Večito najbolja “Zvezdane staze: Duboki svemir 9”

Dragi moji autostoperi, ja sam jedan od onih saj faj fanatika koji su sve serije “Zvezdanih staza” gledali više puta, i svaki put sam više uživao u njima. Nekako ti se taj izmišljeni svet uvuče pod kožu, pa ne možeš bez njega. Moram da kažem da je meni DS 9 najbolja od svih serija “Zvezdanih staza”. Ovde još ne ubrajam “Diskaveri”, čija mi se prva sezona izrazito svidela, i kinematografski i po priči.

DS 9 mi je najbolja serija jer iskače iz šablona Rodenberijeve vizije, najviše od svih serija. U njima je konflikt daleko izraženiji nego u ostalim serijama iz franšize. Nemojte pogrešno da me shvatite, volim sve serije, da ih ne volim ne bih sve gledao više puta. Ali mi je i dalje DS 9 na prvom mestu i to za po koji kilometar ispred drugih. “Diskaveri” još nigde ne ubrajam, iako mi se strašno sviđa, moram da pogledam još koju sezonu da bih bio siguran na koje mesto po rangu da je stavim.

U međuvremenu DS 9 ima sve što jedna fantastična saj faj serija treba da ima, religiozne konflikte, ratove, gubitke i pobede, diplomatske bitke, zavere, neočekivana prijateljstva ( Garak i dr. Bašir ili Odo i Kvork), i naravno moralne nedoumice. Njih naravno ima u svim serijama “Zvezdanih staza”, ali ovde su one ekstremne izražene i još su ogoljene. Prvi primer koji mi pada na pamet je ona fantastična epizoda u kojoj Sisko moli Garaka za pomoć da ubaci Romulus u rat sa Dominjonom na stranu Federacije. Ta epizoda je jedna od najboljih u celoj seriji, ta borba Siska sa samim sobom, tj. borba praktičnog i ideala je surovo realno urađena. A da ne govorim koliko mi se sviđa njegova borba sa sobom i drugima, kad je proglašen od strane Kai za religioznu figuru, ta njegova borba koja traje do negde polovine serije, je zapravo definisala istu, pa i nakon što je prihvatio tu ulogu.

Fantastične su epizode i koje su fokusirane samo na Ferengije, pogotovo na Kvorkove spletke, i naravno njegov mrzi/voli/mrzi odnos sa Odom je, po meni, hajlajt cele serije, isto kao i prijateljstvo između Garaka i Bašira. Kad smo kod njih najbolja epizoda koja se fokusira na njih mi je ona u kojoj Garak prati Bašira u Holosvit, kako bi ovaj glumio špijuna tipa Bonda, ta epizoda ima toliko lol momenata da je prosto odlična. To je samo mali deo onoga što ova fantastična serija nudi. Opet, ne kažem da druge serije ne nude mnogo toga, ali po meni, nijedna toliko koliko DS 9.

Ovde moram da se osvrnem na još jednu stvar, a to su optužbe fanova “Babilon 5”, da su pokrali tu seriju, ali po meni te optužbe ne stoje. Pogledao sam obe serije, iako je “Babilon 5” vrlo dobra serija, nije ni prineti DS 9. Jedna  velika razlika između ove dve serije je da kad ih gledaš jednu za drugom, jeste da Babylon 5 izgleda kao da se snimao pre pedeset, a DS 9 kao da je juče snimana. Ma koliko vremena da prođe DS 9 će uvek biti u modi, kao i sve druge Star Trek serije. To je sve što sam hteo da kažem dragi autostoperi i samo BEZ PANIKE molim.

About Author