Batman: The Killing Joke

batman-the-killing-joke-first-image-revealed-mark-hamillDok se uveliko pojačava hajp oko nove superherojske atrakcije Batman vs. Superman, čija bioskopska premijera se očekuje poslednje nedelje marta, nekako iz prikrajka se pojavila vest o animiranoj ekranizaciji jedne od najznačajnijih grafičkih novela iz DC kuhinje i jedne od najuticajnijih priča o Mračnom vitezu i njegovom najvećem neprijatelju Džokeru – Batman: The Killing Joke.

Sada već prilično daleke 1988. godine crtač Brajan Boland (Judge Death), čuveni strip pisac Alan Mur (Watchmen, V for Vendetta, 1963…) i kolorista Džon Higins (Judge Dredd, Watchmen, Hellblazer) napravili su priču o Betmenu i Džokeru koja je umnogome utkana u čuvene ekranizacije Tima Bartona (Batman (1989.)) i Kristofera Nolana (The Dark Knight (2008.)). U ovoj priči se uporedo prikazuje kako su Džoker i Betmen postali to što jesu. Pocrtava se njihov kompleksan odnos i činjenica da su obojica podjednako iščašeni samo što imaju nijansirano drugačiji pogled na svet. Psihološki momenat je kao i u većini priča koje su izašle iz pera Alana Mura ono što čini ovu novelu toliko interesantnom i vraća mračniji ton pričama o Betmenu u odnosu na period sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka.

Animirana ekranizacija se iščekivala još od 2011. kada je prvi put naslućeno da bi mogla da se realizuje. Međutim, tek pre par dana je objavljeno da će sredinom godine na Comic Con-u u San Dijegu animirani film Batman: The Killing Joke ugledati svetlost dana i to sa all-star ekipom veterana Betmen animiranog univerzuma. Kevin Konroj će još jednom udahnuti život Brusu Vejnu/Betmenu, dok će Džokeru glas pozajmiti Mark Hamil (na veliko zadovoljstvo auditorijuma, ali i samog glumca) čije interpretacije ovog lika ne treba posebno predstavljati (pozajmljivao je glas Džokeru kako u Batman: Animated Series tako i u kasnijim video igrama).

Ovaj animirani film se očekuje kao logičan nastavak sjajnih strip ekranizacija iz Warner Bros/DC studija za animaciju koji je iznedrio veliki broj odličnih naslova poslednjih godina (Batman: Year One, Batman: The Dark Knight Returns, Batman: Under the Red Hood, Batman vs. Robin, Justice League: Flashpoint Paradox, Justice League: War, Justice League: Crisis on Two Earths i mnogo drugih).

Poslednjih nekoliko priča u DC animiranim Betmen ostvarenjima se nižu kao nastavci jedne na drugu, međutim, Killing Joke nas vraća u prošlost, tako da će posle nekoliko povezanih priča, ova biti poput flešbeka te se nadamo i specifičnom koloritu koji prati strip.

Dok Marvel nesumnjivo razvaljuje bioskopske blagajne i kvalitetom filmova (i serija) o strip junacima odskače u odnosu na filmove sa DC herojima (izuzetak je Nolanova Betmen trilogija), Batman, Superman, Green Lantern i Justice League doživeli su zaista sjajne animirane ekranizacije nekih od najboljih i najpopularnijih strip priča. DC animirani univerzum vodi za nekoliko aršina u odnosu na konkurenciju i nema sumnje da će i Batman: The Killing Joke biti još jedna poslastica za sve ljubitelje žanra.