Bakarna rukavica – Kasandra Kler i Holi Blek

ŽANR: fantazija/avantura
ZEMLJA: SAD
ORIGINALNI NAZIV: The Copper Gauntler
GODINA IZDAVANJA: 2015.
OCENA: 7

 

 

 

U decembru prošle godine, Kasandra Kler i Holi Blek, poznate američke autorke, napisale su nastavak “Gvozdenog ispita”, odnosno priče o Kalumu Hantu, mladom magu koji se suočava sa novim svetom.

Na našem sajtu već imate recenziju prvog dela, a “Bakarna rukavica” je druga knjiga o Magisterijumu, školi magije koja je skrivena duboko u zemlji, gde se obučavaju mladi magovi. I iako umnogome podseća na Harija Potera, već smo razrešili koje to sličnosti i razlike imaju, baš u toj prethodnoj recenziji.

Ipak, ovaj deo će nas nešto značajnije i dublje uvesti u čitav svet koji se krije iza magova i njihovih spletki. I (stižu spojleri!) na kraju prve knjige otkrivaju nam da je Kalum Hant zapravo Konstantin Meden, ozloglašeni Neprijatelj smrti. I u skladu sa tim, čitava druga knjiga se zapravo odnosi na privikavanje ovog dečaka na ovo saznanje. Konstantno preispitivanje da li je njegov postupak nešto što bi učinio zlikovac ili heroj unosi još značajniju količinu nemira u odnosu na onu koja je već postajala u njegovom životu.

Ipak, njegova prava avantura počinje tek kada primeti planove svog oca u podrumu njihove kuće, gde će umisliti da ga otac smatra kao pretnju, jer zna koja je njegova prava priroda i ko se krije iza maske. Po mom mišljenju, odličan početak za kojim je lepo usledila avantura ka jedinim ljudima kojima je verovao dovoljno – Aronu i Tamari, njegovim najboljim prijateljima.

I kao što je i znao, dobio je toplu dobrodošlicu od prijatelja, koji su iako veoma zaokupirani ljudima, jer  je Aron već postao elita u magijskom svetu, zbog svojih tvoriteljskih moći, a Tamara je već bila u uglednoj i cenjenoj porodici magova, i dalje su bili spremni na sve da pomognu svog drugu.

Pored društva, očekivao je da će utehu pronaći u Magisterijumu, svojoj školi, no nove loše vesti su ga dočekale, jer su saznali da je ukraden alkahest, jedino oružje kojim može da se povredi tvoritelj, najmoćniji od svih magova. Prvo je sumnjao na svog oca, i to ne samo on, nego i profesori iz škole, koji su čak smišljali način kako da dopru do Alastera Hanta preko njegovog sina, iako su zapravo nesvesni veće igre.

Knjiga je dinamična, konstantno se dešava nešto novo i uzbudljivo, ali sami kraj je odlično urađen, gde su na veoma jasan način autorke razrešile misteriju – Alaster je zapravo svo vreme kovao plan kako da spase Kaluma, koga nije ništa manje voleo zbog činjenice da je duša Neprijatelja smrti ustvari ta koja se krije u telu njegovog sina. Kraj se odvija u grobnici Konstantina Medena, gde njegov glavni sledbenik, koji i dalje smatra da može da preobrati nazad Konstantina u Neprijatelja, kako je učinio i mnogo godina pre, kada je prvi put uspeo u tom svom ludačkom poduhvatu.

No, da vam ne bih baš sve spojlovala (nešto morate i pročitati!), knjiga je veoma čitljiva i veoma zanimljiva. Iako nema klasičan poveći broj strana kao što obično imaju knjige sa ovim žanrom, savršeno su vam opisane scene, situacije i likovi. I koliko god gadosti pročitate o Neprijatelju smrti, neminovano ćete zavoleti njegov lik i imaćete gorko-slatko čitanje ovakvih scena.

Kasandra Kler i Holi Blek su ponovo ispunile moja očekivanja, sa zanimljivim spletkama i obrtima koje nismo sasvim očekivali, nego smo ih blago nazirali, a onda su nam isprva srušile sve nade da će to biti zaista tako, da bi nas opet iznenadile i pokazale da smo i bili u pravu. Veoma zanimljiv i pitak način pisanja, koji može bilo kome da legne, jer su imale pravu meru za emocije, avanture i magiju.

About Author