Zauvek samo tvoja

Zauvek samo tvoja, irske književnice Luize O’Nil, roman je o postapokaliptičnom svetu u kome se žene proizvode kroz genetički inženjering, oblikuju se u „eve“, dodeljuju im se imena koja se pišu isključivo malim slovom i obučavaju kako bi svoju ulogu ispunile na jedan od tri načina: kao družbenice koje će rađati sinove, kao ljubavnice ili kao časne sestre. Njihovo školovanje se završava Ceremonijom nakon koje će Naslednici, mladići istih godina kao i „eve“, odrediti njihovu sudbinu.

 Teško je u ovom kratkom opisu dati uvid u maestralno pisanje Luize O’Nil. Autorka se ne bavi vizijom daleke budućnosti već koristi naučnu fantastiku kao sočivo kroz koje posmatra moderno, savremeno društvo. Elementi sveta o kome ona piše postoje i duboko su ukorenjeni u današnjicu. O’Nilova nudi koncentrovanu dozu poruka objektifikacije i mizoginije koje se upućuju ženama danas, pritom suptilno uključujući porazni i štetni uticaj patrijarhalnog društva na mladiće, koji su takođe izloženi nametanju ustaljenih formi ponašanja.

 Zauvek samo tvoja je briljantno delo naučnofantastične satire namenjeno ne samo mladima, nego i najširoj čitalačkoj publici.

Luiza O’Nil (1985), irska književnica, piše romane namenjene prvenstveno mlađoj čitalačkoj publici. Zauvek samo tvoja, njen prvi roman, objavljen je 2014. godine. Roman je dobio brojne nagrade, između ostalih i nagradu časopisa Sunday Independent za književni prvenac, irsku književnu nagradu Bord Gáis Energy te nagradu Eilis Dillon za prvu knjigu za decu i omladinu. Nakon ovog romana, za koji je autorka u Guardianu nazvana „najboljom autorkom za mlade današnjice“, O’Nilova je objavila još tri podjednako uspešna i nagrađivana književna dela: Asking for It (2015), Almost Love (2018) i The Surface Breaks (2018).

Luiza O’Nil radi i kao novinarka za brojne irske novine i magazine u kojima piše uglavnom o feminističkim temama i pop kulturi.

Za dva njena romana, uključujući i Zauvek samo tvoja, otkupljena su filmska prava.

Prevodilac: Vladimir D. Janković

About Author