Sve boje horora

 

ŽANR: horor/epska fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Le Grand Mort

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTI: Režis Loazel i Žan – Blez Džijan

CRTAČ: Vensan Malije

KOLORISTA: Fransoa Lapjer

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2007-2012.
OCENA:

 

Edicija Čarobne knjige Stari kontinent donosi još jedno remek delo devete umetnosti. Evropski strip poseduje jednu važeću školu a to je Francusko-belgijska. Ovo je vrhunski predstavnik…

…te škole u koju se, prema velikodušnijoj interpretaciji, ubrajaju sva dela koja su, bez obzira na poreklo i nacionalnost umetnika, prvobitno publikovana u časopisima belgijskih ili francuskih izdavača: Dipi, Dargo, Lombar, Delkur, Glena, Kasterman, Norma, Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Delcourt, Glénat, Casterman, Norma Editorial. Sa ovim pravcem stripa je usko povezan i naziv za strip deveta umetnost (franc. Le Neuvième Art), pošto se u Evropi, za razliku od Amerike gde je moderan strip nastao, strip zaista tako i tretira. To je između ostalog i razlog eskalacije evropskog stripa, koji je prebrodio tehničke i generacijske krize i uspešno se adaptirao novom vremenu. U startu, pravac je bio dečije orijentisan ali je vremenom stvoreno mnoštvo dela i u fantastičnom i u realističnom maniru. Tradicija evropskog stripa nastala u atipičnoj kulturnoj i jezičkoj sredini uticala je na naše crtače i ljubitelje stripa mnogo više nego američki strip. Odlikuje ga perfekcionistička podrobnost. Kod nekih autora je čak i toliko realističan da je zasigurno cilj apsolutističko dosezanje realnosti

Režis Loazel – poznat po radu na stripovima U potrazi za pticom vremena, Petar Pan i Trgovina. Takođe i po radu na animiranom filmu Mulan.

Žan – Blez Džijan – Jedan od najvažnijih strip scenarista. A ovo je naš prvi susret sa njim.

Vensan Malije – kod nas poznat po radu na stripu U potrazi za pticom vremena, ostali njegovi radovi još nisu stigli do nas.

Priča počinje kao i svaki treš horor, odlaskom u neku zabitu selendru, u ovom slučaju Bretanje. Glavnoj junakinji Polin se kvari spaček i sreće Ervina. Tu počinje avantura. Polin je teška smaračica i realista. Iznervirani momak je odlučuje uveriti u postojanje magije. Bolje bi bilo da to nije radio, upadaju u epsku misiju zajedno. A onda se sve pretvara u košmar. Znate onu strašnu đavolsku decu? E, pa Polin dobija Blanš koja je čista nepatvorena jeza. I ugrožava samo postojanje našeg saveta. Jasno da priča ne bi bila toliko dobra bez ljubavnog trougla. Na kraju sve priče su o ljubavi, na ovaj ili onaj način.

Intrigantan spoj epske fantastike i horora, magije i jeze. Neverovatno čitka priča, lagana, nije preterano komplikovana, ali priča koja ima sve što treba. Svaki segment jednog velikog dela. Kada na to dodate koloristu koji briljira i daje nam sve boje horora. Onda je jasno da je užitak potpun. A ovo je tek polovina priče, drugi tom u kom sledi rasplet još nije izašao. Lično sam veoma nestrpljiv jer hoću još ove sjajne pripovesti.

No, Deda Mraz mi ne ispunjava želje, pa ćemo na drugi tom malo sačekati. Ali to nikako ne znači da ćete ove zime biti bez mojih tekstova, kao što rekoh u prethodnom pisanju obezbedio sam zimnicu kao i svaki dobar čitalac, i povukao se u svoje tople odaje sa slatkišima, kafom i materijalom za čitanje.

About Author