Star Wars filmovi i njihovi ukleti blizanci

Ratovi zvezda su jedna od najpopularnijih franšiza u svetu, počevši od 1977. godine kad je nastala pa do danas. Shodno tome, nije ni čudo da inspirišu brojne filmove, mimove i parodije. Izuzetno veliki broj parodija i fanovskih filmova možete pronaći ako krenete da istražujete ovu temu. Meni kao nekom ko voli Ratove zvezda bilo je vrlo zanimljivo da mnogo toga pogledam i podelim sa vama.

Verujem da su svi čuli za Svemirske lopte (Spaceballs) iz 1987. godine. Sem toga što iza njega stoji genijalni Mel Bruks, ovaj film ima i kakav takav scenario u odnosu na ostale. Zapravo, meni gotova da je na istom nivou kao i sami Star Wars filmovi. Počev od Dark Helmet-a kao parodije na Darta Vejdera u vidu maleckog tiranina, koji voli svoje lutke, Shwartza kao parodije na celu filozofiju Sile pa do ljubavne priče Soloa i Leje ogledane u priči između Stara i princeze Vespe, ovaj film je sjajna spoof verzija Ratova zvezda. Međutim, ovaj film je mnogo više od toga uključujući i efekte koji su jednako dobri (za to vreme) kao i oni u Ratovima zvezda plus i urnebesni humor majstora fizičke komedije, koji će vas držati prikovanim za ekran. Međutim, ovaj tekst nije o Svemirskim loptama jer su Svemirske lopte osvojile svoju zasluženu slavu. Ovaj film je o nekim od najzanimljivijih parodija Ratova zvezda, koje definitivno imaju pozicije klasika u treš žanru, ili će ih dobiti.

Čovek koji je spasio svet (Dunyayi Kurtaran Adam) (1982)

 

 

 

Reditelj: Cetin Inanc (Çetin İnanç )
Scenario: Cuneit Arkin (Cüneyt Arkın)
Glumci: Cuneit Arkin (Cüneyt Arkın), Ajtekin Akaja (Aytekin Akkaya)

 

 

 

Ovaj film je inače poznat kao turski Star Wars. U Turskoj je u vreme kad je izašao probio sve rekorde gledanosti. Međutim, za ostatak sveta postao je poznat tek devedeset i neke kad je nekako uspeo da se probije. Kada je reditelj filma razmišljao čime da se dalje bavi u svojim filmovima, budući da su u tom trenutku bile zabranjene političke teme, u Turskoj su se prvi put pojavili Ratovi zvezda. Videvši film, toliko se oduševio da je odlučio da svoju glumačku zvezdu stavi u svemir i snimi film za decu o turskim astronautima Muratu i Aliju. To i ne bi bilo toliko strašno da nije odlučio da koristi delove poznate franšize i da ih ubaci kao pozadinske snimke u sam fim. Moglo se čoveku. Doduše, to nije sve. Koristio je i muziku iz filmova Indijana Džons i Fleš Gordon, kao i iz mnogih drugih.

Shodno tome da su koristili drugi tip filmske trake, ovde svemirski brodovi izgledaju ispresovano kao za školski herbarijum. Sama fabula se razlikuje od Ratova zvezda jer ova dva turska astronauta sasvim slučajno završe na nepoznatoj planeti i pokušavaju da oslobode univerzum od zlog genija poznatog kao Čarobnjak čija se moć krije u svetim relikvijama. Kostimi čudovišta su urnebesni, scene tuča i vizuelni efekti, takođe. Najzanimljiviji utisak su zlatni KK klan kostimi Čarobnjakovih vojnika, za koje mi je jasno što ih tako lako prebije jer su u njima slepi kao sveže omaceni mačići. Pored toga, tu je svakako i činjenica da možeš da raspolutiš čoveka tako što mu super brzo stisneš nos 50 puta.

Hipersvemir (Hyperspace aka Gremloids) (1987)

 

 

 

 

Reditelj: Tod Duram (Todd Durham)
Scenario: Tod Duram (Todd Durham)
Glumci: Kris Eliot (Chris Elliot), Paula Paundston (Paula Poundstone)

 

 

 

Evoksi, koji izgledaju kao Mapet ninđe ometene u razvoju, i Lord Buckethead, verzija Vejdera, u fići jure radnicu lokalne radnje za koju misle da je vođa otpora i usisivač na vodeni filter, za koji misle da je droid. Dodajte tome još tri vrlo zanimljiva lika. Prvi – istrebljivač štetočina, koji se pita o smislu života nakon toga što je pokušao da Evokse ubije sredstvom za gašenje požara. Drugi – sveštenik koji pokušava da pokrsti mračnog kofoglavog. Treći – naučnik, koji organizuje kasting za vanzemaljce jer mu je neverovatno da pametna bića iz drugih galaksija liče na veverice.

 

 

Naravoučenije 1 – Ne zezajte bića iz drugih galaksija, čak i kad im ne radi smrtonosni zrak.

Naravoučenije 2- Vejderi se ne sviđaju bikovima.

 

 

Brazilski Ratovi zvezda (Os Trapalhoes Na Guerra Dos Planetas) (1978)

 

 

 

Reditelj: Adrijano Stuart (Adriano Stuart)
Scenario: Renato Aragao (Renato Aragao), Adrijano Stuart (Adriano Stuart)
Glumci: Renato Aragao (Renato Aragao),Dede Santana (Dede Santana), Musum (Mussumm)

 

 

Nakon sulude i ničim izazvane jurnjave džipovima po obali mora, grupa radnika leži i spava pored vatre. Strašno znamenje pojavljuje se u vidu kornjače, koja nosi sveću na leđima i jednom od radnika zapali zadnjicu. Nakon toga, naravno još jedno neverovatno znamenje. Svemirski brod sleće i iz njega im se obraća Luk Skajvoker zajedno sa Čubakom, moli ih da mu pomognu da spase princezu. Naravno, oni pristanu. Samo da znate, čeka vas sat i po vremena R2D2 zvukova od kojih je moja mačka poludela.

Pored toga, gotovo sve scene su ubrzane i to ne ono ubrzane da sve ide brže nego pritisneš dugme na daljinskom video rekordera i motaš. Nemojte ovo raditi sebi pri zdravoj pameti iako disko u svemiru i voće, koje beži kad ga jedeš jesu zabavni. Ah da, i svi Dart Vejderovi sledbenici izgledaju kao njegove bdsm kučke u crnom lateksu sa oružjem iz Svemirci su krivi za sve.

 

 

Zaljubljeni Džordž Lukas (George Lucas in Love)(1999)

 

 

 

Reditelj: Džo Nusbaum (Joe Nussbaum)
Scenario: Džo Nusbaum (Joe Nussbaum)
Glumci: Martin Hajns (Martin Hynes), Lisa Džejkob (Lisa Jakub)

 

 

 

Ovo je kratak i apsolutno genijalan film. Onome ko ga je napravio da se dadne zlatni lajtsejber. Zapravo, iako traje deset minuta i počinje mladim Lukasom koji kasni sa predajom svog diplomskog rada u vidu scenarija, vrlo je duhovit. Doduše, nije duhovit na Monti Pajton način ,više na Mangupi overavaju maturu način. Ali je duhovit.

Od cimera u sobi, koji sav napušen priča o sili koja postoji u svemiru do vulkanizera, koji mumla nalik na Čubaku i majke, koja mu saopštava da mu je devojka koja mu se sviđa sestra, sve ga je vodilo do savršenog scenarija. Traje deset minuta i sve vam je jasno nakon toga. Koga ja zezam… Ni nakon svih filmova vam neće sve biti jasno ali će vam barem biti zabavno. Do sledećeg čitanja, nadam se da ćete naći vremena da pogledate nešto sa liste.

About Author