„Igre iz Mistije“ 2019 – izveštaj

Kad ustane mač i štit ( po treći put )

Koliko god delovalo kao da dangubimo i krademo nekom bogu dane, pripadnici sekte zvane LARP (Live Action RolePlay) nikad nisu zaludni. Te ‘koljemo zverove po šumama’, te ‘pijančimo po krčmama’ (gde bi nas dočekala draga oštrokonđa Bojana Petrović ) ili se utrkujemo ko će pre pristupiti kojoj školi magije. Mentori škola, Dejan Matasić (,,Život i svetlost“), Celeluin Ingalaure („Vatra“), Dimitrije Šobot („Voda“), Milica Vlajčić (,,Zemlja“), Vlada Gašić (,,Vazduh“) i Igor Novogradec (,,Terca“, ,,Priroda“) zablistali su svim bojama.

U okolini su se šunjali Damjan Silbaški kao Smrt i Marko Despot Miranović, koji su se vrlo značajno potrudili oko medijske promocije te im, ovim putem, zahvaljujem u ime svih ,,Anđela“.  Taj vikend (festival je održan u Pionirskom gradu u Košutnjaku, od 19. do 21.07)  je bio pun događaja u vidu raznih zadataka, što glavnih, što sporednih. Mogli ste da se takmičite na viteškom turniru, spasavate ranjenog Viktora Alariona (Vladimir Stojković – Feba), nadmudrujete se sa Alhemičarom (Dragoljub Vuković) ili jašete konja u krug, u krug, u krug (Marko Živanović, osnivač ,,Igara“), praćeni simpatičnim dlakavim, četvoronožnim stražarima.

Ipak, ta se silna vojska mora nečime i hraniti a ko je tu ulogu bolje odigrao od Bojane Radisavljević – prvog dana na meniju je bio paprikaš krompiraš, ljut kao duša, drugog slastan pirinač sa začinima a trećeg dana pravoslavno i jednostavno – pasulj. Polizali smo ne samo prste, nego i kašike, viljuške, tanjire pa i kutlaču koju smo, uz zahvalnice, vratili kuhinji dečjeg kampa u Pionirskom gradu na Košutnjaku po obavljenom poslu.

Nakon što nas je gitarista Mihajlo Mandić nežno uveo u noćni program, Petar Lazić, naš prorok, je svojom izvedbom Ruslaninog hita „Wild dances“ prodrmao publiku taman na vreme za nastup ,,Korvinusa“. ,,Crveni gavrani“ nas nisu razočarali što se tiče večernjeg nastupa, pa su izveli narodne plesove i plesove s vatrom. Pored sjajnog nastupa, sjajna ekipa ,,Crvenih gavrana“ iz Novog Sada je još jednom dokazala da snaga leži u snazi prijateljstva („Virtus in amicitia manet.“); oni su, naime, i ovaj put zdušno argatovali rame uz rame s ,,Anđelima“ (Marko Živanović, Vladimir Stojković Feba, Dragoljub Vuković, Kristina Stojković, Igor Novogradec, Vida Simić, Lazar Veljković, Arsenije Levajac, Milica Vlajčić, Vlada Gašić, Bojana Radisavljević, Sofija Grebenarović ).

Kad smo već kod ptica, treba napomenuti da su nezavisne letačice poput Nikole Jovanovića, Nikole Sekulića i Žarka Ackovića iznedrile salve smeha pa se se hepening održavao u lepom raspoloženju, dok su gosti Alex Gonciarov i Tiberiu Popescu iz Rumunije (ovaj put su doveli i drugara u cilju regrutacije) doneli još više radosti svojim dolaskom. U ime ,,Angeleona“, zahvaljujem se energetskom piću ,,Monster“, gradskoj opštini Čukarica, upravi nacionalnog parka Košutnjak, gradu Beogradu, fotografima Radetu Neradu i Emiliji Živković i svim učesnicima i gostima.

Mi bismo sada malo da da’nemo a Vi uživajte u fotografijama do sledeće godine. No, nikako ne zaboravite na „Virtus in amicitia manet.“ jer moć zaista leži u snazi prijateljstva.

About Author