Ut, knjiga prva – Paola Barbato, Korado Roi

 

ŽANR: horor/naučna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Le vie della fame. Ut: 1

SCENARISTA: Paola Barbato

CRTAČ: Korado Roi

ZEMLJA: Italija

GODINA IZDAVANJA: 2016.
OCENA: 9

Svedoci smo da su domaći izdavači stripova počeli da izbacuju mini serijale Bonelijevih stripova hiperprodukcijom. Stiče se utisak kao da se takmiče ko će izdati najkvalitetniji serijal i koliko će se primeraka prodati jer, hteli to da priznamo ili ne, Boneli stripovi su prvi po popularni kod nas. Ovog gesla se drže jaki izdavači poput Darkwooda i Čarobne knjige i onih malih poput Forme B i Phoenix Press. Ovaj poslednji je za sajam izbacio prvu knjigu stripa Ut. (Ut) od planiranih tri. Bilo je velikog pomena i diskusije na forumima i fejsbuku o stripu i pre samog objavljivanja što me je zainteresovalo da ga kupim na Sajmu knjiga i plus što sam poštovalac rada Paole Barbato.

Za početak ću reći da ovo nije klasičan Boneli serijal na koji smo navikli. Radnja se odvija u postapokaliptičnom svetu gde je čovečanstvo istrebljeno. Na Zemlji žive jedinke slične ljudima koji se više oslanjaju na svoje životinjske instikte nego na poštovanje reda i zakona. Tako imamo ljudoždere, alhemičare i druge nakaze i bizarna stvorenja sa kojima tek treba da se sretnemo.

Priča prati našeg glavnog junaka Uta, misterioznu fuguru u pilotskoj kapi koji ima zadatak da čuva ulaz u mastabu. Tokom jedne provale i obračuna sa nepozvanim gostima nalazi mačka i uzima ga pod staranje. Živi sa svojim gazdom Dečom kome je u ovom stripu poverena uloga Inspektora Bloka. Tokom podnošenja izveštaja dolazi do susreta između Uta i Iranona, misteriozne figure koju su Ut i Dečo čuvali u mastabi, a koji se probudio pre vremena sa amnezijom.. Ut u neku ruku postaje Iranonov telohranitelj i sa njim polazi da otkrije tajnu njegovog porekla, kao i pronalaženje misterioznog spisa poznatog kao „Hogov dnevnik.“ Usput se susreću sa novonastalim sojem koji je nasledio ljude i ti susreti se neretko završavaju nasilno. Ko je Iranon, koje su mu namere, šta predstavlja „Hogov dnevnik“  srž su ove priče koja se neće otkriti na početku. I sasvim polako ćemo otkrivati novi poredak koji je nasledio ljudski i način na koji funkcioniše.

Sto se tiče crteža Korado Roi (Corrado Roi) se potrudio da pokaže nihilističku i sumornu viziju sveta nakaza kojom je zemlja preplavljena. Priznao je da je ideju u glavi imao još kao šesnaestogodišnjak i da je uspeo da je razvije četrdeset godina kasnije. Rezultat je više nego dobar. Uzmite strip, prelistajte nekoliko stranica i uverićete se u njegov kvalitet

O Paoli Barbato (Paola Barbato) ne treba trošiti reči. Rad na ovom serijalu joj nije bio težak zahvaljujući iskustvu koje je stekla pišući epizode za Dilana Doga. Ostaje nam samo da vidimo šta nam je spremila u preostale dve knjige koje izlaze uskoro.

Ovaj strip možemo da čitamo zahvaljujući izdavačkoj kući Phoenix Press koja se hrabro otisnula na ovaj poduhvat. Mini serijal su podelili u tri knjige sa po dve priče koje nas polako uvode i objašnjavaju kako je ovaj svet nastao i šta se to nazire u tami.

Treba napomenuti da Ut nije vikend strip gde glavni junak pobije zlikovce i završi u zagrljaju svoje dragane ili sa vrećom punom zlatnika. Čitanje Uta zahteva maksimalnu koncentraciju i pažnju jer je svaki detalj bitan zbog čega strip treba čitati više puta. Ako vam je nešto promaklo na početku drugi put ćete ga uočiti i lakše razumeti priču.

Po meni je ovo više nego kvalitetan serijal jer odudara od klasičnih serijala na koje smo navikli. Nemojte odustajati ako vam nakon par strana bude dosadan i naporan, dajte mu šansu i skoncentrišite se na svako događanje i svaki razgovor. Što dalje budete išli klupko će se više odmotavati.

Ja sam svoje rekao što se tiče ovog stripa, sada su na redu Phoenx Press da nam izbace i preostale dve knjige pa da možemo da kompletiramo celu priču kako dolikuje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author