Asteriks i Obeliks – Srednje Kraljevstvo

Saznao sam za Asteriksa i Obeliksa još davno. Gledao sam crtani kao jako mali i najviše uživao gledaljući čuvenu epizodu (čiji je naziv postao glavna uzrečica u našoj kući) „Asteriks i Obeliks i 12 zadataka“. Tu je i film koji mi se dopao „Asteriks i Obeliks: misija Kleopatra“ i rečenica koja mi se posebno svidela jeste „Meni nije dozvoljeno da pijem čarobni napitak“ kao i „O gos’n Asteriks…“.

Stripove sam takođe čitao, a najnoviji je „Asteriks i Srednje Kraljevstvo“, iako to i nije pravi strip već slikovnica. A nije ni prva, jer ima izdanje o kom su se svi uvek pitali: „Kako je Obeliks upao u čarobni napitak“.

Ovu slikovnicu (Asteriks i Srednje Kraljevstvo) je nacrtao Fabris TAREN, a napisao Olivije GE prema filmu Gijoma KANEA. A izdavač je Čarobna knjiga. U bioskopima se prikazuje istoimeni film po kome je i rađena ova slikovnica.

Ova knjiga mi se jako dopala prvo po neobičnim imenima likova (Lon Če, Den Sing Kvin, Sun Či Ca…), pa po crtežima likova koji su urađeni vrlo precizno po izgledu različitih naroda, s namerom da ih opišu. Sama priča je toliko dobro ispričana da podseća na pravi istorijski događaj.

Obično smo navikli da naši ratnici ne napuštaju često Galiju, pa čak i njihov dolazak u Egipat nije toliko čudan koliko dolazak u daleku Kinu i borba protiv potpuno nepoznatog protivnika. To je zadivljujuća promena iako su oni ranije obišli osim Evrope još dva kontinenta: Ameriku u priči „Asteriks osvaja Ameriku“ i Afriku u „Asteriks i Obeliks: Misija Kleopatra“.

Ono što mi je uvek simpatično jesu dve zanimljivosti: prva je da u svakoj priči imamo iste stvari. Jedna je što se stalno Asteriks i Obeliks posvađaju, Obeliks stalno žali što ne može da proba čarobni napitak i uvek Vikinzi potonu na svojoj novoj novcatoj lađi. Druga je sama upornost Gala.

Ova priča je fantastična i zato bih je preporučio svima. Ali da je čuvaju. Ako imate malu decu, mogli biste da im kupite jer su Asteriks i Obeliks od 3 do 103 godine. A ako i vas privuče, krišom je čitajte. Uz sve pohvale, moja puna preporuka.

Autor: Veljko Satarić (12)

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI