Beskrajni smak – grupa autora

ŽANR: naučna fantastika/superheroji
ORIGINALNI NAZIV: Countdown to infinite crisis, Infinite crisis
SCENARISTI: Greg Raka, Džef Džons
CRTAČI: Klif Ričards, Hesus Saiz, Fil Himenez, Džordž Perez, Džeri Ordvej, Ivan Reis
TUŠERI: Bob Vajaček, Endi Lening
KOLORISTI: Džeromi Koks, Gaj Mejdžor
ZEMLJA: SAD
GODINA IZDAVANJA: 2005.
OCENA: 7

 

 

 

 

Još jedna zima našeg nezadovoljstva, sneg je iznenadio putare, neki od vas su na putu za posao koji vam je sad otežan ili još gore već radite. Ali  da podsetim da sve vas čekaju nabavljeni stripovi kod kuće uz čaj ili kafu u zavisnosti od afiniteta i, naravno, obavezna fotelja. Eto, ipak ne morate biti toliko nezadovoljni jutros, jer šta više možete da tražite od dobrog stripa i toplog napitka kad stignete kući, dok napolju veje.

No, vratimo se malo kroz vreme u DC-jevu zimu nezadovoljstva. Godina 1985., publika i kritika su složni u tome da je multiverzum ovog izdavača postao neuverljiv i pun nelogičnosti (heroji se čas poznaju čas ne i slične brljotine). To se desi kada autori dobiju preveliku slobodu na konto imena. Prodaja opada, kuća je pred gašenjem nakon pedeset godina postojanja. Potrebno je nešto radikalno. I zaista DC-ijev ’superheroj’ Marv Vulfman čini nešto nezamislivo stvarajući priču Smak bezbroj svetova u kojoj uništava brojne verzije zemlje i ubija na stotine super heroja u tih dvanaest brojeva i sve stavlja u jedan vremenski tok, na Novu zemlju (ovu priču možete naći u dvotomnom izdanju Čarobne knjige). Ovim potezom je zatvorio bronzano doba Američkog stripa, ali i otpočeo novi život DC komiksa. Koji je dobio na životnosti još više sa pojavljivanjem svojih prvih grafičkih romana Nadzirača i Povratka mračnog viteza tako i definitivno opstavši. DC je promenio istoriju devete umetnosti, pa ne čudi mnogo činjenica da su u čast te priče koja je promenila svet stripa, u DC-ju dvadeset godina kasnije objavili njen nastavak. Ovo dvotomno izdanje sadrži još neke priče ili barem delove istih, a to je urađeno da biste videli celokupnu sliku i imali uvid u sve bitne događaje za priču, jer su inače rasparčani po serijalima i herojima. A mi sad možemo pogledati ko će stradati, jer ako je suditi po prvoj priči niko nije bezbedan i svet koji nam ostane na kraju, neće biti onaj sa početka.

Greg Raka – Pisac brojnih kriminalističkih romana, scenarista mnogih epizoda Betmena, Supermena, Čudesne žene i tvorac serijala Gotam central.

Klif Ričards – Crtač koji je poznat po radu na serijalima Bafi ubica vampira, Čudesna Žena, Mutanti i mini serijalu Lovac, kao i ilustracije za knjigu Gordost i predrasude i zombiji.

Hesus Saiz – Crtač iz Španije, koji je karijeru gradio preko okeana radeći na Zatani, Stvorenju iz močvare, Američkoj ligi pravde i mini serijalu Korpus zelenih fenjera kao i delu nominovanom za Ajznerovu nagradu Hrabar i Odvažan.

Smrt žene Rastegljivog čoveka je izvukla na svetlo dana mnoge neprijatne stvari o herojima. Plava buba je autsajder među superherojima, u Ligi pravde ga niko ne sluša. Čak i kad je nevolja potencijalno velika, mora se pozvati na tuđe usluge. A ni tad ne dobije veru u svoje sumnje. Ipak ne odustaje i nalazi trag koji ga vodi do onog ko stoji iza svega. Tu postupa superherojski – daje sve za malo nade. A organizacija Šah-mat koja stoji iza svega stupa u akciju: cilj je eliminisati sva metabića. Heroji žale za Bubom, ali deluju totalno razjedinjeno. Pa su lakše mete kako za eliminaciju tako i da postanu marionete u rukama Crnog kralja. Imamo kratak tekstualni deo, jer su preskočene stvari iz te preklapajuće priče koje nisu direktno vezane za ovu. Stoga imamo situaciju u kojoj Čudesna žena kleči pred zlikovcem koji kontroliše Supermena. Da bi oslobodila čoveka od čelika te kontrole, čini nešto što se kosi sa kodeksom svih heroja. No, tu problemi ne staju jer ono šta je počeo Crni kralj nastavlja super računar Brat oko. Da bi ga zaustavili moraće da se ujedine svi, sva metabića, bilo da su heroji ili zlikovci. Uz pomoć anomalije u liku Saše Bordo i nečeg šta im je Plava buba ostavio i uspevaju. Pa, bar za kratko jer se Brat oko povukao i pokrenuo protokol Osveta…

Džef Džons – TV i strip scenarista, njegovi uradci su što se stripa tiče mnoge epizode Fleša, Zelenog fenjera, Sokolara i Mladi titana. Na malim ekranima, njegova dela su Smolvil, Blejd i Fleš. Dok je na velikim ekranima radio na Čudesnoj ženi i Akvamenu.

Fil Himenez – Crtač koji se proslavio radom na Čudesnoj ženi, takođe, radio na Novim titanima, Stvorenju iz močvare i Nevidljivi.

Trijumvirat najmoćnijih heroja je u sve većoj neslozi, svet tone u haos, ljudi ne veruju više junacima. Udruženje zlikovaca napreduje sa svojim planom, baš kao i Brat oko, sve izgleda crno, ali onda se pojavljuju Supermen i Leks sa Zemlje-2 koji bi trebalo da su umrli kad se multiverzum stopio u jedan vremenski tok. Počinju od spašavanja Moćnice. No, kao da to suštinski ne menja mnogo, heroji gube na svim frontovima. A onda konačno i otkrivamo da nije sve kako izgleda i da neprijatelj nosi masku. Betmen jedini nazire istinu, ali da li može išta promeniti, da li iko može? Neprijatelj je skriven, heroji posvađani i raštrkani, a smak sveta ubrzano stiže. Borbe se svuda vode – na zemlji, u svemiru i u samim herojima. To možda neće biti dostatno, jer se neprijatelji gomilaju, a prijatelji gube. Ipak heroji ne bi bili to što jesu da nisu spremni na žrtve i još jedan odsudni pokušaj. Vi ćete morati sami proveriti ishod, mada zadnji kadar govori da ni posle njega nije ova priča završena skroz.

Autori ovog dela su imali možda na umu obeležavanje jubileja i omaž nečemu što je izmenilo DC i sam strip, ali to nije jedino šta su postigli. Naime, uspeli su da ova priča i sama postane deo istorije i da bude ubrajana među one koje su menjale lice stripa. Scenaristi su ovu priču raširili na nekoliko glavnih serijala iliti sveto trojstvo DC-a, ali priča se dotiče hiljade heroja i zlikovaca, neki od njih nisu preživeli, pa ovo možemo nazvati i još jednom čistkom multiverzuma. Ono interesantno u ovoj priči je to što heroji gube oreol svetaca i sve se gubi u sivoj zoni, niko nije sasvim dobar ili loš, samo je čovek ili vanzemaljac. Mi u Evropi smo manje navikli na stripove u boji, pa nam se na trenutke ovo može učiniti kao preterano šarenilo, no ovo je za svaku pohvalu crtača i kolorista, izuzetno, svaka linija i boja su tu da nešto naglase. Nemam nijednu zamerku na ovo delo, osim što je i pored preko petsto strana prekratko za ovakvo uživanje. I da znate, ne morate biti ljubitelj superheroja da bi vam se svidela ova pre svega vrhunska drama, tako da savetujem vam da što pre pročitate, a od mene pozdravi sa primarne zemlje do nekog narednog stripa.

About Author