AVKF na događajima 2022

Sa popuštanjem epidemioloških mera, čini se da se život vraća u kakvu-takvu normalu, pa se širom regiona ponovo organizuju razne kulturne i umetničke manifestacije. U duhu post-kovid proleća i početka leta, i naše Udruženje je podržalo, učestvovalo na ili posetilo neke od manifestacija koje su organizovane.

25. Zeničko proljeće

Posle dve godine, 25. međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proleće, ponovo je okupila umetničke stvaraoce iz čitavog regiona. U Zenici (BiH), od 3. do 30. maja 2022. godine, organizovane su brojne izložbe, koncerti i književne večeri. Imali smo čast da, među zvanicama i mi budemo ovogodišnji gosti, i predstavimo svoja izdanja „Pukovniče, stoj“ i „Gospodar Vrana“, na promociji naše autorke, Mire Satarić.

Više o ovoj manifestaciji na: https://www.facebook.com/zeproljece/

7. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

Naša urednica, Elizabeta Stojko, posetila je ovogodišnji 7. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike, koji je u Mađarskoj građanskoj kasini u Somboru ugostio brojne izlagače iz zemlje i inostranstva.

Više o ovoj manifestaciji na: https://www.facebook.com/stripfestsombor

Promocija romana „Rakova djeca“ na 44. Sferakonu 2022 u Zagrebu

Na ovogodišnjem 44. Sferakonu u Zagrebu (Hr) koji se održavao od 12. do 14. maja, putem video linka naša urednica Mira Satarić je učestvovala u promociji romana „Rakova djeca“, autora Dalibora Perkovića, čija se elektronska verzija uskoro očekuje u izdanju Autostoperskog vodiča kroz fantastiku.

Više o ovoj manifestaciji na: www.sferakon.org i www.sfera.hr

12. Comic con u Kragujevcu

Naša marketinška urednica, Anita Prtljačić, posetila je 12. po redu festival stripa Kragujevac Comic Con – Međunarodnu strip konferenciju „Kragujevac, godine dvanaeste“, koji je 3. i 4. juna 2022. okupio brojne strip stvaraoce u Domu omladine u Kragujevcu.

Više o ovoj manifestaciji na: https://www.facebook.com/kragujevac.comic.con

10. Marsonikon u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu, 11. juna 2022, posetili smo jubilarni 10. Marsonikon, festival primarno posvećen fantastičnoj književnosti. Ovogodišnja tema bila je, pomalo simbolično, postapokalipsa. Osim predstavljanja prateće zbirke kratkih priča i neprofitnih izdanja Alienus izdavaštva Udruge Marsonikon, organizovan je niz promocija i predavanja sa učesnicima iz čitavog regiona.

Nažalost, saznali smo da je ovo i ujedno poslednji festival ovog tipa. Udruženje će, međutim, redovno nastaviti dalje sa svojim ostalim aktivnostima usmerenim na neprofitno izdavaštvo.

Više o ovoj manifestaciji na: https://www.facebook.com/Marsonikon i https://www.facebook.com/alienusknjige

10. Refesticon u Bijelom Polju

Ova godina, puna je jubileja, pa je tako i regionalni festival fantastike Refesticon iz Bijelog Polja, proslavio svoj 10. rođendan. Festival pod pokroviteljstvom Radija Bijelo Polje, svake godine okuplja književne stvaraoce iz čitavog regiona, na brojnim predstavljanjima, druženjima i književnim razgovorima. Festival prati i tematska zbirka, ove godine na temu Putnik. AVKF je imao tu čast da u okviru ovog, jubilarnog festivala predstavi svoje aktivnosti i svoja izdanja (Biljana Golić, glavna lektorka), kao i romane-prvence dva svoja autora: „Pukovniče, stoj!“ (Mire Satarić) i „Ukradeni bog“ (Nemanje D. Pavlovića).

Više o ovoj manifestaciji na: www.refesticon.com

Dodela 8. Draganove nagrade

AVKF aktivno prati i podržava, ne samo udruženja i akcije/događanja u oblasti fantastike, već i druge inicijative koje zavređuju pažnju šire javnosti i izlaze iz tradicionalnih okvira i ograničenja.

Tako smo ove godine, rešili da podržimo inicijativu „Draganova nagrada“ udruženja „Snaga prijateljstva“ – Amity usmerenu na podsticanje aktivnog starenja kroz književno stvaralaštvo i da neka od naših izdanja uručimo kao poklon putopiscima trećeg doba čiji su radovi posebno pohvaljeni. Nagrade je na dodeli u Beogradu, 28.6.2022. godine, uručila naša glavna lektorka, Biljana Golić.

Više o ovoj manifestaciji na: http://www.amity-yu.org/2022/06/30/dodela-osme-po-redu-draganove-nagrade-knjizevno-druzenje-u-beogradu/

Slaughter horor i metal fest, Doljevac

Naš urednik horor sekcije, Dejan Sklizović, posetio je tematski festival koji je udruženje Komplos Art Factory iz Doljevca organizovalo od 1-3. jula, ni manje ni više u – napuštenoj klanici. Festival je obuhvatio muzički i filmski deo, kao i prateći tribinski program. Pozdravljamo ovu nadasve maštovitu inicijativu i nadamo da će festival da zaživi u narednim godinama i postane tradicija.

 

Do nekog narednog druženja, želimo vam da iskoristite leto za nova iskustva, bilo da su ona ostvarena kroz putovanja, knjige, stripove ili filmove. Družite se, radujte se i, naravno, stvarajte i živite fantastiku!

Foto: Vlade Satarić, Elizabeta Stojko, Dalibor Perković, Anita Prtljačić, Nataša Milić i Jelena Konstantinović

About Author