The Lord Inquisiror – Prologue

Stvarni svet, godina je 1987. Dvojica momaka, Rik Prisli i Andi Čejmbers, istaknuti kreativci u britanskoj kompaniji Gejmz Vorkšop (Games Workshop, GV nadalje), koja je u svetu fantazijskih društvenih igara, lansiraju novu igru sa ciljem da pokriju segment SF igračke populacije. Igra je praktično GV-ova verzija popularne stone igre Warhammer (WH), samo prebačena u svemir i smeštena u daleku budućnost. Četrdeset i prvi je milenijum i igra se zove „Rogue Trader“.

Stvaran svet, početak druge decenije ovog veka. Talentovani kompjuterski dizajner i animator Erasmus Brosdau otkriva fantastični svet igre Warhammer 40.000 (WH40K), mračni svet smešten u daleku budućnost gde je čovečanstvo, pod vladavinom teokratskog režima centriranog na božanskom biću zvanom samo Imperator, suočeno sa stalnom pretnjom vanzemaljskih rasa i mračnih sila rešenih da unište to čovečanstvo.

Svet je bogat silnim književnim i istorijskim uticajima za čije nabrajanje bi bio potreban zaseban članak. Svet ima svoju lojalnu igračku i čitalačku publiku, manje i više uspešne kompjuterske igre, uključujući i „Dawn of War“ serijal koji je sa svojim umetnutim kompjuterskim animacijama došao najbliže tome da vizualizuje svet koji je mogao samo da se zamisli na osnovu pročitanih knjiga, pravila i članaka.

Ono što je nedostajalo ovom zlatnom rudniku od SF sveta je bila dobra ekranizacija. Postojali su fan filmovi i animacije na YouTube. Postojao je i zvaničan GV-ov film Ultramarinci (Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie, 2010), koji je više razočarao nego oduševio same ljubitelje ovog sveta, ali nije postojalo nešto što je publici moglo da kaže: „Ovo je WH40K svet kakav ste ga oduvek zamišljali.“

Erasmus je vođen ličnim entuzijazmom i kreativnim nabojem rešio da ovu situaciju promeni.

Stvaran svet, 28. avgust 2016. Posle višegodišnjeg rada na projektu „The Lord Inquisitor“, na YouTube se pojavljuje dugo najavljivani kompjuterski generisani film, tačnije njegov uvod, ukupnog trajanja 09:41. I ono što nam segment prikazuje je WH40K svet u svoj svojoj veličanstvenosti, onakav kakvog su ga i sami Rik Prisli i Andi Čejmbers zamišljali davne 1987.

Ako niste veliki ljubitelj ili poznavalac ovog sveta, onda niste među milion i po ljudi koji su već pogledali uvod. Film je prebacio milion za prvih par dana što je bio dostupan na mreži, a oni koji su ga već analizirali su mogli samo da iskažu reči hvale za ono što je Erasmus uradio.

A za vaše uživanje vam ga stavljamo ovde. Preporuka je da imate što veći ekran, dobru grafičku, zvuk i zvučnike, i da uživate.

Sad, bez obzira da li ste prvo odgledali film ili ste odmah nastavili sa čitanjem, hteo bih da pojasnim par stvari da bi ste razumeli njegov sadržaj.

Kada većini koji su u tome pomenete WH40K, njihova prva asocijacija su svemirski marinci. Ako vam ovo zvuči dosta blizu Hajnlajnovim Svemirskim vojnicima, to je zato što oni i jesu inspiracija za njih. Međutim, ovi super ratnici su samo deo sveta koji je stvoren u originalnoj igri, a njihova popularnost je tokom godina doprinela tome da se mnogi drugi elementi potisnu u drugi plan.

Ono što nam Erasmus prikazuje jeste taj širi svet, iz ugla trans-galaktičke Imperije. Svemirski marinci se pojavljuju u filmu, ali se priča ne vrti oko njih, već oko agenata Inkvizicije, organizacije koja iz senke kontroliše i manipuliše događajima kako bi se održao status kvo.

Film nam prikazuje svu grandioznost Imperije, arhitekturu, zvuke i scene sveta kakvog ga vide obični ljudi, ali i indoktrinisanost mase i surovost stvarnosti koja postoji u njemu. I pored obilja utisaka koje ćete sigurno imati gledajući film, samo ste zagrebali po površini WH40K sveta.

Film ima mane, ali je traženje istih uistinu cinculiranje. Sinhronizacija govora i animacije je primetno loša, ali to je verovatno zato što je kretanje usta modelirano za nemačko govorno područje (Erasmus je Nemac), a engleski dijalog samo ubačen da se ne bi dodatno odugovlačilo sa izbacivanjem uvoda.

Na par mesta animacija i renderovanje izgledaju čudno (hod Imperijalne garde na oko 05:10; prikaz asasina Kajve na 6:20, gde izgleda malo neprirodno sa ukrštenim nogama; kosa inkvizitora Markusa pod pojedinim uglovima), ali obilje detalja sami po sebi, kao i kroz prepoznatljive motive i kroz animaciju (figure marinačkog tenka Lend rejder i dva marinaca u terminatorskim oklopima ubačenim među intrikantno urađene vaze na 03:00, a koji se mogu primetiti i na 04:25; portret Erasmusa na 03:40; primetno krupniji svemirski marinci u odnosu na gardu na 04:53 i 05:03; podrhtavanje „kamere“ dok u kadru defiluju masivni Drednoti na 04:58), čine da možemo samo da budemo impresionirani onim što je prikazano.

Posle nekih šest godina marljivog rada, eksperimentisanja, sklapanja tima saradnika i postizanja prećutne saglasnosti da mu GV neće minirati projekat svojim korporativnim protekcionizmom, Erasmus planira da tokom sledeće godine izbaci kompletan dvadesetominutni film. Sudeći po uvodu, film će biti sve što ljubitelji ovog sveta mogu da očekuju.

Nada je da će se i GV spustiti na zemlju i stati zvanično iza projekata. Budućnost je možda mračna i rat je jedina izvesnost u njoj, ali je ovaj film svetlo optimizma kakvo do sada nije obasjavalo bogati svet Warhammer 40.000.

Još jednom, uživajte!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *