vladimir Vesović.

Okrugli sto koji se odvijao posle razogovora sa profesorom Živkovićem, obuhvatio je temu naučne fantastike u regionu, ali i daleko više od toga: desetine humorističnih dosetki na račun etničkih stereotipa ex-yu prostora, kao i urnebesno niskih tiraža i novih naslova iz područja fantastike u regionu. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici/organizatori festivala fantastike iz svih šest bivših jugoslovenskih republika: Ljubomir Mihajlovski (Veles, Makedonija), Mirko Grdinić (Pazin, Hrvatska), Davor Šišović (Pazin, Hrvatska), Bojan Ekselenski (Celje, Slovenija), Andrej Ivanuša (Maribor, Slovenija), Dragić Rabrenović (Bijelo Polje, Crna Gora), Anto Zirdum (Vitez, BiH), Dinko Osmančević (Banja Luka, BiH), Tihomir Jovanović i Tamara Lujak, koja je moderirala svim predavanjima.

 

Nakon zvaničnog, tribinskog dela programa, dodeljene su diplome/zahvalnice za regionalni doprinos naučnoj fantastici. Među dobitnicima je i predsednik našeg Autostoperskog vodiča kroz fantastiku – Kristijan Šarac.

U veoma prijatnoj atmosferi, nije bilo neophodno naznačiti u programu da se zabava nastavlja i posle zvaničnog dela, budući da je većina gostiju produžila retko dostupno čavrljanje uživo do duboko u noć.

SFTerracon je još jednom demonstrirao da su uzajamna afirmacija i razmena ideja najplodnija strategija za našu raštrkanu supkulturu fantastičara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *