Strip revija „Bosona“, četvrti broj

Mirnes o četvrtom broju strip revije „Bosona“

Ne znam da li je to zbog toga što mi je to bio prvi susret s „Bosonom“, zbog primamljive naslovnice ili zbog toga što je u njemu bila stripovska adaptacija Stokerovog „Drakule“ tek četvrti broj „Bosone“ mi je drag srcu. Pročitao sam ga u dahu istog dana kada sam ga dobio, a moram priznati da sam mjesecima prije toga bio operiran od stripova. Imao sam ih i imam ih, jednostavno ih nisam čitao. Nazovite to fazom. No, dosta o tome. Krenimo na četvrti broj strip revije „Bosona“, koji nam donosi dosta zanimljivog sadržaja.
Tekstualni dio revije otvara Majo Pavlović svojim „Historijatom stripa“ u kojem ovaj put učimo terminologiju u strip industriji. Milko Peko, strip scenarista i entuzijasta, novinar i književnik je napisao kritiku na prva tri broja „Bosone“, puno bolje nego ja i itekako vrijedi pročitati.
Tu je sada i nova rubrika, „Pisma čitalaca“, nešto nezaobilazno u časopisima jer kontakt s kupcima i ljubiteljima stripa nerijetko je bio moguć samo u ovom obliku mada u doba društvenih mreža ovakve rubrike nisu neophodne, ali svakako da je lijepo vidjeti i komunikaciju u ovom obliku.
Još jedna tužna vijest, naravno odveć stara u trenutku pisanja ovog teksta, o pokojnom Otu Reisingeru, čovjeku čije smo karikature sigurno svi vidjeli nekada. Ahmed Bosnić, ime poznato mnogima, povodom premijere stripa „Grička vještica“ po književnom predlošku Marije Jurić Zagorke, napisao je uvod u istom. Nažalost, u „In memoriamu“ iz pera Sergeja Karova u ovom broju se opraštamo od istinskog velikana, čovjeka kojeg ne treba posebno predstavljati, Galliena Ferrija, tvorca Zagora.
Karov nam donosi još jedan sjajan esej, ovaj put povodom „Kleopatre“, čiji drugi dio filmstripa čitamo u ovom broju. Skidam kapu ovakvim tekstovima i uvijek ih želim još.
Zatim imamo jednu zanimljivu vijest, doduše bajatu već, ali nije zgoreg ponoviti. Ovdje ćete pročitati tekst o nagradi publike „Zlatna muza“ koju je dobio Dragan Lazarević de LAZARE na Festivalu stripa Saint Remy u Francuskoj, što govori o popularnosti njegovog stripa „Rubine“ u toj državi.
Kratkim uvodom u sjajni strip „Drakula“, Karov završava tekstualni dio „Bosone“ pa ćemo prijeći na stripove koje otvara simpatičan strip „Naši novi klinci“ Radića Miše Mijatovića, o kojem smo imali prilike čitati u prošloj „Bosoni“ i Dragana Lazarevića de LAZARA. Mišin prepoznatljivi stil koji odgovara tematici, ozbiljnoj, ali zamaskiranoj crtežom.
Pokojni Maurović je postao kućno ime, a u četvrtom broju imamo priliku čitati stripovsku adaptaciju „Gričke vještice“ za čiji scenarij je zadužen još jedan domaći velikan stripa Norbert Neugebauer. Saradnju ovog dvojca smo već čitali prošli put, a ovaj put nam donose mračniji, crno bijeli strip koji nas vraća u stara vremena s kojima se nismo imali prilike često susretati.
Breccia sa svojim Perramusom je još jedan član standardne postave „Bosone“ u novoj, mračnoj epizodi dok nam BAM i de LAZARE donose novi dio „Kleopatre“ za koju mi je i dalje teško povjerovati da je u pitanju crtež, a ne provlačenje screenshota kroz filtere. Maestralan rad. Moram priznati da su mi zasmetale pojedine unutrašnje misli likova jer mi nekako ne stoje uz njih, poput „mali idiot, debil, kreten, pukla tikva“ i slično. Moglo je i bez toga jer narušava ozbiljnost, ali ostalo je na vrhuncu.
„Drakula“ Fernanda Fernandeza, adaptacija istoimenog romana Brama Stokera je nešto u šta sam se zaljubio na prvi pogled. Uvjerljivo najljepši strip koji ćete imati prilike pročitati čiji svaki kadar možete izvaditi, uokviriti i staviti kao umjetničku sliku na zid dnevnog boravka. Ovo je „Drakula“ na kakvog niste navikli, a opet je isti onaj stari vampir iz Transilvanije. Boje koje Fernandez koristi oduzimaju dah u njegovim kompozicijama. Definitivno strip klasik.
Iztok Sitar ponovo dominira svojim naizgled naivnim, omladinskim stripom s epizodom po imenu „Dnevnik“. Ono što je zanimljivo kod njega što su priče i likovi svaki put drugačiji, a opet su slični pa imate dojam kontinuiteta.
Svojim komičnim stripovima Frano Petruša, BAM i Kerac završavaju ovaj broj „Bosone“. Kod BAM-ovog „Šerifa“ imate jedan plot twist koji niste očekivali, ali je smijeh zagarantiran. Do sljedećeg čitanja.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI