Šta je deco? Nikad niste videli svemirski brod? – recenzija „Osvetnika – rat beskraja“

Napomena redakcije: čitate na vlastitu odgovornost. Moguće otkrivanje detalja radnje filma (nećemo se lagati, bit će otkrivanja detalja 😀 )


Kao što smo i očekivali od najnovijeg Marvelovog dela „Osvetnici: Rat beskraja“ – apsolutni slom živaca svojih fanova i popriličan duševni bol. Ipak, svi Marvelovi verni obožavaoci (u koje spadam i ja), iako su po izlasku iz bioskopske sale psovali i kleli sve sveto, ipak su ushićeno dodavali da jedva čekaju nastavak.

Iako je Arena Cineplex u Novom Sadu bila apsolutno krcata zbog premijere, bilo je tu kostimiranih junaka koji su trčkarali i pozirali. Fanovi su isprva bili stidljivi, nisu toliko želeli da se fotografišu sa njima, iako je bilo dosta čežljivih pogleda. Ali, prave fanove smo već sa ulaza prepoznali sa majicama koje su imale logo Marvela, a bilo je i onih koji su imali čak i čarape sa ovim znakom. Još jedan rekvizit za fotografisanje bila i Tanosova rukavica sa kojom su svi pozirali. Definitivno značajan doprinos atmosferi koja je iovako bila veoma zategnuta i puna uzbuđenja.

Šta je bilo toliko strahovito i uzbudljivo u ovom filmu? Za početak (stižu spojleri), činjenica koliko su zapravo junaka i ljudi ubili. Povremeno se moglo čuti glasno duvanje nosa i šmrcanje, propraćeno galatnim i što neupadljivijim potezom ruke da se sklone suze. Zaista, bilo je nekoliko smrti koje su cepale duše fanovima.

Ipak, savršeno su uklopili ovaj rolerkoster emocija – humor je prožimao i najgore momente u onom klasičnom, sarkastičnom marvelovskom humoru sa mnogo refenrenci i naravno fascinantnih likova. I da ne spominjem Sten Lija kako vozi autobus i govori :“Šta je, deco? Nikad niste videli svemirski brod?“

No, Sten Li i ostala glumačka i produkcijska ekipa su se zaista potrudili. Efekti su bili vrhunski, što se i dalo očekivati, a pravljeni su pejzaži od kojih se oduzima vazduh  – nekad zbog lepote, nekad zbog prikaza uništenog života.

I identičan opis se može reći i za sam film. Apsolutna dinamika, koja oduzima dah. Likovi su, kao što smo već i navikli, znatno doprineli tome, zbog svojih kompleksnih ličnosti. Npr. Doktor Strejndž i Toni Stark su imali nekoliko zanimljivih dijaloga, prepunih sarkazma, potom Hulk, koji je imao svog posla i odbijao da se bori zajedno sa Brusom, kome je tada ostalo samo da nauči kako da se bori poput Tonija u velikoj mašini.

Naravno, Ajron men je unapredio i svoj kostim i kostim od Spajdermena, i te promene su umnogome bile zaslužne za izjednačavanje šansi prilikom borbe. Bravo Stark!

Tor je, iako su mu slomili srce na samom početku, kao i svim devojkama koje su praktično zaljubljene u njegovog lošeg brata Lokija, kada je Lokija stigla nesrećna sudbina, odnosno ruka Tanosa.

Ipak, Tor ne bi bio Tor, da nije uprkos svemu ostao živ i da nije otišao da napravi novo oružje dostojno njegove snage – Stormbrejkera, novu sekiru, zbog koje je morao da izdrži snagu zvezde. Dakle, pojeo ju je za ručak.

Čuvarima galaksije je takođe slomljeno srce, posebno Star Lordu, jer je ostao bez svoje omiljene Gamore. Izuzetno emotivna smrt. Naime, Gamora je Tanosa usvojena ćerka, i zamislite – ispostavilo se da je nju zaista i voleo. Ipak, kako je sam Tanos rekao, morao je da ispuni svoju sudbinu i da je ubije. Konačno je bacio sa litice i dobio kamen duše. Šok za šokom.

Ako nastavim da vam objašnjavam sve tragične momente, neminovano bismo došli i do momenta kada je Toni Stark proboden (ostao je živ, hvala Bogu!), do Vizije koji je mučno napustio čak dva puta svet živih, Skarletne veštice kojoj se posrećilo da uništi njegov kamen i da ubije voljenog, a onda je to morala nanovo da gleda, i to kako ga ubija Tanos.

Naravno, kapetan Amerika i njegov tim su se pojavili u krucijalnim momentima, a potom su svi zajedno otišli u Vakandu da bi spasili Viziju odvojivši ga od kamena, ali to nije uspelo i došlo je do gore opisanih scena.

No, sam kraj nas je sve oterao u stanje agonije. Tanos uspeva na kraju. Ima svo kamenje i u toku borbe sa Kapetanom Amerikom, pucnuo je prstom, što znači da je upotrebio moć kamenja i zbrisao pola Univerzuma. Postepeno, mnogi junaci su počeli da isparavaju, a biokopskom salom se prelomio muk.

Ipak, na samom kraju filma, ostaje nam poslednja nada. Toni Stark je živ iako je na Titanu, a mnogi Osvetnici su ostali živi i na Zemlji. I posebno zanimljivo jeste, što je u poslednjim minutama filma, prikazan Nik Fjuri kako preko pejdžera šalje podatke. Kome i gde i zašto?

Ali, Marvel voli da nas ostavi na ivici egzistencije, malo da nas bocnu i da puste da se prepriremo o mogućim teorijama do sledeće godine kada je najavljen sledeći deo, a onda da nam sruše sve iluzije i urade nešto sasvim drugačije.