Skokamo do početaka sajberpanka

 

ŽANR: naučna fantastika/sajberpank/svemirska opera

ORIGINALNI NAZIV: The Stars My Destination

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTOR: Alfred Bester

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 1956.
OCENA:

 

Uređivačka politika Čarobne knjige mi se sve više dopada. Takoreći objavljuju knjige koje su promenile lice žanrovske književnosti. Nabolje, naravno – a jedno takvo delo je upravo i ovo o kome ću vam pisati. Ova knjiga je otvorila vrata jednom od podžanrova naučne fantastike za…

Sajberpank – podžanr naučne fantastike sa fokusom na „visokoj tehnologiji i lošem životu“. Idiom sajberpank ima polazište u marketingu, u fantastiku ga je uveo Brus Betki 1980. u priči „Sajberpank“. Godine 1985. u Interzoneu br. 14 je objavljen članak Nova naučna fantastika kao prvi manifest sajberpank pokreta. Žanr je stvoren ’70-ih godina, a naziv je dobio jer su ga s pank muzikom povezivale i poistovećivale sa njom anarhističke ideje. Fanzin sajberpanka Cheap Truth koji je popularisao žanr bio je besplatan i nezaštićen kopirajtom. Članci su bili objavljivani pod pseudonimima radi izbegavanja stvaranja kulta ličnosti. Nakon što je žanr paradoksalno prerastao u kult, fanzin je ugašen. Glavni junaci ovog žanra su marginalci, otuđeni samotnjaci poput mene, obitavaju u svetu u kom  se brzo živi, u kom postoji globalna kompjuterska-komunikacijska mreža, tehnološka ili biološka usavršenja čoveka, virtualna stvarnost i holografske simulacije, visoko razvijena veštačka inteligencija. Žive u svetu gde su informacije dostupne i gde je modifikacija tela nešto sasvim uobičajeno. Uglavnom se radnja vrti oko konstantne borbe između hakera, veštačke inteligencije i velikih korporacija, sve se dešava na Zemlji, u dalekoj budućnosti, često distopijskoj i prepunoj ekoloških katastrofa. Inventivniji autori uključe i  međugalaktičke sukobe. Najznačajniji autori ovog podžanra su: Vilijam Gibson (Neuromonser), Nil Stivenson (Potpuni raspad), Filip K. Dik (Sanjaju li androidi električne ovce), Brus Sterling (Ostrva u mreži), Tad Vilijams (Presto od zmajokosti) od autora neprevođenih kod nas (ako ne računate Kadiganovu kratku priču u Emitoru) tu su Pat Kadigan, Mira Kakan, Rudi Raker, Volter Džon Vilijams, Aleksander Bešer i Džon Šerli. Za razliku od novotalasne NF, koja je stilski izvučena iz glavnotokovske književnosti, sajberpank nije postojao u naučnoj fantastici pre nego što se izborio za mesto pod suncem. Sa pojavom više pisaca i eksperimentisanja je bilo više, pa se iz ovog žanra apstrahovalo još nekoliko podžanrova, kao što su stimpank, biopank, postsajberpank.

Alfred Bester (1913–1987) – pisac, scenarista i urednik. Autor romana naučne fantastike. Njegov prvi roman, Razoreni čovek, 1953. godine je dobio prvu dodeljenu nagradu Hugo za najbolji roman. Važi za jednog od začetnika sajberpanka. Udruženje američkih pisaca naučne fantastike proglasilo ga je za velemajstora žanra, a 2001. godine je uvršten u Dvoranu slavnih naučne i epske fantastike.

Osnov ove priče čini želja Gulivera Fojla da se osveti brodu i ljudima koji su ga ostavili na milost i nemilost svemirskoj pustoši. Šta može mali čovek sa margina, nebitan svima, protiv bogatih i moćnih? Glavni protagonista ove priče će nam pokazati da može mnogo toga uprkos preprekama. A sve se dešava u svetu koji je otišao pet koraka napred. Ljudi su probili barijeru nekorištenog dela mozga. I sad su telepate, i skokaju, tačnije mogu da se mišiju teleportuju na mesta koja mogu da vizualizuju. Uz to spoljne kolonije vode rat sa matičnom planetom. U takvom okruženju ova priča ne može da bude dosadna.

Naučna fantastika uvek teži tome da kaže više, da saopšti nešto važno. Kao uostalom i svaka dobra književnost. U ovom slučaju, Bester ogoljava ljudskost, potpuno je dehumanizujući, jer junaci ove priče su skoro bogovi. Imaju novac, moći i modifikovali su telo, barem pojedini. Ovo sve čini da roboti deluju ljudskije, i sa više izbora. Veliki roman, puno više od proste avanture. Ovo je propitivanje granica mogućnosti čoveka i onoga dokle je spreman da deluje u jednom zacrtanom cilju, u uslovima maksimalne motivacije. Momentum u kom prosjak postaje kraljević je vrlo poznat književni alat. Idealan za ovu vrstu žanra, i Bester ga je idealno preoblikovao za potrebe fantastike i svog romana.

Šta da vam kažem, moraćete odskokati po knjigu da proverite da li je hvalim bez osnove. Sledeće vaše odredište…. zvezde.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI