Adam Vajld br. 02 Juriš slonova

Poduže smo bili odsutni iz Afrike i od Adamovih avantura dok prati put velikog istraživača. Ako ste slučajno zaboravili, da vas podsetim – do četvrte epizode nema fantastičnih elemenata. A uvod počinjemo sa životinjama iz naslova.

Pre pet miliona godina živeli su prodeinotheriumi, deinotheriumi, gomphoteriidaeti, mastadoni, a nakon njih, odnosno posle njihovog izumiranja (kako god da se to desilo), pojavljuje se direktan predak današnjih surlaša. I to se dešava pre oko tri i po hiljade godina. Naravno, to je mamut koji doživljava sličnu sudbinu kao i sve današnje životinje, biva lovljen do izumiranja. Doduše, iz različitih pobuda, nekada je bilo zbog hrane, a ovo danas je zbog kljova ili, drugačije nazvano, slonove kosti. Preci današnjih slonova su se razlikovali prvenstveno po gabaritima, a onda i zakrivljenim kljovama nadole ili čak ukrštenim, kao i u tome da su neki imali krzno.

Danas su slonovi mnogo manji, ali sa težinom do dvanaest i po hiljada kilograma i dalje su najveći biljojedi na planeti. Postoje tri vrste slonova, afrički, azijski i šumski, koji je posebno interesantan iz dva razloga, jer mu je DNK analizom dokazivano da je nova vrsta, i jer njegova slonovača nije zaštićena zakonom kao kod ostalih. Slonovi današnjice su na rubu izumiranja zbog sve manje staništa, a i krivolova na njih. Postoje brojne priče o ogromnim slonovskim grobljima koja mogu nekom doneti bogatstvo. Često su među dresiranim životinjama u cirkusu, jer poseduju veliku inteligenciju. Od nama dragih slonova tu su Slonić Tonić, Dambo i Ćira.

A sad da vidimo kakve nevolje donose Adamu ovi divovi prirode.

Darko Perović jedan od naših autora u Boneliju, a pored naslovnice prvog broja ovog serijala, ilustrator je i desetak celih epizoda sem ove. Nacrtao je još Magični vetar i Šangajski đavo, a njegova priča Brek je dobila priznanje za najbolji jugoslovenski strip 1987. godine.

Juriš slonova – Život slonova nije lak, što nam pokazuje i uvodna scena u kojoj pucaju u slona dok obeduje. Dok se na drugoj strani grof žali na surove čizme, takođe imamo jako zabavnu, a  istinitu dogodovštinu sa lavom. Adam govori princezi da traži lovca koga smo netom videli (po svemu sudeći ne da popiju po jednu). Sutradan princeza nije presrećna sinočnjim dogovorom, Adam i  grof pričaju, i u tom upadaju u zamku. Uspevaju da se izvuku pomoću pušaka, ali nešto je jako čudno sa poginulim ratnicima. Adam od svog prijatelja poglavice nešto kasnije saznaje istinu i vidimo vrlo feminističke scene sa princezom. Onaj koga jure usput čini neverovatne količine zverstava i okrutnosti. Naši heroji da bi što pre stigli zlikovca, idu rekom i imaju gomilu nevolja sa njenim stanovnicima. Ni zlikovci nisu bez nevolja, u poslednji čas sprečavaju pobunu. Onaj koji je podsticao bunu je ostavljen da ga rastrgnu zveri, stoga ugledavši naše junake, pomisli da je spašen, ali princeza sa njim ima neke račune za poravnati i da nije Adamove želje da juri lovca na slonove o kome ovaj zna puno, ne bi ga poštedela. Grupa se deli, Adam i nesuđeni vođa pobune će tragom lovca, a grof i princeza nastavljaju kuda su se i zaputili. Lovac ugovara velike poslove, deluje bezbrižno i zadovoljno. Kod grofa i princeze nije sve kako su se dogovorili, jer, pa, sve princeze su samovoljne. Adam i njegov privremeni vodič stižu do imanja u džungli, gde lovac večera sa poslovnim partnerima, ali ulazak na vrata Adamovog vodiča pokazuje koliko tu malo fali da se atmosfera usija do pucanja. Adamov upad i biva uz pucanje, sve zarad idealizma našeg junaka, koji ima pik na trgovce robljem. Metež u dvorištu koristi lovac da naplati svoj rad i da partnerima pokaže da nemaju posla sa naivcem, te se gubi odatle u oblaku prašine koju diže njegov konj. Razočarani Adam gleda za njim, te oslobađa robove štiteći ih dok beže, razmenjujući olovo sa Arapima, princeza se pojavljuje na slonu predvodniku krda i Arapi beže. Završne scene su razgovor Adama i princeze u kom prave plan buduće putešestvije. Negde na drugoj strani, lovac smišlja kako da napusti Afriku. I na kraju intimiziranje Adama i princeze nam nekako nagoveštava da nikad neće biti daleko jedno od drugog, ma koliko priča trajala.

Treba reći da je u ovoj epizodi iskočio popriličan broj manjkavosti Manfredijevog scenarija. Nije stvorena pozadina za neke postupke likova, Adamov idealizam belog Škota u Africi deluje šuplje bez neke pozadine, lovac koji je  i temperamentan i hladan poslovni čovek, ma koja zamisao autora bila, nije pogodio sa tom kombinacijom koja ne ide jedna uz drugu, tu su naravno, i Adam i princeza  koji za celu epizodu imaju jedan dijalog, da bi na kraju bili veoma intimni. Da i zanemarimo to što je takva intimnost pod ’nema šanse’, u vreme u kom se dešava priča – belac i crnkinja? U kom to zabludelom svetu političke korektnosti živi autor? Istorija nimalo ne podržava ovu priču. Sem toga, nisam se uopšte povezao sa junacima, ovo kao da je neka vrsta avanture zbog avanture. Nadam se da će me naredne epizode razuveriti i da će serijal krenuti uzlaznom putanjom, ako ništa drugo, zbog vrlo dobrog crteža Darka Perovića, koji je malo i premašio prethodnog autora i doneo pravo uživanje svima koji vole retro stil ili se sa nostalgijom sećaju crteža iz detinjstva. A mi vas pozdravljamo do naredne afričke avanture.