Zeleno savršenstvo

 ŽANR: epska fantastika/naučna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Chasserus de Seve

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Loran Ženfor

CRTAČ: Aleksandar Ristorčeli

PREVODITELJKA: Bojana Janjušević

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2022.

OCENA: 

Čarobna knjiga je stvaranjem edicije Stari kontinent širom otvorila vrata delima koja verovatno bez te velelepne biblioteke nikad ne bi ni bila objavljena. Najveća lepota leži u različitosti, to jest, bogatstvu postavki, struktura i žanrova što defiluju edicijom čineći je raskošnom. Posebno raduju novija dela, tačnije, noviji biseri devete umetnosti. Pošto i remek-dela možemo svrstati u samostvarajuću vrednost kroz niz procesa adekvatniju uporedbu je teško pronaći. I svaki pojedini strip je dugo kalemljena tradicija i istorija Evrope iznesena na svojstvene načine. Delo o kome trenutno pišemo sadrži sva svojstva ostvarenja što su uvela renesansu ili bolje rečeno ‘preporod’ u strip.

Sve češće imamo priliku da vidimo u ulozi scenarista francuske pisce fantastike ili pre naučne fantastike koji adaptiraju sopstvena dela za novi medij. Zašto smo ih baš na taj način okarakterisali? Zbog činjenice da svrshodno koriste popularnost epske fantastike da bi u njenoj odori publici podmetnuli NF ili samo fantastiku. Prvo što se može uočiti je odsustvo puta heroja, pa potom i brojna pitanja na temu religije i evolucije. Izvrstan primer je i ovaj strip kroz čitav tom postavlja vrlo teška filozofsko-religijska pa i evolucijska pitanja, a sve to nenametljivo kroz avanturu. Uzevši sve navedeno u obzir duboko žalimo što verovatno nikada nećemo imati priliku da čitamo na srpskom jeziku knjiški predložak pripovesti.

Loran Ženfor – počeo je da studira pravo, ali se ubrzo okrenuo književnosti i po završetku studija potpuno se posvetio pisanju. Ovenčan je Velikom nagradom za fikciju (Grand Prix de l’Imaginaire) za roman Arago. Najpoznatiji je po detaljno razrađenom univerzumu koji je stvorio oko svemirske opere Omale. Uređivao je naučnofantastičnu ediciju za izdavača Braželon. Učestvovao je u adaptaciji svog romana Les Peaux épaisses u strip. Do sada je objavio više od četrdeset knjiga fantastike.

Aleksandar Ristorčeli – nakon studija umetnosti na Korzici, u Provansi i Parizu, započeo je karijeru u svetu animacije, stripa i ilustracija za internet, fanzine i nezavisne kolektive. Objavio je nekoliko stripskih stranica u časopisu Eko de savan. Radio je na naslovima: Le Foulard rouge, Le redoutable escalator, La Trailée jaune i La Trailée jaune c’est super!. Od 2014. do 2020. stvarao je kratke stripske priče, koje su objavljivane u časopisima AAARG! i Frikšou komiks

Drvosvet nagriza zlo, nektar od kog žive i oni i svet je zagađen. Okuplja se nevoljna družina sa namerom da se spusti u utrobu sveta gde niko nikada bio nije. Duboke razmirice i razlike sprečavaju da sve teče glatko. Uz sve to tu su plemenski ratovi, čudovišta viđena i neviđena. A nadasve set i stanovnici drugačiji od onih što poznaju. Sve znanje i umešnost će im biti stavljeni na test. Posebno ono u šta veruju kao u činjenično stanje. Ništa nije onako kako su zamišljali i na kraju je spas za koji su sve žrtvovali od uverenja do života odbačen. Evolucija ima puteve gde zastranjuju nazadni i izumiru.

Zašto ne reći ovo je zeleno savršenstvo. Sa ukorenjenom naučnofantastičnom potkom, laganim tempom, scenario fura vrlo lep epskofantastični narativ. Ne preterano obiman strip, ali jedan od najboljih koje smo pročitali u poslednjih godinu dana. Predodređen mu je uspeh i značaj u devetoj umetnosti. Pošto je pre svega pametna pripovest, pa potom sve ostalo neophodno za velike domete. Filozofija, religija, nauka sve se slilo i ispreplelo u brigu o prirodi. Ima tu pitanja koja ostaju nedorečena, ali razmišljanjem o pročitanom se može doći do zadovoljavajućih objašnjenja. Totalno zeleno delo i po uverenju, ali i po crtežu, sve odiše zelenim tonovima. I to ima smisla, u ovom stripu nema slučajnosti sve je namera.

Apsolutna preporuka, ovo je savremeni klasik to je već na prvo iščitavanje jasno. Bio bi neverovatan propust voleti strip, a nemati Lovce na nektar. Pijte iz pehara isceljujući zeleni napitak, živite, postanite lovci i spasite drvosvet čitanjem priče.

Za kupovinu knjiga i stripova posetite Čarobnu knjigu. Za kompletan doživljaj vam trebaju i fantastične šolje koje nudi Epic Fantasy Shop.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author