Tamnija nijansa mračne

ŽANR: horor/antiheroji/noar

ORIGINALNI NAZIV: Hellblazer: All His Engines

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Majk Keri

CRTAČ: Leonardo Manko

PREVODILAC: Draško Roganović

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2005.
OCENA:

Čarobna knjiga nam donosi još jedno delo koje pripada ediciji DC Gold, tom ima dodatnu oznaku u vidu logotipa DC Black Label. Šta to konkretno znači? Ukratko, grafički roman pripada DC-jevoj biblioteci ’za odrasle’, a tu funkciju je ranije vršila čuvena Vertigo edicija. No, ugašena je pre dve godine usled rebrendinga i namere da sve postojeće sekcije u nazivu imaju prefiks DC. Da li je to bila mudra odluka? Nikada nije sjajna odluka ukinuti nešto sa dugom i bogatom tradicijom, a Vertigo je to svakako imao, pošto je bio okupljalište za ponajbolje stripske autore i stvarao istoriju devete umetnosti. Sada je iscepkan na više biblioteka i veliko je pitanje kako će funkcionisati, jer oznaka ’za odrasle’ u Americi zapravo znači mnogo, zato što dopušta krv, seks i psovke, ne cenzurišući ih. Pa se moramo zapitati kakve su podele u nečemu što je nekada objedinjavala jedna edicija. Ono što, za sada, možemo da uočimo je da su krenuli sa reprintima iz rascepkane sekcije, što je donekle i logično, treba upoznati nove čitaoce sa legendarnim izdanjima u novom ruhu. Vreme će pokazati da li je ovo bio samo trenutno dobar poslovni potez ili je i dobro promišljeno, i o tome šta će takav potez doneti sa umetničke strane.

Džon Konstantin je zapravo idealan lik da vam prezentuje rapidan rast popularnosti antiheroja. Počeo je kao sporedan karakter u serijalu Stvorenje iz močvare. No, autori i čitaoci su ubrzo zgotivili ‘propaliteta’ i novi serijal je rođen. Tip sa izgledom rok zvezde, ali i sa čemernom dušom. Uvek kada ljudi pate možete biti sigurni da je zbog njega, i da je apsolutni krivac. Pretvorni neistinoljubac, maestro predstave i vazda igrač na visoke uloge. Hronični pušač i alkoholičar, klasični propagirator nezdravog života. Za njega sve ima cenu, on je Juda, za trideset srebrnjaka će vas utopiti kod najgoreg demonskog ološa. Jedan od onih na koga se lepe oči nežnijeg pola, tipus koji iz bircuza uvek izlazi držeći curu pod ruku. Zasigurno neko koga majke ne žele svojim kćerima za momka, niti ga iko želi za ortaka. Ali gotovo uvek ispadne da je streptomicin za problem uprkos svojim nebrojenim manama. Na kraju, toliko zaglibite u kal noara da zavolite i antijunaka i kužno okruženje, ma koliko se opirali sve vreme. To je još jedna teatralnost karakteristična za sve slične protagoniste. Na kraju je čar gradskih svetala neodoljiv, a mi smo samo slabokarakterni noćni leptirovi.

Majk Keri – engleski scenarista i pisac ovenčan Inkpot nagradom. Poznat po radu na stripovima i knjigama: Vampirela, Lucifer, Sendmen, Fantastična četvorka, Mutanti, The Unwritten, The Girl with All the Gifts i ponajviše Helblejzeru. Ali ovo je samo mali delić njegove veoma plodonosne karijere.

Leonardo Manko – vrlo produktivan argentinski crtač. Uposlen na serijalima: Hellraiser, 28 Days Later, Dr Doom, Druid, War Machine, Hellstorm i Wacky Raceland. Ali obeležava ga dugotrajan rad na Helblejzeru i ova novela je kruna tog uloženog truda.

Hara epidemija nepoznatog virusa i, na nesreću, Čezova unuka oboleva te on zove Konstantina u pomoć. Što uopšte ne nailazi na toplu dobrodošlicu kod zabrinute porodice, pa njih dvojica odlaze kako bi otkrili poreklo bolesti. Avantura im počinje podsećanjem da sve ima cenu koju nikako nisu spremni da plate, ali moraju jer sve košta. Svet demona i magije je nalik onom bankarskom – sve je u brojkama i onom šta nudiš. Prevejane i zakulisne radnje Konstantina dovode na ivicu paklova, zato što je dosadno da postoji samo jedan. Blef je glavno oružje demonologa, zbog toga jer su sva stvorenja na kraju samo igrači teksas holdema. Pogledi čvrsti, lepljivi prsti, a Džon ipak vara malo bolje. A koga i kako je nadmudrio uz šeretski kez, pročitajte sami.

Tamnija nijansa mračne u ovom ostvarenju je pravo osveženje, nema dobrica svi su pomalo kvarni i poprilično grešni. Horor-noar izvire iz svake pore ove priče, u jednoj određenoj meri romantizujući pokvarenost, prevaru i diletantnost, ali to i jeste šarm antiheroja. Obuzmu vas i pre nego i shvatite već ste na stranputici i valjate se u istom blatu kao i oni. Priča uverljiva i nema nekih mana, sem dužine, verujte nam želećete da je duža. Crtež doprinosi atmosferi, mrak je mrak svuda oko nas, uz dodatni efekat crnog okvira kadrova. Prelep doživljaj, zamišljate da vas sipa bombarduje crnilom, i u želji da što više upijete poželite da ste sunđer.

Darkeri ne dopustite da vas prevari bež boja Konstantinovog mantila, u duši je crnji od noći i svih užasa koji se u njoj mogu naći. Noar je saterao neonoar u ćošak i besomučno ga mlati bez milosti, u pokušaju da ga satre i polazi mu za rukom. Primamo opklade, ali imajte na umu sve je prevara, pa sve osim izvrsnosti ovog remek-dela, tu ne pomažu nikakve maske i igrice. Pohitajte da nabavite i obavezno prinesite pepeljaru i viski, jer čistunci ne konzumiraju Helblejzera !!!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author