Sunstone trilogija – Stjepan Šejić

ŽANR: erotika/drama

ORIGINALNI NAZIV: Sunstone

AUTOR: Stjepan Šejić

ZEMLJA: Hrvatska

GODINA IZDAVANJA: 2014-2017

OCENA: 8

 

Erotski stripovi uvek privlače pažnju, bila to željena ili neželjena reakcija. Posebno oni koji se bave istopolnim odnosima. Ili nečim još divljijim kao BDSM, znam, znam zamišljate bičeve i lisice, ali nije sve baš tako…

Bondage/Dominance/Submission/Masochism ili ropstvo/dominacija/pokoravanje/sadizam. Erotsko, igranje uloga u kojem uzajamno uživaju obe (ili sve) osobe, a koje uključuje ostvarivanje fantazija o dominaciji, pokoravanju, ograničavanju, nadzoru, kažnjavanju i bolu. U tim igrama, veliki se akcenat stavlja na sigurnost učesnika, tako se korišćenjem dogovorene reči prekida sva aktivnost. Ta reč je uglavnom neka koja se obično ne izgovara za vreme seksa, budući da se „ne, prestani“, u svrhu većeg uživanja u BDSM-u, može slobodno izgovarati. Razumevanje kulture i običaja BDSM-a ostaje isprepleteno s predrasudama i stereotipima. Fetišistički motivi s vremenom su se u svakodnevnici društva pod uticajem avangardističke mode, hip-hopa, metala, naučne fantastike, televizije i filmova toliko proširili, da često kod mnogih i nedostaje spoznaja o BDSM korenima. Recimo, malo je poznato da BDSM postoji i izvan seksa, odnosno da se mogu igrati bilo kakve uloge tokom dana. Predrasuda su i mišljenje da robovi uživaju u boli i poniženjima u svakodnevnom životu, ili obratno, da bi hteli da bude upravo suprotno od toga. Sve je igra i to sa jasnim pravilima, slobodno probajte ne budite puni predrasuda.

Stjepan Šejić – Uspeva da se probije tako što je tokom 2011. godine počeo da kači crteže na internet platformu  Deviant Art među kojima je bilo mnogo onih sa lezbo BDSM odnosima. Iz čega proizilazi i serijal Sunstone, te dugo radi na serijalu Vičblejd i stripu The Darkens, kao i nekoliko manjih ostvarenja. Autor je mnogobrojnih Marvelovih naslovnica.

Prvi tom – Ali i Liza se upoznaju na internetu, te postaju dobre prijateljice čak se i igrajući ispred kamere. A onda dolazi predlog da se vide kod Ali kući. Pošto su obe devojke sklone posebnoj vrsti odnosa, Ali kod druga Alana hitno naručuje novi krevet. Sastanak prolazi prilično fenomenalno i one se nastavljaju viđati i upražnjavati svaku moguću fantaziju. Što nije jedini razlog, već se počinju i zaljubljivati. Liza upoznaje Aline prijatelje i sve deluje bajkovito. No, onda iz ormana izlazi BDSM kostur koji pokazuje opasnost takvih odnosa i preti da naruši poverenje između potčinjene i gospodarice, stvar može da spasi samo jedna reč naglas izgovorena SUNSTONE!

Drugi tom – Ali i Liza su toliko srećne i zadovoljne u svom drugarskom odnosu da se… Liza preseljava. A onda, znate ta bliskost kad sa nekim živite? Znate sve o njemu, lako se zaljubiti, pogotovo ako ste već bili na tom putu. Poslužiću se rečima iz naučno fantastičnog klasika strah je ubica uma. U ovom slučaju, strah od priznavanja, jer onda ste izloženi. Ne razgovarate i oslanjate se na signale, pa svi znamo kako to prođe. Još kada se među vama nađe zgodna plavuša, nevolje su zagarantovane. To bure baruta će eksplodirati jedne večeri i Liza će uzeti ’odmor’ od njihovog odnosa.

Treći tom – Svi znate kako je nakon raskida, ali još je teže ako je zbog toga jer niste imali hrabrosti. Očaj, tuga i bes su prisutni kod obe junakinje. Dok im prijateljica ne reaguje. Tad Liza putem priča na internetu priznaje greške i… No, da li je srećan kraj moguć nakon svega urađenog i rečenog? Bolje pročitajte sami.

Stjepan Šejić je napisao i nacrtao priču koja je vrlo dobra za upoznavanje sa BDSM-om, ali i veliku romansu kakvu svi želimo. Taj kliše o dve devojke je skroz zasenjen time da strip potpuno objašnjava da je igra, pristanak i bezbednost ustvari BDSM. Što se u mnogome razlikuje od, recimo, prikazanog u Pedeset nijansi sive. Što ne treba da čudi, s obzirom da su ljubitelji istog čudaci kao vi ili ja. Crtež ima jednu zanimljivu odliku da lica bez mnogo crta ipak pokazuju emocije potpuno realistično. Što je jako neobično kad ga uporediš sa sličnim. Gola tela su možda manje privlačna nego u Druni, ali ni ovde ni tamo to nije poenta priče. Ovo je zapravo strip u kome se može pronaći igrali se vi tako ili ne. No, ni takvo igranje nije zlo, samo napred po želji. U to ime vežemo vas uz ovaj tekst, uživajte.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author