Autostopom do bioskopa – Bajke, uglavnom

Bajke – uglavnom

Jeste, znamo svi da je Novembar, jedva smo do pola zagazili, a sa svih medijskih strana nas bombarduju nadolazećim novogodišnjim praznicima. Što bi se nekako i dalo razumeti da je decembar. Za sada tolerišemo gradsku rasvetu – priznajemo logiku iza postavljanja kilometara i kilometara lanaca sijalica i svetlucavih električnih potrošača, iako nam nije jasno zašto su morali i da ih uključe.

Gledanje samo par Simpsonovih epizoda pre par dana bilo je dovoljno da smori i ispuše svaki Novogodišnji duh koji je možda imao neke slabe šanse da se razvije pred monotonim licem obične televizije. Tone i tone zvučnih naslova danima obiluje Deda Mrazevima, kućnim i raznim drugim vilenjacima, Božićnim bajkama, romantičnim novogodišnjim čudima…

Elem, ne moramo da gledamo televiziju. Još uvek je lepo vreme, idemo u bioskope, u avanturističku potragu za fantastikom.

 

Liga pravde 2017

Liga pravde je američki film o superherojima baziran na istoimenom DC stripu, distribuiran od strane Varner Bros Pictures. Ovo je peti film po redu iz ovog univerzuma. Režira ga Zak Snajder a scenario su pisali Kris Terio i Džoš Vedon.

Glumačka ekipa je obožavaocima jako dobro poznata: Ben Aflek, Henri Kavil, Ejmi Adams, Gal Gadot, Ezra Miler, Džejson Momoa, Rej Fišer, Džeremi Ajrons…

Dakle, kako to obično biva, svetu preti velika opasnost, a kako nema Supermena, nema više dežurnog heroja da ih spašava. Betmen i Čudesna Žena se ujedinjuju, pridružuju im se Flaš, Akvamen i Kiborg. Osećaju da su dužni da ispoštuju Supermenovu žrtvu i spremni su na sve da bi zaštitili svet od Stepenvuka i njegove vojske Parademona.

Film je najavljen još oktobra 2014.godine pod nazivom Liga pravde deo prvi, sa drugim delom koji bi ga pratio 2019. godine, ali je drugi deo odložen zbog filma Betmen sa Aflekom u glavnoj ulozi.

Gledaćemo ovaj film u bioskopima od 17. Novembra 2017. godine.

Bajke vladaju

Glasine kruže da je Dizni u pregovorima sa kućom 21st Century Fox zbog potencijalne kupovine jednog njihovog ogranka, što bi im konačno donelo u ruke prava nad likovima i sudbinama unutar franšiza X-men i Fantastična četvorka.

Za one koji ne znaju, Marvel je devedesetih godina preživeo finansijsku krizu koja je dovela do trenutnog stanja, a to je da je Marvelovo carstvo rasparčano i u rukama različitih produkcijskih kuća. Dizni je još davne 2009. godine kupio deo Marvelovog studija za četiri miliona dolara, ali su likovi Fantastične četvorke i X-mena ostali u vlasništvu Foksa, a Spajdermenovi likovi u vlasništvu Sonija.

Ovo je dovelo do ekranizacije priča koje su veoma odvojene jedna od druge, osim onda kada su Soni i Dizni sarađivali i dozvolili Piteru Parkeru da se pojavi u Kapetanu Amerika: Građanski rat i Spajedermen: Povratak kući.

Još jedna Diznijeva kupovina mogla bi mnogo da promeni stvari u Marvelovom univerzumu i da omogući razvoj priče sa mutantima u svetu Osvetnika. Što bi obožavaocima nateralo okice da zacakle pri pomisli na scenario Osvetnici protiv X-mena.

Bez panike – zvanični dogovor još uvek nije postignut, pa reč mutant neće biti izgovorena ni u jednom Diznijevom filmu. Jer izgleda kao da ih je već malo poterao maler: razgovori su vođeni prethodnih nekoliko nedelja, ali su trenutno obustavljeni.

Sa finansijske strane, cena akcija 21st Century Foxa je skočila za skoro 10 % na sam pomen glasina prodaje bilo čega Dizniju, dok je cena Diznija porasla za 2%, a njihovi predstavnici odbijaju da bilo šta komentarišu.

Za sada znamo da su razgovori između ostalog usmereni na preuzimanje Foksovih filmskih i televizijskih studija, kablovskih mreža FX i Nešnel Geografik, zajedno sa međunarodnom imovinom poput indijske mreže Star i evropske TV stanice Skaj.

Dizni jedino ne želi da kupi Foksov informativni i sportski program. Već poseduju ESPN mreže pa bi regulatori mogli da se pobune.

Zvezda

A kakva bi to priča o bajkama bila ako ne uključimo crtani film ili dva?

17. novembra u bioskope stiže jedno Sonijevo Novogodišnje ostvarenje za najmlađe. Znam, rekli smo da je Novembar, ali ako je reč o crtaću, sve je dozvoljeno.

Mali i hrabri magarac Bo zarađuje za život u seoskom mlinu sve dok ne skupi dovoljno hrabrosti da se oslobodi i konačno krene u avanturu svojih snova. Udružuje se sa ljupkom ovcom Rut i Dejvom, golubom sa neobičnim težnjama. Zajedno sa tri mudre kamile i nešto ekscentričnih domaćih životinja, Bo i njegovi prijatelji prate zvezdu i slučajno postaju heroji prvog Božića.

Nema mnogo fantastike ni filozofije, osim ako ne računamo činjenicu da životinje govore i uopšte rade sve dozvoljeno i nedozvoljeno da bi se sakrili od tri mudraca, nadmudrili nekoliko stražara i pomogli Mariji. Koja, s druge strane, ne može da razume uoprno Boovo njakanje i želi da ga češka po stomaku.

Ovo ostvarenje izašlo je iz ruku tvoraca Oblačno sa mogućim ćuftama, pa ga ne bi valjalo otpisati prerano.

Koko

Malo kasnije, 22. novembra, Dizni i Piksar donose novo ostvarenje za mlade – zabavno, poučno, i što je najvažnije fantastično.

Migel je dečak koji ne može da kaže ne kada ga baka pita da li želi još hrane, i ne može da izvuče objašnjenje za čudne tradicije na Dan mrtvih. Poštuje porodičnu zabranu da nema muzike, ali potajno želi da postane veliki muzičar kao njegov idol Ernesto. Željan da makar pokuša, pronalazi staru gitaru na tavanu. Vođen čudnim događajima, Migel se nalazi u zemlji mrtvih, prelepoj i čudnoj dimenziji iz koje treba da izađe do zore. Sreće šarmantnog varalicu Hektora i zajedno pokušavaju da shvate misterije Migelove porodične istorije.

Bajke – zauvek

Ako smo mislili da smo prerasli bajke o Pepeljugi i Crvenkapi i tri glupa prasića i vukom toliko gladnim da ne može da smisli ništa pametno, možda treba da razmislimo ponovo. Nisu bajke te koje evoluiraju, osim kroz oko posmatrača, kroz dušu odraslog deteta, i u malo drugačijem izdanju podsećaju na sretnija i jednostavnija vremana, na porodicu i osnove lepog življenja. Uvek je dobro protiv lošeg, Biberče protiv devetoglave ale, Frodo protiv Saurona, Supermen protiv svih zlikovaca. Isti recept, druga priča, isti mi.

Zato se zavalite, ponesite kesicu kikirikija, i ne zaboravite peškir.

 

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI