Vejvard Pajns – Blejk Krauč

wayward-pines-279x424Blejk Krauč verovatno nije pisac za koga ste čuli uprkos tome što je do sad objavio čak pet romana Vejvard Pajns, Beg, Pusta mesta, Uskomešanost i Razuzdanost. Naravno ukoliko ne koristite Kindl, jer su njegova dela na tom uređaju najprodavanija.

Iako pisac nije preterano poznat, verujem da će uskoro to biti. Uživao sam čitajući ovaj roman, koji je toliko eksplozivan da nema stanku od prve do zadnje stranice, a pri tom je kompozicija opisa i rečenica veoma fino stilski doterana, da odmah čitaocima stavlja do znanja da je vešt u svom zanatu.

Potpuno je uspeo u nakani da dočara atmosferu Tvin Piksa i Izgubljenih, to jest onu blagu jezu i iščekivanje sledećeg događaja koji sušinski menja ulogu likova iz negativca u pozitivca. Posebno uspešno je prikazao tananu nit koja spaja krimi roman sa SF avanturom i omladinskim romanom. Što je vrlo vešto i sa ukusom izveo.

Kao i svaki roman i ovaj roman ima svojih mana. Prvenstveno malo smeta to što su svi likovi, sem Itana, nekako bezbojni bez pravih ličnosti sa samo jednom istaknutom crtom. Samim tim je nemoguće da se vežeš za iste. U ovom romanu postoji i ona stalna akcija koja može da zasmeta nekome ko više voli dijalog. Autor je propustio da malo bolje i stručnim rečnikom objasni projekat i svu tu nauku i tehnologiju. Razloga mogu biti dva i nijedan nije pohvalan, to što je on površan ili iz razloga što misli da čitaoci neće razumeti malo nauke.

Itan se budi krvav i bez igde ičega, čak i bez sećanja, koja se postepeno vraćaju, a sa tim i saznanje da se nalazi u Ajdahu, gradiću Vejvard Pajns gde je poslan na zadatak kao agent tajne službe.

A da planinski gradić nije idiličan, kako se u prvi mah čini, već da se tu krije jedno epidermično naselje i ljudi. Počinje da shvata da ga ti ljudi pokušavaju ubediti da je lud i da halucinira.

Pošto Itan postaje ozbiljna pretnja ’sistemu’, biva progonjen sa ciljem da bude uklonjen iz ‘sistema’, kao i sve dosadašnje neuklopive jedinke.

Uz pomoć onih koji još ’misle’ uspeva umaći, ali nije mučen samo ranama i glađu, već ga progone sećanja iz rata odnosno ratnog zarobljeništva.

Ipak prevazilazi sve teškoće i beži iz grada, no napolju je neki novi svet gde se vrednuje samo zakon lovca i lovine, a pri tom je on ovo potonje. No obuka i želja za životom odnose pobedu nad sirovom silom na koju je naišao izvan zidina grada. U tok bega pronalazi otvor tj. ulaz u kompleks, ali ga vrlo brzo otkrivaju i sateravaju u ćošak u prostoru punom mrtvih ljudi, u komorama.

Ono što izgleda kao kraj se pretvara u jednokratnu ponudu od strane rukovodioca kompleksa, da mu da ono za čim najviše žudi, uz objašnjenje projekta i zbog čega je baš on neophodan. Itan je primoran da shvati da zlikovaca nema bar ne u ovoj priči, jer mračna budućnost je SADA.

Ova knjiga je zapravo klasična distopijska priča sa veoma buntovnim likom koji se bori protiv sistema. Kao takav je za svaku preporuku mladima, a i svima drugima koji se još uvek bore protiv pravila i ugnjetavanja. Knjiga se može naći u izdanju, izdavačke kuće Znanje i cenom je vrlo dostupnoj široj publici, uz zaista sjajnu filmsku naslovnicu koja će vas zasigurno i sama naterati da je kupite.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *