Avangarda ne(crtanja) u fantastici

 

 

ŽANR: naučna fantastika/apokaliptična fantastika
ORIGINALNI NAZIV: Période glaciaire
IZDAVAČ ZA REGION: Komiko
AUTOR: Nikola de Kresi
PREVODILAC: Goran Kostorović
ZEMLJA: Francuska
GODINA IZDAVANJA: 2005.
OCENA:

 

 

 

Žega je nesnosna, klima uređaji se uzalud podešavaju na nezdravo niske temperature. Neophodno nam je nešto da nas makar psihički i prividno rashladi. Naslov pogodnog imena je objavio Komiko u svojoj ediciji Prvi izbor, tačnije reprint dela Ledeno doba. Prvi strip iz sada već čuvenog serijala albuma u kom su velikani savremene devete umetnosti inspiraciju pronašli u verovatno najčuvenijem muzeju sveta, urađen u konspiraciji sa Luvrom. Nakon de Kresija na narednim tomovima su radili Điro Taniguči, Bernar Isler, David Pridom, Matje, Enki Bilal i mnogi drugi pokazujući lepote muzeja. Ako ćemo pravo nije im bilo teško da pronađu ideje i nadahnuće u…

Luvr palati (sagrađenoj na ostacima tvrđave iz 12. veka čiji su ostaci još vidljivi u podrumu), nekadašnjem sedištu francuskih vladara, kasnije pretvorenim u jedan od najvećih, najpoznatijih i najposećenijih muzeja na svetu. U njemu je izloženo 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka. Naravno, u to ubrajamo samo stalno vidljivu postavku. Ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju je oko pola miliona. Luj XIV je odabrao Versaj kao svoju rezidenciju, a Luvr je postao mesto gde se izlaže kraljevska kolekcija umetničkih predmeta. Za vreme revolucije, skupština je 1791. odredila da Luvr služi kao muzej u kome će se izlagati remek-dela od izuzetne vrednosti a kroz strip ćemo videti mnoge umetnine koje obitavaju u muzeju i promišljanja kako su i zašto nastale.

Nikola de Kresi je nominovan za Ajzner nagradu. Pažnju je privukao albumima Foligatto i Léon la Came stvarajući samorodan izraz u stripskoj umetnosti. Jedan je od autora čije naslove podjednako nestrpljivo iščekuju i čitaoci i kritičari. Ne zadovoljava se time da prati tradicionalni pripovedački tok i ne okleva da u svakom delu koje stvori iznova sebi i nama postavlja pitanja na koja često nema odgovora, svaki put menjajući stil i modus rada. Svaka vinjeta mu je prava grafička rapsodija. Uostalom kako je izjavio: „Svaki album je posebno iskustvo. Ne mogu da zamislim sebe kako godinama upotrebljavam jedan te isti recept kao što je često slučaj u stripu. Albumi koje radim često su u potpunoj suprotnosti sa onima koje sam prethodno radio, ali to mi ostavlja prostora za napredak. Crtanje je oduvek bilo i ostalo nešto najprirodnije, najočiglednije i najuzbudljivije. Bilo je i ostalo moj fetiš – kompozicija, perspektiva, energija, oslobađanje, senzualnost, nasilje, disanje, obrazovanje, pripovedanje, podvig nad podvizima…“

U napetoj skasci prepunoj humora i ležernog cinizma, žiža zbivanja se stavlja na odavno počivše umetnike i Luvr okovan u led. Kao i na „šapolika“ bića, kombinaciju psa, svinje i foke. Ispreda oko njih jednu od najcelishodnijih i najnepotčinjenijih fantastičnih pripovesti koje smo u prilici da čitamo na našem tržištu u formi stripa. Ipak, priču ne čine posebnom njeni fantastični elementi već ljudi koji su i u nesvakidašnjoj budućnosti karakterno i dalje ona ista nesavršena stvorenja. Bez toga ne bi ni bilo avanture, jer šapoliki su ipak naprednija i savršenija vrsta od ljudske rase.

Upravo je de Kresijev cinizam spram čoveka, odnosno njegove nesavršenosti i gomile predrasuda, ono što ovaj strip čini izuzetnim. Uz avangardno (ne)crtanje u fantastici, odnosno, postavljanje mnogih pitanja bez datih odgovora. To je ranije i bio sastojak koji je davao šmek fantastici. Danas se u svim medijima insistira na tome da nam se sve servira na pladnju, pa i čitanje i promišljanje. Autor ovog stripa vam to verovatno neće priuštiti. A što se tiče crtačkog segmenta – on je poprilično umetnički nastrojen, kroz mnoštvo boja povremeno nazrete i detalje i realizam. Definitivno je delo više namenjeno velikim sladokuscima fantastike i strastvenim ljubiteljima devete umetnosti, jer bi drugima možda promakle značajne sitnice, koje čine avangardu (ne)crtanja u fantastici.

Jedan potpuno andergraund naslov, a opet, poseduje to nešto što će vas zadržati uz njega čak iako niste zagriženi fan fantastike i stripa. U ovim danima kada vam je neophodno rashlađenje, možda pribegnete ovom delu jer – budućnost je hladna, nemate pojma koliko, a ovaj strip je jedno sofisticirano osveženje žanra.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *