Slomljeni anđeli – Ričard Morgan

Osvrt na drugi dio trilogije o Takešiju Kovaču, „Slomljeni anđeli“ od strane Mirnesa Alispahića.

ŽANR: naučna fantastika/akcija/triler
ZEMLJA: Ujedinjeno Kraljevstvo
ORIGINALNI NAZIV: Broken Angels
GODINA IZDAVANJA: 2003.
OCJENA: 8

 

 

 

Prvi roman o Takešiju Kovaču, Digitalni ugljenik je definitivno jedan od najboljih naučnofantastičnih romana koje sam čitao. Odlična kombinacija naučne fantastike, akcije, noara, uz brutalan stil Ričarda Morgana. Drugi roman u trilogiji, Slomljeni anđeli slobodno se može čitati kao zasebna knjiga jer se tek ovlaš spominje radnja prvog romana i Kovačev boravak na Zemlji.

Iako je Morgan nakon izlaska trećeg romana objavio da se ne planira vraćati Kovaču, izlaskom Netflixove adaptacije njegovog Digitalnog ugljenika, promijenio je mišljenje i rekao da se dvoumi o povratku. Što se mene tiče, Takešija nikad dosta.

Radnja Slomljenih anđela je smještena nekih 30 godina iza događaja ispričanih u Digitalnom ugljeniku. Kovač više nije na Zemlji i ne radi posao privatnog detektiva. Sada je u borbenoj košuljici na dalekom svijetu po imenu Sankcija IV, pripadnik Karerinog klina, plaćeničke organizacije, radi ono što najbolje zna raditi, vodi rat i ubija.

S obzirom na njegovu prošlost i činjenicu da je bio u Poslanstvu UN-a, uživa veliki ugled u svojoj jedinici. Međutim, to silno ubijanje i ratovanje utječe na njegovu psihu, uprkos njegovoj obuci u Poslanstvu, a kada mu se ukaže prilika da dezertira i usput zaradi bogatstvo, Kovač je objeručke prihvata.

Sankcijom IV bjesni rat, velike korporacije balansiraju između zaraćenih strana, a u jednom zaboravljenom kutku tog svijeta nalazi se otkriće koje bi moglo promijeniti sve. Radove na tom otkriću je prekinuo rat, a sada je na Kovaču i njegovoj maloj grupi da pokušaju dokučiti njegove tajne.

Ukoliko vam se svidio Digitalni ugljenik znajte da su Slomljeni anđeli totalno drugačiji. Ne lošiji, ali drugačiji i to veoma. Tu je prepoznatljivi Morganov stil pisanja, ali dok je Digitalni ugljenik bio noar akcija smještena u 26. stoljeće, Slomljeni anđeli su vojnopolitički triler smješten u 26. stoljeće. Vidite li razliku? Ovdje se Morgan hvata u koštac s velikim korporacijama, njihovim mutljanjima, pokušaju zarade na tuđem jadu i bijedi, utrci za zaradom na nečem novom, a blještave neonske ulice Zemlje je zamijenio pustarom Sankcije IV.

Dok je u Digitalnom ugljiku priča povremeno znala biti zapetljana, s dosta pozadinskih primjesa i kritike društva, ovdje je prilično jasna i pravolinijska, samo ispričana na Morganov način. I dalje je tu ta kritika modernog društva, samo više nema podjele na bogate koji žive u gradu među oblacima i sirotinje na dnu. Sada su tu korporacije i ostali i to je ono što je za Morgana specifično kada je Kovač u pitanju. Bavi se i malo dubljim temama, upakovanim u lijep SF.

Slomljeni anđeli su jedan drugačiji roman od svog prethodnika, ali nimalo lošiji i svakako da zaslužuju biti pročitani, a Takeši Kovač je definitivno zaslužio svoju premijeru na malom platnu. To je ono što je specifično za Morgana, mada sam se susretao sa tim osjećajem i prije, ali nikada kao kod čitanja njegovih knjiga. Ima filmski stil pisanja. Dok čitate njegove romane jasno možete složiti scenu u glavi kao da gledate kakav film.

Ukoliko vam se sviđa Morganov stil, cinični Kovač i akcijom nabijena knjiga, onda ne čekajte i uzmite Slomljene anđele.