7 Veličanstvenih Koraka: Šta su stari stvorili (7 Grand Steps: What Ancients Begat)

Ranko o neobičnoj video igri pod nazivom „7 Grand Steps: What Ancients Begat“

Nekim ljudima se baš ne da. Kit Nemic (Keith Nemitz) pravi božanstvene igre, ali nikako da skrpi dovoljno novca da bar nakratko izbegne preteće čeljusti propasti za svoj studio Mausčif (Mousechief).

Industrija igara je baš naopaka igračka. Nije dovoljno biti sjajan programer, nenadmašan igrostrojitelj, valja biti i prodavac. Kit to nije, po sopstvenim rečima. Već neki put pravi neverovatne igre koje zabavljaju igrače najistančanijeg ukusa, ali (očigledno) ne i narodne mase. No kako ste vi koji ovo čitate (prirodno) istančanog ukusa, hajde da vidimo šta je to Kit napravio, a nije mu donelo slavu i bogatstvo.

Ono što Kit radi besprekorno jeste da igre gradi od malog broja jednostavnih elemenata koji pletu složenu igru. Priča se ne sipa igraču niz vrat, već proističe iz sprege svih delova igre.

 

Ova igra (nadenućemo joj nadimak 7VK) zamišljena je kao pripovest koja prati jednu porodicu kroz ranu istoriju civilizacije, zapremajući gotovo sedam hiljada godina. Počinje se u Egiptu u bakarno doba. Zatim vaša porodica posle kataklizme beži u Grčku, gde je pratimo kroz bronzano doba, da bi na kraju završila u Rimu. Igra nije uvek ista, jer nije isto biti rob, zanatlija ili pak vladar. Ono što jeste isto je način na koji se odvija osnovna smena generacija, točak istorije se (doslovno) vrti, starci propadaju u čeljusti krokodila smrti. I tako sve dok jednoj civililzaciji ne dođe kraj, a druga se rodi.

Dodatni utisak začudnosti dobija se načinom na koji se 7VK igra. Pred vama je, naime, slot-mašina. Ubacite žeton. Povučete ručku. Točak istorije ide dalje. Naravno, nije svejedno koji žeton ubacite i u koji prorez, ali kako god okrenete pravila igre su neverovatno jednostavna što doprinosi onom toliko priželjkivanom utisku koji se izražava kroz vapaj: “samo još jedan potez” – koji greje srce svakog igrostrojitelja.  

Desno su “žetoni” koji predstavljaju veštine koje pripadnik vaše klase treba da zna. Na primer, ako ste trenutno srednji sloj u Egiptu, trebalo bi da se razumete u stolariju, čitanje i pisanje, računanje, astronomiju, organizovanje karavana. Likovi se nalaze iznad točka, prvo ide glavni junak, pa njegov ili njen supružnik, pa deca (možete ih imati sedmoro).

Žetone možete da zaradite ubacivanjem pravougaonog novčića u slot. S obzirom na to da cela porodica deli žetone, prva strateška odluka je da li ćete da ulažete u decu ili da se usmerite na povećanje društvenog statusa roditelja.

Ulaganjem u decu, povećavaju veštinu, što će im, kad dođe vreme, obezbediti više žetona i mogućnost da napreduju, no ako zapostavite roditelje, može se desiti da osiromaše i unazade izglede potomaka.

Osim žetona, birate kretanje roditelja po kružnici života, nadajući se da ćete zgrabiti perlice koje vas čekaju na određenim poljima. Kad sakupite zadovoljavajući broj poena, možete da birate šta će se dogoditi sa porodicom, da li napreduje u višu kastu, da li se otiskuje na junačku pustolovinu ili pokušava da iznađe novu tehnologiju koja će doneti porodici slavu i bogatstvo.

 

E, sad. Deluje jednostavno, zar ne… ubacujete žetone, krećete se po krugu života, izbegavate da vas pre vremena izjedu krokodili smrti, skupljate poene i slično. No, osim vas, trku kroz život trče i ostale porodice, neutralni (crne siluete), prijatelji (zelene) i neprijatelji (crveni). Na jedno polje mogu stati najviše tri figure, a neprijatelji sprečavaju da napredujete. Veoma je važno ko je supružnik, jer ako nema ljubavi, nećete moći da pomažete jedno drugom na krugu života.

Igra se dodatno komplikuje. Deca stiču veštine i sami. Ako ih “hranite” žetonima neujednačeno, neki klinci mogu postati ljubomorni, pa i protivnici jedni drugima. U čemu je prednost brojne porodice? Pa, u tome što je cilj da se loza ne ugasi. Ako ne uspete da zasnujete porodicu, igra se nastavlja od prvog najbližeg srodnika, a ako ste gajili porodice sa malo dece, prvi sledeći u nizu nasleđivanja može biti i nekoliko stotina godina iza trenutne pozicije…

S druge strane, napredovanje otključava nove aspekte igre. Kad se dokopate najviše kaste, možete postati administrator žitnice, general, pa i faraon.

A sve što sam opisao i pobrojao, samo je delić onoga što 7VK ima da ponudi. Sa cenom od 12 EUR (i to na popustu), igra je preskupa za one koji nisu stvarno ljubitelji dugih (jedna partija traje i preko 15 sati), zamršenih i pomalo opskurnih igara.