Sofijino fantastičarenje – Games.con 2018

Baksuz ne miruje, na bogove ne misli

Loša sreća je zanimljiva pojava – bilo da ste prošli ispod merdevina, razbili ogledalo, prihvatili rodbinu na Fejsu, onesvestili se, prehladili ili slomili kost na skočnom zglobu – istina je da maler udara kad ne treba. U slučaju da ništa od temeljitih priprema poput vezivanja crvenog končića oko prsta, prosipanja soli preko ramena, oblačenja jakne naopačke (efektna odbrana od vilinskog soja) ili kuckanja u drvo, dostupne su dve mogućnosti – kukajte i begajte, ili se onesvestite, nakon čega završite u Hitnoj na dva sata pa se vratite (moj lični favorit).

Prvo i prvo, „Games.con” je, kao festivalska konvencija, jedan od najvećih uregionu, i poznatiji u svetu. Još od davne 2016. godine ova konvencija je svojevrsna atrakcija čija se trodnevna histerija održava u halama 1, 1a i 2 Beogradskog sajma. Kroz ta tri euforična dana, posetioci prisustvuju i učestvuju u programu sačinjenom od prodajne izložbe (na čelu sa Wicked ukrasnim jastucima), kosplej nastupa, larp udruženja, tribina, gejminga, air softa, kapuera entuzijsta na čelu sa Slavišom Repcem, radionica i prezentacija. Što će reći, tri dana apsolutnog raja za zaluđenike svih mogućih baza fanova od „Zvezdanih staza” do jednoroga (Dedpul se ovome najviše obradovao).

Prodajna izložba većini donese trunku zadovoljenja u njihovim bednim životima: nakit, odeća, figure itd, svakom olakšaju absurd postojanja, pa bila ta individua i sam Kami. Kosplejeri su doživljavali po deset nervnih slomova po satu, što nije uticalo na njihove performanse. Dok je glavnu nagradu u vidu puta u Tokio osvojio Tom Badgerlock, ni ostali kosplejeri nisu prošli loše – neki od njih su dobili priznanja u vidu nagrada, a svi su dobili gromoglasne aplauze.

Neki od kosplejera su bili  Boris RadujkoDina StipićEdina Luna, Marija Maka MilojevicDimitrije ŠobotVladimir Stojkovic Feba (kome se nije ukazala prilika da teatralno krepa na sceni, nažalost) Mona Popović, Damjan Silbaški, Bojan Krnjajić, Celeluin Ingalaure,  Bojana Vukotić, Milan Borivoje Kostić, Vlada Gašić, Milica Vlajčić, Nika Vitković, Amelia Nikiforova,  Đore Lončarski, Uroš Denčić, Nina Dadas, Deanna Deather, Nevena Artinović, Vedrana Čačić Nikolić i pisac ovog članka, sa asistentom Milanom Popovićem. Kosplej program su vodili Valinorci Bogdan Čurguz, Ljubica Dolašević i Anja Belikov Zlatanović, uz dodatak u vidu Ivana Mratinkovića i kosplejera iz Hrvatske.

S druge strane, larp radionica u štabu ,,Angeleona’’ (naročito nakon flesh mob koreografije) i air soft poligon su uvek bili dupke puni. Gejming čari nisu  zaostajale – redovi za učestvovanje u popularnim, opskurnim, ali i nostalgičnim igrama su mnoge koštali živaca. Predstavljanje nove gejming i bord gejming opreme je ipak ono po čemu je „Games.con” maltene najpoznatiji; pojedincima (i meni s njima) su bale curile na najnovije modele tastatura, miševa, sluški, računara i stolica. U međuvremenu, odabrani su zauzeli mesta za stolovima sa igrama proslavljenog  veterana, ,,Kluba C22’’.

Leteli su peškiri, paničilo se, udaralo se u čelenku kako svoju, tako i tuđu, da bi se kako učesnici, tako i posmatrači razbežali kud koji mili moji u noćnim satima poslednjeg dana, 02.12.2018. godine. Pripadnici prve grupacije su zapali u kolektivnu komu izazvanu umorom, a pripadnici druge su se stuštili na društvene mreže da o festivalu obaveste kolege, prijatelje, rodbinu i neprijatelje. Ostaje samo pitanje : šta ćemo da radimo do sledeće godine?

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author