Betmen protiv Nindža kornjača

Mi koji smo odrasli tih davnih odamdesetih i devedesetih godina, uživali smo u prvoj inkarnaciji Nindža kornjača, najboljoj svih vremena. Negde u to vreme su izašla i prva dva filma o Betmenu sa Majkl Kitonom u glavnoj ulozi. Bez obzira šta sad mislili o ta dva filma, tada smo ih obožavali. Naše detinjstvo je bilo potpuno. Svake nedelje smo se okupljali oko crne kutije i gledali doživljaje svojih omiljenih tinejdžerskih mutanata. Dok je sa Betmenom bilo teže, jer morate razumeti to je bilo tamo u srednjem veku gde internet još nije postojao u nas. Tako da smo morali da idemo u bioskop ili da sačekamo pola godine da stigne na VHS-u. To je onaj pravougaonik koji ide u ono sokoćalo što se zove video-plejer. Inače pra-pra-pradeda blurej-plejera. Tako su nam dani prolazili u blaženom neznanju i uživanju, ne zadugo, ali o tome nećemo.

 

Kad sam prošle godine čuo da će izaći ovaj film u koprodukciji DC-ija i Nikelodiona, oduševio sam se. Spoj dve omiljene zabave iz detinjstva. Ipak sam bio skeptičan, kao i vi sada, dok čitate ova tekst. Na prvi pogled, ovaj spoj ne izgleda prirodno, ali me to nije sprečilo da pogledam ovaj dugometražni animirani film. Nisam se pokajao. Ovaj film im nije prvo sretanje, već se to dešavalo u stripovima i to ne jednom. To se saznaje i iz odjavne špice koja je zapravo kolaž naslovnica svih stripova gde su se sretali. A bilo ih je mnogo.

 

Stopala su stigla u Gotam i pljačkaju različite kompanije u potrazi za opremom koja im je potrebna za novu smicalicu. Naravno, ovaj put imaju saveznika u Raz Al Gulu i Ligi Asasina. Ono što moram da napomenem jeste da su svi tu. Kad kažem svi, mislim baš svi: Betgirl, Robin, Džoker, Bejn, Harli, Ajvi, Strašilo, G. Ledeni… Kao što rekoh svi. Možda deluje previše, ali su fantastično uklopljeni u priču. Najbolji momenat je onaj u kome Šreder časti Džokera… Prezirom. Neponovljivo. Trepnite i propustićete. Najinteresatniji spoj predstavlja sudar stoičkog i strogog Betmena sa nesnosnim tinejdžerima. Konflikt je uvek prisutan, a naročito nezgodan za nekoga ko je jedva utrenirao Robina. Mikalanđelu je, u jednom momentu, zabranjeno da pipa dugmad u Betmobilu, ali kada mu se to dozvoli, pritisne ih sve. Jer, ne zna koji za šta služi. Da li možete zamisliti da Betmen kaže “Kavabonga”? Ovde se to desilo.

 

Ovaj film nije materijal za Oskara, podrazumeva se. Tu je da zabavi i u tome je izuzetno uspešan. Oseti se i poštovanje prema izvornom materijalu, koje je tako retko u današnjem dobu. Ako bismo ga ocenjivali po tome šta je zacrtao da uradi, dobio bi čistu peticu. Jer, zabavljeni jesmo, uz jedno od boljih ovogodišnjih ostvarenja.

To bi bilo sve od mene za ovaj put. Čuvajte mi se od sunčanice i samo BEZ PANIKE, molim.

About Author