Alita 1 – Kiborg sa dušom

 

ŽANR: naučna fantastika/borbeni seinen/sajberpank/postapokalipsa/akcija

ORIGINALNI NAZIV: 銃夢, Ganmu, Gunnm

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

MANGAKA: Jukito Kiširo

PREVODITELJKA: Nevena Komadina

ZEMLJA: Japan

GODINA IZDAVANJA: 1990-1995.
OCENA:

Snažno je odjeknula vest da Čarobna knjiga pokreće Manga biblioteku. I to sa tri serijala. Prvi: Tokijski osvetnici, u žanru NF trilera, izlaziće svake prve srede u mesecu. Drugi: Oštrica besmrtnika, spada u žanr istorijske proze, koju očekujemo svake druge srede u mesecu. Treći: Borbeni anđeo Alita, pripada izistinskoj naučnoj fantastici. Iz tog razloga smo se odlučili da nju ispratimo od početka do kraja.

Iako smo mišljenja da su preterana objašnjenja suvišna našim čitaocima. Neke pojmove ćemo objasniti kada ih upotrebimo po prvi put zarad onih kojima su Japan i mange kulturološka novina. Manga mini rečnik:

Manga – japanski strip.

Mangaka – autor mangi, uglavnom japanskog porekla.

Tankobon – opisuje rečju manga sveske. Pošto se mange najpre objavljuju u nedeljnoj ili mesečnoj reviji, poglavlje po poglavlje, pa se sakupe u nekoliko ili jedan tankobona.

Seinen – manga za mlađe muškarce, uzrasta od 18 do 40 godina. Često ima slične karakteristike kao i šonen. Obe verzije su pune akcije, počesto sa elementima fantastike. Razlika je u tome što seinen lajtmotive prikazuje u odraslima prijemčivijoj formi.

Šonen – manga za mlađe muške tinejdžere. Od časopisa do časopisa starosna odrednica varira, ali je pretežno namenjen publici uzrasta od 12 do 18 godina. Šonen iliti „dečački strip” je najpopularnija vrsta mange.

Za prvi put isključivo osnove, vremenom će verujemo biti potrebe za pojašnjavanjem mnogih termina i izraza. Stoga, dobro došli u potpuno novi svet, svet mangi!

Jukito Kiširo – mangaka poznat po delima: 灰者, Haisha, 水中騎士, Akua Naito, 霧界, Mukai, kao i po još tri serijala o Aliti.

Ido, naš drugi glavni protagonista uz naslovnu junakinju, pronalazi ostatke kiborga u hibernaciji i popravlja ga. Svet koji nas dočekuje u priči je mračan. Leteći grad Zalem čvrstom rukom upravlja Smetlištem posredstvom tvornica, u toj konstelaciji su najveće smeće ostaci ljudskosti. Niko nije onakav kako izgleda, daleko je gori. Gotovo da ne postoje ’čisti’ ljudi. Budućnost opravdava sve slutnje, ispunjena kiborzima i mutantima, samo nedostaje srca i duše. A sama heroina nije onakva kakvom se čini da jeste. Početna krhkost ubrzo iščezne i preostane samo ličnost koja enormno brzo stiče neprijatelje, borac i kiborg sa dušom. Ne možete da ne zavolite Alitu, ona je dete protkano empatijom. Ipak je ovo samo uvod u pripovest, još mnogo tajni leži iza neprozirnog vela i čeka da ih otkrijemo u narednim sveskama.

Prvi utisak je da je Čarobna knjiga oduvala i totalno prevazišla konkurenciju u polju izdavanja mangi u Srbiji. Na vrlo jednostavan način, poštujući svoje čitaoce, ne ružeći korice bilo kakvim (ponižavajućim) tekstom na svakoj stranici, u vidu objašnjenja o tome kako čitati mangu. Za početnike postoji diskretno uputstvo na poslednjoj stranici tankobona. Ovaj serijal demografski spada u borbeni seinen, iako je suštinski veoma dobro i ozbiljno napisan borbeni šonen. Možda baš tako i treba, jer kvalitetne priče nemaju ograničenja, pa ni toliko nominalna. Pripovest nema nekih posebnih slabosti. Često sklizne u filozofiju i apsurdistički humor razumljiv istočnjacima i pasioniranim ljubiteljima istoka. Kao slabosti bismo mogli izdvojiti deus ex machine rešenje u slučaju drugog Alitinog tela i možda nijansu previše akcije. Crtež je sjajan sa mnoštvom detalja. Delovi u boji su jako jarki i izuzetno lepo utiču na celokupan utisak, tako da postanete još svesniji mraka u koji su sunovraćeni junaci. Trenuci borbe letimično gledano deluju kao pre kao kurcšlus, ali ako osmotrite pažljivije razotkriće vam se čitav mini-svet detalja.

Za uvodni tankobon, više nego zadovoljavajuće. Ukoliko imate imalo afiniteta prema mangama savetujemo da ovo ne propustiti ni u snu. Ovo je biser i pravi pravcati primer sajberpanka i distopije u manga formatu. Taman po meri za proveru – živimo li i sami u jednom takvom svetu(?!)

1 thought on “Alita 1 – Kiborg sa dušom

  1. Повратни пинг: Letnja Stripomanija - Fantastični vodič

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *