Zmaj i Milena – Obredno i demonsko u delu Matilde Veljković

U istoriji nekog naroda, mitološko i obrednose tesno prepliću i predstavljaju dušu naroda u složenom istorijskom poretku. Ispustiti ovaj momenat znači zaboraviti na usmenu tradiciju, predanje i lepotu narodnog jezika i duha. Od bajalica do priča za laku noć, basni do pesama, predanja i legendi, jedan narod živi. Istorija priča svoje priče koje često pišu pobednici, a mitsko nadživljava i pobednike i poražene.

Zmaj i Milena su na neki način otkrovenje budući da se u mnogo navrata vrtimo oko staroslovenske mitologije a zaobilazimo ono šta nam je daleko bliže – našu srpsku narodnu mitologiju i tradiciju. Ovde ne polazim iz pozicije lokal patriote, već prosto primećujem da našem književnom jeziku nedostaje onog dijalekatskog i da je u poslednjih desetak godina mi zaista zafalilo da nešto ovako pročitam. Matilda Veljković me je lako kupila svojim stilom pisanja, kao i načinom na koji slika srpskog seljaka i njegov svakodnevni život.

Običajno, obredno i religiozno se prepliću sa zlim, mračnim i demonskim, to je kombinacija koja me očarala. Svakako, ova kombinacija ne bi bila tako dobra da iza nje ne stoji izvanredan spisalački dar.

Pre svega, a nadam se da se autorka neće naljutiti što ću reći, za mene je ovo svojevrstan omaž velikom Milovanu Glišiću i radujem se što ćemo imati prilike da ovako nešto čitamo. Momenat iskonske jeze i  strave u kostima čoveka koji je noću sam, u svetu utvara, koje slobodno haraju putevima oslikan je tako da ga doživljavate na sebi. Zmaj i MIlena su štivo, koje valja da se iščita ponovo, naročito jer će u prvom čitanju da vam pobegnu neki detalji što zbog bogatstva likova, što zbog radnje koja se prepliće. Međutim, ovo vam neće teško pasti jer je izuzetno pitko, jezik je blizak kao i likovi.

Na šta treba obratiti pažnju?

Jako mi je zanimljiv sklop likova u ovom kraćem romanu, posebno ženskih likova. Ispred nas su arhetipovi: od mlade neiskvarene žene-device preko zle demonom opsednute, majki koje brinu za svoju decu, od vile do raznih verzija babe, od kojih je jedna i demonska. Srpska žena-devica, majka, veštica ili baba stub je kuće srpskog seljaka i ono što ćemo svakako videti i zbog čega ćemo voleti ovu knjigu jeste što ih je autorka svaku ponaosob prikazala i približila nam ih.

Upoznajemo se, čitajući Zmaja i Milenu, i sa raznim bićima naše prirode, razumemo njihovu prirodu i dotiču nas njihove ljudske strane.

Shvatamo da je u biti tih bića vrlo često dobro, ali da se i ne odriču i od onoga što je kult žrtve u narodima sa bogatom paganskom tradicijom poput našeg. Konstantna borba između dobra i zla kao tema koja se prepliće u raznim pričama, koje tvore ovaj roman je vrlo bitna za razumevanje onoga što je autorka želela da kaže. Bića prirode – bića šuma, voda, neba – žive svoj život uporedo s ljudskim i ukrštaju im se putevi. Ovde negde zapravo shvatamo to tesno odvajanje između magičnih sila dobra i sila zla.  Emocije su iskrene, od ljubavi do mržnje, straha, opsesije. Zmaj, kao božansko biće, posrednik je između zemlje i neba, pokazuje svoju ljudsku prirodu jer želi da voli ali ga je i nemoguće odbiti. Ala ili zmija i svi njeni podanici, nasuprot Zmaju, ne pokazuju mnogo humanosti. Međutim, najbitnije je da ćemo kroz ovu knjigu naučiti da malo više volimo svoje korene i da prepoznamo da postoji jedno bogato kulturno nasleđe, koje negde ostaje nedorečeno.

Što se tiče onoga što ću reći tu svakako ima i nekoliko zamerki – pre svega da mi je prekratko, jer taman sam se začitala i uživela kad ono nema više. To doduše znači da je štivo sjajno. No, ako uzmemo u obzir da se ovde prati žanr pripovetke onda je sa te strane apsolutno u redu. Na neki način je i ispoštovana karakteristika i dužina književne forme, u kojoj su ovakva dela kod nas pre svega nastajala – što će reći pripovetke. Već sam naglasila da je meni bilo potrebno i dodatno čitanje, jer mi se činilo da je brzina dodavanja likova zbunjujuća i negde mi nedostaje da čujem više o Mandalini, baki one Stanke što se rodila sa košuljicom, ali to je sad već neka druga priča.

Nadam se da ćete uživati u čitanju jer ovo nije knjiga koju treba propustiti.

About Author