Spider-Man: Homecoming – reference

Pauk čovek je u svojoj novoj inkarnaciji doskočio u naše biokope. Film je veoma dobar i verovatno jedan od najboljih Marvelovih standalone filmova još od prvog dela Iron Man-a. Takođe ovaj film je nabije referencama kako na Marvelov filmski tako i na stripski univerzum. Ovo su samo neke od onih koje sam ja, zajedno sa ljudima sa kojima sam išao, uspeo da pohvatam. Još jednom ovo nije recenzija, to će Bože zdravlja da piše nego drugi pošto sam ja ultimativni Marvel fan boj, već samo ono što zanima najveće gikove koji idu na prve projekcije. Pa da počnem:

Likovi:

 • Ned Lids

Ned je jedan od najstarijih Piterovih ortaka i datira negde sa kraja šezdesetih. U filmu su ga značajno izmenili i više liči na Gankea, lika sa kojim bleji Majls Morales tj Ultimate Spider-Man. U stripu je oženio Beti Brent i neko vreme bio Hobgoblin ali ne verujem da će MARVEL da ga razvija u tom smeru.

 • Fleš Tompson

Mislim da je nepotrebno da dodatno objašnjavam lika koji je poznat kao najveći školski siledžija sa kojim je Piter išao u školu mada u ovoj verziji je on više na nekom intelektualnom nivou sa njim nego što ga mlati po hodnicima škole. Takođe pre neku godinu je postao Agent Venom tj spojili su ga sa Venom simbiotom nakon što je izgubio noge u Iraku i neko vreme je bio u postavi Secret Avengers-a. Inače u sceni kada vežbaju za takmičenje profesor mu kaže, i sad parafraziram, “Just because you are fast that does not mean you are best”, jasno je na šta je to referenca.

 • Liz Alen

Prva Piterova simpatija, koja je u stripovima bila u vezi sa Flešom. Njih dvoje ako se ne varam nikada nisu kliknuli tako da je ova dinamika između njih malkice čudna ali za to možda postoji veoma dobar razlog. Liz Alen živi sa svojim ocem Adrianom Tomsom. Ali ako obratite pažnju nešto se ovde ne uklapa. Oni nemaju isto prezime. U Marvel univerzumu puno ime Liz Alen je

Liz Alen-OZBORN! Da li se ovako pravi podloga za dolazak Oskorpa u MCU? Da li ce ona biti novi Green Goblin pošto sada jednim delom podseća na Harija Ozborna koji je za smrt svog oca krivio upravo Spider-Man-a? Ostaje da vidimo.

 • Mišel

Mišel Džouns, zamena za MJ.

 • Beti Brent

Piterova, zvanično, prva ljubav. Pre nego što su se MJ i Gven desile. Napustila je školu da bi radila u Dejli Bjuglu kao sekretarica umesto svoje majke.

 • Seli Ejvril

Piterova drugarica još iz osnovne škole sa kojom je prestao da se druži kada su krenuli u srednju a ona postala bliska sa Flešom. Isto je jedna od starijih likova koja se pojavljuje u spajder-univerzumu. Docnije će postati Bluebird, mada je sigurno da MARVEL što se filmova tiče je neće razviti u tom smeru.

 • Sindi Mun

Isti pauk koji je ujeo Parkera je ujeo i nju te je ona postala Silk. Doduše ona je to ime uzela mnogo kasnije pošto su njeni striktni roditelji udesili uz pomoć Ezekiela Simsa da bude trenirana i da nauči da koristi svoje moći. Kada je Zik saznao da nju traži Morlun, zatvorio ju je u bunker tako da ovaj ne može da je “oseti”. Dečko joj je bio Hektor Servantes koji je u strip svetu poznatiji kao Spektro.

 • Džejson Lionel

Lik je uglavnom negde u pozadini i sto se kaze apsolutno sporedan lik. Mada ume da bude u bandi Fleša Tompsona. Nekada se družio sa Piterom.

 • Čarls Marfi

Lik je uglavnom negde u pozadini i sto se kaže apsolutno sporedan lik. Mada ume da bude u bandi Fleša Tompsona. Nekada se družio sa Piterom.

 • Brajan Tajni MekKiver

Lik iz problematične porodice koji je zajedno sa Flešom voleo da sprda Pitera ali su bili u malo boljim odnosima kada mu je Piter pomogao oko škole.

 • Sejmor Orajli

Lik u bandi Fleša Tompsona koji je napravljen da pogine. U stripu ga je ubio Vulture.

 • Ejb

Osim nadimka nije dato ništa ali je on najverovatnije Ejb Braun, brat prvog Prowler-a, Hobi Brauna

 • Rodžer Harington

U stripu je direktor skole i zapošljava Pitera i Fleša kao profesore. Kasnije ga je ubio Kameleon. U filmu je samo profesor.

 • Profesor Kobvel

Profesor iz škole u koju ide Piter. U stripu on mu nije redovan profesor nego mu je Piter nešto pomagao jednom prilikom da popravi nakon čega je zamolio mladog Parkera da to odnese Fineasu Mejsonu koji je poznatiji kao Thinkerer.

 • Direktor Morita

Unuk Džima Morite iz Howling Commandos-a.

 • Felisa Brajs

U jednom trenutku se vidi devojka koja neodoljivo podseća na nju a ona je poznatija kao Black Cat, da li je to samo najava ili MARVEL opipava teren pošto još uvek nemaju prava na nju ostaje da vidimo.

 • Džekson Brajs

Prvi Shocker iz stripova. Nažalost nije daleko dogurao jer ga je Adrijan dezintegrisao. Takođe je jedan od osnivaca Enforcers-a.

 • Herman Sulc

Drugi Shocker. Mislim da će još da mu porade na kostimu tj. da dodaju još malo žute da bi se uklapao sa stripskim likom ali to je to.

 • Ana Marija Hog

Direktorka DC-a (Damage Control) tj organizacije koja čisti za Avengers-ima i ostalom MARVEL žgadijom.

 • Aron Dejvis

The Prowler, takođe ujak Majlsa Moralesa. U stripu je provalio u Oskorp i ukrao neke gedzete uz pomoć kojih je postao Prowler al je poginuo je okrsaju sa Ultimate Spiderman-om (Morales) kada je pokusao da ga ubedi da zajedno sa njim ubiju Skorpiona. Kasnije Majls saznaje da je njegovog ujaka unajmio Filip Rokson da provali u Oskorp. Rokson je kompanija koja se svako malo pojavljuje u MCU.

 • Fineas Mejson

Thinkerer, jedan od Spajdijevih prvih protivnika. Sklapa stvari od onoga sto je ostalo iza čitaura, Ultrona, elfova pa i samog Toni Stark-a.

 • Mek Gargan

Škorpion ali takođe je bio i drugi Venom. U kom smeru će ga razvijati ostaje da vidimo, mada pretpostavljam da će da ga ostave kao Škorpiona jer su rekli da neće ponavljati likove a i ima prepoznatljivu tetovažu škorpiona.

Reference:

 

U Ultimates-ima nakon što je Piter više puta “spasao svet” više instance su odlučile da mora biti neko ko će da pazi na njega te je ta dužnost pripala Toniju i Kapetanu. U filmu je za sada to samo Toni uzivo dok ga Kapetan (kao i nas) uči pravim vrednostima preko video snimaka

 

Web shooter-i koje koristi su veoma slični onima koje je koristio za vreme Ultimates-a

 

Scena gde izbacuje mrežu koja se ne zakači nigde je omaž stripu „The Commuter Cometh“

 

Adrian Toums ne voli ljude koji ga lažu i varaju te je tako u stripu stradao Bleki Drago dok je u filmu to bio Džekson Brajs. Koliko je Adrian čovek koji drži reč i koji poštuje druge dovoljno govori da je hteo Piteru da da još jednu sansu zato što mu je spasao ćerku i što nije hteo da oda njegov identitet Garganu u zatvoru

 

Krilca su omaž jednom od prvih modifikovanih odela

 

Možda ne direktna referenca ali, Piter i ostale paukolike inkarnacije, vole da eksperimentišu sa odelima. Tako je u filmu, Piter uz Nedovu pomoć otključao sve sposobnosti svog odela. Glas njegovog AI-a daje Dženifer Konoli koja je igrala Beti Ros u Hulku iz 2003 sa Erikom Banom

 

Piterovo podizanje tereta nakon što ga je zatrpao Vulture je jasna referenca na Master Planner Saga story arc. Takođe u istoj sceni imamo trenutak kada Piter vidi svoj odraz i deo maske u bari. U stripovima ranije je to bio znak da koristi spider sense sto je u ovoj sceni svakako koristio

 

Scena gde se Piter kači na avion je preslikana iz prvog broja Amazing Spider-man-a samo što je tamo bio u pitanju lunarni modul

 

– Završna scena sa Tonijem gde mu nudi novo odelo i gde je napravljena konferencija za stampu je jasna referenca na strip Civil War

 

Thor’s Magical Belt – Enchanted Belt of Strenght

 

U jednom od brojeva nakon što su Avengers-i mu dali zadatak koji je trebao da omane, i tako mu definitivno zabranili pristup Avengers-ima, Piter skonta o čemu se radi resi sve na miran način i kaže Avengers-ima da će on da nastavi da štiti komšiluk kao što je i uradio na kraju filma.

 

Na kraju Amazing Spider-Man#35 tetka Mej saznaje da je Piter Spider-Man. I ovde se dešava isto.

 

Registarska tablica Arona Dejvisa je UCSM01. U prvom broju Ultimate Comics Spider-Man smo videli Majlsa Moralesa.

 

Mark Bagley je jedan od najomiljenijih strip crtača današnjice. Na zgradi ispred koje Piter objašnjava ženi kuda da ide piše Bagley.

 

Škola u koju Piter ide se prvi put pojavljuje u nekom broju iz 1962. Na majicama škole piše da je ista osnovana 1962.

 

Scena pljačke banke je referenca na Ultimate Spider-Man #42.

 

Kada ih spase u liftu i Karen kaze “This is your chance to kiss her” je jasna referenca na Spajdija iz 2002.

 

Hauard Stark i Abraham Erskin se mogu videti na plakatima u hodniku škole dok slika Brusa Banera visi u ucionici.

 

Broj ormarića koji ima Piter je 1184. U novembru 1984 smo prvi put videli Venoma.

 

Pored lokala u kom Mej i Parker večeraju je “Korean Church of Asgard”.

 

Rukavica koju koriste Shocker-i je unapređena Crossbones-ova iz filma Civil War.

 

Jedan od automobila na trajektu ima registraciju SM2-0563 u broju Amazing Spiderman-a iz maja 1963 godine prvi put vidimo Vulture-a i Thinkerer-a.

 

Piter na kraju nosi istu majicu kao Peper u Iron Man 3.

 

Profesor u školi predaje o Sokoviji.

 

Vibranijum je jedan od odgovora na kvizu.

 

Scena u kojoj Spajdi trči kroz tuđa dvorišta dok oni slave nešto ili roštiljaju je referenca na Ferisa Bjulera.

About Author