Momci su opet u gradu

Kao što naslov kaže, Momci su opet u gradu. Ne, nije riječ o ekranizaciji istoimene pjesme Thin Lizzyja, već o fenomenalnoj vijesti da je Amazon, u svojoj trci da dostigne Netflix i HBO, dao zeleno svjetlo za prvu sezonu serije Momci (The Boys) koja će se raditi po istoimenom stripu sjajnog Garta Enisa i Derika Robertsona.

U posljednjih desetak godina Marvel i DC nas bombarduju svojim strip junacima, koji su mejnstrim, u svojim šljaštećim oklopima, sa silnim rodbinskim vezama koji ih povezuju i stalnim izmjenama u tokovima priče kako bi ostali zanimljivi publici. Zahvaljujući Setu Rodženu i Evanu Goldbergu, koji su nekim čudom, uspjeli pokrenuti ekranizaciju Propovjednika (Preachera) skupa sa AMC-om i pogodili iz prve, došao je red na one malo drugačije stripove i njihove junake. Inače, ovaj dvojac stoji i iza produkcije Momaka.

U slučaju da niste čuli za Momke, riječ je stripu kojim je Enis odlučio zamijeniti Propovjednika (Preachera), sjajan serijal poznat po uvrnutim likovima, još luđoj priči i blesavoj količini apsurdnog i veoma grafičkog nasilja, po kojem su njegovi stripovi poznati te mu je to jedan od zaštitnih znakova. Sam on je rekao da će „Momci nadmašiti Propovjednika„, u originalu ta izjava puno bolje izvući („out-Preacher Preacher), u smislu svega, a sam Propovjednik je bio uvrnut.

Svijet Momaka je tipični stripovski svijet, na prvu ništa drugačiji od onoga koji možete vidjeti u Marvelovim i DC-jevim stripovima. Superheroji na sve strane, lete i bore se međusobno. Ovdje ih zovu „supovi“, ali ovo je pisao Enis. Čovjek koji je pobio cijeli Marvelov univerzum u jednoj epizodi. Čovjek koji je napisao Propovjednika. Ništa nije onako kakvim se čini.

U tom, naizgled, idiličnom svijetu superheroji su superzvijezde, poznate ličnosti. Oni su seksualni manijaci, pedofili, alkoholičari, narkomani. Oni prave seksualne orgije i prisiljavaju mlade superheroje na seks kao čin primanja u svoje elitno društvo. Oni su raskalašeni i pokvareni do srži, uprkos sjajnim uniformama i blještavom izgledu. Oni su korov koji treba iskorijeniti ili, u krajnjem slučaju, držati pod kontrolom. Kako to uraditi?

Tu na scenu stupaju Momci, CIA-in odred koji heroje drži pod kontrolom svim mogućim sredstvima i brine se za one koji su baš prešli preko granice. Momci je inače termin za ekipu koju bi u Ist Endu u Londonu slali da obavi posao tamo gdje je bilo potrebe za tim, da ohlade usijane glave. Inače, cijela skupina Momaka je onako baš simpatična, sastavljena uglavnom od psihopata i sociopata, koji su pojačani sa Formulom V, tajnim napitkom koji daje super moći. Jedini izuzetak od psihopatije i sociopatije je Hjui, poznat još i kao Mali Hjui, koji je postao član Momaka nakon što mu je djevojku ubio jedan od supova pregazivši je dok je trčao natprirodnom brzinom. Inače, kao što je Dilan Dog crtan po liku Ruperta Evereta, tako Hjui ima izgled poznatog glumca i scenariste, Sajmona Pega.

Vođa Momaka je Bili Mesar, čovjek prepun unutrašnjih demona, ali i mržnje prema superherojima, koja ga pogoni u njegovoj borbi protiv njih i u kojoj on ne bira sredstva. On ubija, muči, ucjenjuje, tuče. I ima tajni plan.

Bit će ovo jedna zanimljiva serija, ako bude i pola stvari koje su u stripovima. Skupa sa šuškanjima po kuloarima o tome da se Amazon sprema na TV adaptaciju Gospodara prstenova, te hit seriji koju već imaju, Čovjek u visokom dvorcu, ovo bi moglo dati itekakav vjetar u leđa za Amazon i njihov serijski program. Ako dadnu odriješene ruke Rodženu i Goldbergu, ne sumnjam da ćemo gledati jedan veoma zanimljiv serijal na kojem će se lomiti brojna koplja. Ali, kad je mogao proći Propovjednik sa svojim izvrtanjem religije na glavu, ne vidim razlog zašto ne bi mogli proći Momci kao izvrtanje cijelog blještavog svijeta superheroja?